Η Πέτη Πέρκα στο ERT NEWS: «Όταν καταστρέφεται το περιβάλλον και ο πλανήτης, κινδυνεύει και η ανθρώπινη ζωή» (video)

«Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους και βεβαίως να ευχηθώ πολλά κουράγια σ’ αυτούς που παλεύουν με τις φλόγες», ανέφερε στην εναρκτήρια τοποθέτησή της η Βουλευτής Φλώρινας.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σημείωσε δηκτικά τα εξής: «Εμείς δεν έχουμε μάθει να ρίχνουμε την ευθύνη αλλού, ό,τι έκανε δηλαδή σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο ακούσαμε να μιλάει για την κλιματική κρίση, για την Αμερική, για τους αυτοδιοικητικούς, για τους δημάρχους που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, ρίχνοντας τελικά παντού την ευθύνη. Μάλιστα, σε όποιον προσπάθησε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, τον κατηγόρησε ότι κάνει κριτική στους πυροσβέστες!

Οπότε τελικά τι ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, ότι ‘δε φταίμε, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, η πυρκαγιά μας προσπερνάει, διότι έχουμε κλιματική κρίση’ και καμία ουσιαστική πρόταση. Στη δευτερολογία του διατύπωσε κάποιες προτάσεις, αλλά αποσπασματικές – είπε ότι χρειάζονται κι άλλα μέσα και θα πάρουμε, θα προσλάβουμε πυροσβέστες κτλ. Ας μην ξεχνάμε όμως τις 3.600 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τον κ. Κικίλια να εξαγγέλει μόλις 500 προσλήψεις κατόπιν εορτής. Και φυσικά ότι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες απολύονται κάθε Σεπτέμβρη».

Η κα Πέρκα αναφέρθηκε επίσης στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, η οποία εκπονήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, παραδόθηκε το 2019 στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. «Στην εν λόγω στρατηγική προβλέπονταν για παράδειγμα Περιφερειακά Διαχειριστικά Σχέδια, τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης είναι πολύ σοβαρό, θέλει σοβαρή και επιστημονική προσέγγιση και απαιτεί βεβαίως εθνική συνεννόηση, αφού είναι εθνικό θέμα. Και θέλω να πω, επειδή άκουσα τον Πρωθυπουργό να επαίρεται για το ότι προστατεύθηκε η ανθρώπινη ζωή – αν και πλέον ούτε γι’ αυτό μπορεί να επιχαίρει:  Όταν καταστρέφεται το περιβάλλον και ο πλανήτης, τότε κινδυνεύει και η ανθρώπινη ζωή, δεν απέχει τόσο πολύ».

Σε σχέση με τις κατηγορίες από αυτόκλητους σερίφηδες ότι οι πρόσφυγες στον Έβρο ήταν ύποπτοι για εμπρησμό, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς σήμερα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να καταδικάζει τους όποιους αυτόκλητους σερίφηδες. Φυσικά, αν ένα δευτερόλεπτο πριν τη δήλωση αυτή έχεις μιλήσει για τα περάσματα που περνούν οι πρόσφυγες, στην πραγματικότητα οξύνεις το κλίμα.

Αν έχει τέτοια στοιχεία ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, οποιοσδήποτε, πρέπει να πάει στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία. Αυτό που γίνεται με τον Έβρο είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, δεν πρέπει να το προσπερνάμε. Βλέπουμε τι γίνεται με τις ταυτότητες, τι έγινε με τους αντιεμβολιαστές, γενικότερα υπάρχει ένα κλίμα συνωμοσιολογίας.

Είναι τόσο σοβαρά αυτά τα θέματα, αλλά και το θέμα αυτό καθ’ αυτό της κλιματικής κρίσης, που τελικά θεωρώ ότι ήταν πολύ δικαιολογημένη η κριτική που ασκήσαμε στην κυβέρνηση τα τέσσερα τελευταία χρόνια, για τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που καταργήθηκαν, για το ότι δεν προχώρησε η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής και για πολλά άλλα.

Και κλείνοντας, θέλω να επισημάνω το εξής: Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης της Πολιτείας προς την Επιστήμη. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, του οποίου τα στοιχεία αμφισβητήθηκαν από στελέχη της ΝΔ, αλλά κυρίως στο ότι δεν έχουμε καταλάβει πόσο η Επιστήμη και οι ειδικοί μπορούν να συντελέσουν στην αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/c9nHBQE-Ehk