Η Πέτη Πέρκα στο Flash Δυτικής Μακεδονίας

Η Πέτη Πέρκα στο Flash Δυτικής Μακεδονίας: Το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα περιφερειακά πανεπιστήμια» (video)

Για το νομοσχέδια ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι,  το μέιζον θέμα του νομοσχεδίου είναι η αντισυνταγματικότητα του. Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί». Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης, το Σύνταγμα  απαγορεύει ρητώς την ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Η συνταγματική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαφοροποιείται σαφώς επομένως από τη συνταγματική ρύθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Η Πέτη Πέρκα ανέφερε επίσης ότι «πέρα από το θέμα της αντισυνταγματικότητας, όπου η κυβέρνηση θα έπρεπε να μην καταθέσει καν το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, υπάρχουν και  άλλα κρίσιμα ζητήματα. Τι περιμένει ο κόσμος; Ότι θα έρθουν υψηλού κύρους πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα ιδρύσουν αντίστοιχου επιπέδου παραρτήματα στην Ελλάδα;  Ή μήπως θα γίνει αυτό που ακούγεται; Ότι τα κολλέγια θα γίνουν πανεπιστήμια χωρίς πολλούς ελέγχους και προδιαγραφές;».

Πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να επιχορηγήσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί να ενισχύσουμε τις δαπάνες προς τα δημόσια πανεπιστήμια. Πιθανόν να χρειαστεί να βάλουμε δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια. Η ιδιωτικοποίηση και ο ανταγωνισμός οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα.

Επεσήμανε τον κίνδυνο για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Τόνισε χαρακτηριστικά «αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη με την ελάχιστη βάση εισαγωγής έχει μειωθεί τραγικά ο αριθμός των εισακτέων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι πλέον η ταφόπλακα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Όταν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα Αθήνα και ίσως στη Θεσσαλονίκη, οι γονείς μη ξέροντας το επίπεδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία προφανώς δεν θα μπορούν να συγκριθούν με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θα προτιμήσουν για οικονομικούς λόγους να κρατήσουν τα παιδιά στην πόλη τους».

Εστίασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δηλώνοντας ότι «εν μέσω απολιγνιτοποίησης αντί να ενισχυθεί και να συμβάλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιφέρειας μας, αυτό δηλαδή που ζητάμε τόσο καιρό με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, συνεχώς θα φθίνει. Είναι τραγικό  για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία. Φανταστείτε τις μικροεπιχειρήσεις, τους εμπόρους, αυτούς που ενοικιάζουν σπίτια. Ξαφνικά θα δουν τα έσοδα τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο».

Στη συνέχεια ανέφερε την επιστολή που έστειλε σε όλους τους τοπικούς άρχοντες της Φλώρινας, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Μητροπολίτη, τον Βουλευτή   της ΝΔ, λέγοντας του μάλιστα ότι «όπως το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία κατά συνείδηση, να ψηφίσει κατά συνείδηση και αυτό το νομοσχέδιο.  Ας αναλάβει ο καθένας της ευθύνες του. Η επιστολή στάλθηκε βεβαίως και στους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, βεβαιώνοντας τους ότι είμαστε δίπλα τους».

Ολοκλήρωσε την συζήτηση για το νομοσχέδιο λέγοντας «κανείς δεν ξέρει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι ελάχιστα και μάλιστα υποβαθμισμένα. Τα καλά πανεπιστήμια είναι όλα δημόσια. Εμείς ως Νέα Αριστερά ζητάμε μέριμνα για τους φοιτητές, στέγαση, σίτιση κτλ, προσλήψεις σε προσωπικό και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια».

Για τα δεύτερο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας, την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την ευρωβουλευτή της ΝΔ την κ. Ασημακοπούλου, η κ. Πέρκα δήλωσε ότι, πρόκειται αναμφίβολα  για πολιτικό ζήτημα. Τα προσωπικά δεδομένα είναι απαράβατο δικαίωμα των πολιτών. «Η κ. Ασημακοπούλου από κάπου τα βρήκε. Η κ. Κεραμέως πρέπει να απολογηθεί και δήλωσε ότι θα κάνει εσωτερικό έλεγχο. Θέλω να θυμίσω ότι προσφάτως βγήκε το ψήφισμα της Ε.Ε. για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Αντί η Κυβέρνηση να  ντρέπεται και να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει προκειμένου να το διορθώσει επιτίθεται στους ευρωβουλευτές που ψήφισαν το ψήφισμα. Θα  θυμίσω ότι η κ. Κεραμέως την περίοδο του covid έδωσε στην cisco τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών της χώρας. Θα θυμίσω το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών της χώρας. Την καταγγελία ότι η επιμόλυνση με το λογισμικό pretador έγινε με τα ραντεβού για τα εμβόλια. Παίζεται ένα παιχνίδι που δεν είναι καθαρό. Η επιστολική ψήφος τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πρέπει κάποια αρχή να αναλάβει και να διερευνήσει σε βάθος τι έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση», σημείωσε με έμφαση η Πέτη Πέρκα.

Για τη ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς η Γραμματέας της Κ.Ο. απάντησε ότι «ήταν ανάταση για όλους μας. Βρεθήκαμε άνθρωποι από όλη την Ελλάδα με μεγάλη ελπίδα, προσδοκία και καθαρό πολιτικό λόγο. Ξαναθυμήθηκαμε πως είναι ο παλιός αριστερός καθαρός λόγος. Το πρώτο πολιτικό επίδικο που έχουμε μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές. Σε πρώτη φάση πρέπει να καταρτίσουμε μια λίστα αξιόλογη, που να εκπροσωπεί όλους τους χώρους που εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους, ανθρώπους του πολιτισμού, μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που αυτή την εποχή πλήττονται με τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση, ανθρώπους από τα κινήματα, από την  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κτλ.  Μετράμε μόλις τρεις μήνες. Το πολιτικό μας πρόγραμμα, είναι ελκυστικό. Είναι οραματικό και συγχρόνως ρεαλιστικό. Έχουμε πολλές ελπίδες να είμαστε η έκπληξη των ευρωεκλογών»

Για το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Πέρκα απάντησε ότι φαινότανε ότι το συνέδριο αυτό δεν θα πάει καλά.  Τελικά πήγε ακόμα χειρότερα. Δεν περιμέναμε τέτοιο εκφυλισμό. «Όταν αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ είχα δηλώσει ότι όσοι σύντροφοι και συντρόφισσες μείνουν θα είναι τα επόμενα βαρίδια. Πρώτα ήταν οι 4, μετά η  ομπρέλα, μετά οι 6+6 μετά οι επόμενοι. Η λογική του εσωτερικού εχθρού δεν έχει τελειωμό. Για εμάς είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε τον εκφυλισμό ενός κόμματος που δώσαμε πολύ ψυχή και πολύ χρόνο» σημείωσε δηκτικά η Πέτη Πέρκα.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/b5l9b2Z_DD0