Η Πέτη Πέρκα στο One Talk: «Όταν οι ανισότητες διευρύνονται και διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανόδου της ακροδεξιάς» (video)

Για τις υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα βασικά χαρακτηριστικά. Όταν όμως διαδέχεσαι έναν ηγέτη, με την πορεία και την Ιστορία του Αλέξη Τσίπρα, είναι άδικο και αποθαρρυντικό να γίνεται σύγκριση. Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να αναδειχθεί στη θέση του, για να φανούν οι δυνατότητές του, όπως έγινε και με τον Αλέξη Τσίπρα – εκτός των άλλων, υπενθυμίζω ότι το 2009 που κατέβηκε με σταυρό, υπήρχε κίνδυνος να μην κατέβουμε καν στις εκλογές. Εκεί φάνηκε πως μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά για το κόμμα».

Για το εκλογικό αποτέλεσμα

«Δεν είχαμε καταλάβει ότι θα χάσουμε τις εκλογές, ούτε φυσικά με 20 μονάδες διαφορά. Εγώ πίστευα ότι υπάρχει θέμα, αφού 4 χρόνια δεν έχουμε έρθει μπροστά ούτε σε μία δημοσκόπηση, φανταζόμουν όμως ότι είναι μια μικρή διαφορά που μπορεί να ‘γυρίσει’ στις δεύτερες εκλογές. Αυτό που έζησα προεκλογικά στη Φλώρινα είναι ότι οι εκλογές ήταν πολύ ‘βουβές’ – ενώ μου έλεγαν ότι έχω κάνει πολύ καλή δουλειά, δεν πήγαινε παρακάτω.

Χάσαμε την επικοινωνία μας με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους νέους, δεν απευθυνθήκαμε όπως έπρεπε στον κόσμο. Δεν εξηγήσαμε σωστά το Πρόγραμμά μας, με δική μας ευθύνη δεν κατάλαβε η κοινωνία, ευθύνη όμως έχουν και τα ΜΜΕ. Στις πρώτες εκλογές η συζήτηση αναλώθηκε στην απλή αναλογική, την οποία εμείς υπερασπιζόμασταν και την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ μας έκοβε το χέρι. Στις δεύτερες συζητούσαμε μόνο για το κοστολογημένο ή μη Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και η Ροδόπη και η κουβέντα χάθηκε.

Μάλιστα, σε πολλές εκπομπές βλέπαμε έναν εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντί του τους δημοσιογράφους να έχουν υιοθετήσει πλήρως τη ‘γραμμή’ της ΝΔ, να κάνουν ερωτήσεις μόνο στην αντιπολίτευση και να διακόπτουν συνεχώς. Ο δημόσιος λόγος έχει πέσει χαμηλά και όλοι μαζί πρέπει να το φτιάξουμε, τόσο εμείς οι πολιτικοί, να έχουμε χαμηλούς τόνους και να μην κάνουμε προσωπικές επιθέσεις, αλλά και οι δημοσιογράφοι να δημιουργούν τις βάσεις για μια κουβέντα περισσότερο πολιτική και ψύχραιμη.

Πάντως, ακούγοντας και τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η ΝΔ μετεκλογικά πήρε όρους από τη δική μας ρητορική και το Πρόγραμμά μας, μίλησε πχ για συμπερίληψη, δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα η απάντηση που φαίνεται ότι θα ακούμε στην όποια κριτική είναι ότι ‘ο λαός μας ψήφισε με 40%’. Δεν είναι έτσι όμως, τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι εδώ, δεν τέλειωσαν επειδή ψήφισε ο κόσμος. Εμείς έχουμε απαντήσεις και πρέπει να βγούμε μπροστά, να μιλήσουμε δυναμικά στην κοινωνία και θεωρώ ότι θα την πείσουμε. Αυτή η μετάβαση μπορεί να μας βγει σε καλό».

Για την είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή

«Ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουμε μπροστά και να εκσυγχρονιζόμαστε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλητικές παρουσίες στη Βουλή. Αναφέρομαι αρχικά στους Σπαρτιάτες, ένα κόμμα που δημιουργήθηκε με εντολή του Κασιδιάρη, ο οποίος ανενόχλητος μέσα από τη φυλακή έκανε κίνημα και κόμμα, ενώ φάνηκε πόσο ατελέσφορες ήταν τελικά οι προσπάθειες με τις τροπολογίες. Παράλληλα, έχουμε και θεωρητικά πιο ‘ηπια’ κόμματα, αλλά με σεξιστικό και ομοφοβικό λόγο, ο οποίος μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή σε 5%, είμαι πολύ επιφυλακτική. Θεωρώ ότι για να προφυλάξεις τη δημοκρατία, δεν την περιορίζεις, την ανοίγεις. Αν βάλεις όριο 5%, ένα ακροδεξιό μόρφωμα μπορεί να πάρει 6% και μετά 7%. Έτσι συνέβη και με τις τροπολογίες, το κίνημα του Κασιδιάρη ανέβηκε κι άλλο, γιατί θεώρησαν ότι πάμε να τους κόψουμε. Επομένως, με τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα, δε λύνεται το πρόβλημα και τελικά ίσως αποκλειστεί και ένα αριστερό κόμμα.

Πάντως για το αντισυστημικό που απευθύνεται σε μια μερίδα του ελληνικού λαού φταίμε όλοι, επειδή έχουμε αφήσει έναν κόσμο έρμαιο και απολιτίκ, ενώ θα πρέπει να μας ανησυχεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων γενικά στην Ευρώπη. Νομίζω ότι η ανέχεια και η δυσκολία είναι πολύ βασικά συστατικά της ανόδου αυτής. Όταν δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή, κοινωνική δικαιοσύνη, όταν ο πλούτος δε μοιράζεται δίκαια και οι ανισότητες διευρύνονται, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις. Και φυσικά, παίζουν ρόλο και τα θέματα παιδείας και μόρφωσης, η τηλεόραση και το πολιτικό σύστημα συνολικά, ο πολιτικός λόγος και πώς θα τον εκφέρεις».

Για τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος

«Προσωπικά δε με έπεισε, μίλησε με πολλές ανακρίβειες, ενώ γι’ αυτά που λέει άραγε έχει κάποια απόδειξη; Δε νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Το χειρότερο ήταν αυτό που ανέφερε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έλεγα ότι είναι αστείο. Ακούγαμε από τη ΝΔ ότι ανταλλάξαμε τις Πρέσπες με τις συντάξεις, τώρα ακούμε από τον κ. Καμμένο ότι η συμφωνία έγινε για να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας το Νόμπελ Ειρήνης! Δηλαδή να κάνεις μια τόσο δύσκολη συμφωνία, για την οποία παραλίγο να πέσει η κυβέρνηση, για να σου δώσουν Νόμπελ, ειλικρινά γελάω.

Κι επειδή ακριβώς είμαι από τη Φλώρινα και παρακολούθησα στενά το θέμα, γνωρίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όπως και να χει, έγινε μια συμφωνία που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους, έλυσε ένα σοβαρό πρόβλημα και για την περιοχή μου και για τη χώρα. Αν δεν υπήρχε, τον εναέριο χώρο της γείτονος θα τον έλεγχε η Τουρκία. Δε μας έφτανε δηλαδή μια ‘νευρική’ Τουρκία από τη μια μεριά, θα την είχαμε και από τα βόρεια σύνορά μας. Εκτός του ότι η γείτονα χώρα θα χρησιμοποιούσε το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ‘Μακεδονία’ σκέτο.

Σήμερα πάντως, η ΝΔ τιμά τη συμφωνία – και καλά κάνει. Όσο για τον κ. Καμμένο, πιστεύω ότι το αφήγημά του ενέχει και μια πικρία, διότι είχε μεγάλη διαφωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον πείραξε πάρα πολύ, επειδή επίσης δεν ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, που μέχρι τότε πήγαινε καλά».

Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας λέγαμε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια, επειδή θεωρούσαμε ότι η Ευρώπη δε θα διακινδύνευε ποτέ να βγάλει ένα κράτος, γιατί μπορεί να κατέρρεε όλο το οικοδόμημα. Τελικά απεδείχθη ότι δεν ήταν έτσι, αφού ο Σόιμπλε είχε έτοιμο σχέδιο να δώσει 80 δισ. στην Ελλάδα για να φύγει από την Ευρωζώνη. Ήταν πολύ εμμονικός, διότι είχαν περάσει δύο μνημόνια και δεν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να έπαιξε και ρόλο ότι είχαμε κυβέρνηση της Αριστεράς, την οποία φοβόταν, ο κύριος λόγος όμως ήταν η μη ολοκλήρωση των δυο πρώτων μνημονίων.

Σε σχέση με το δημοψήφισμα, ‘κωλοτούμπα’ δεν έκανε ο Τσίπρας, αλλά ο Σόιμπλε. Και το ερώτημα δεν ήταν αν μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ, αλλά το αν θα δεχτούμε τη συμφωνία που μας προτείνουν, δηλαδή ένα μνημόνιο, ή θα διαπραγματευτούμε μια άλλη. Να πω και κάτι που έχει ενδιαφέρον. Τότε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ λέγανε ‘μένουμε Ευρώπη’ από ιδεολογία, ενώ εμείς το υποστηρίζαμε, όχι ως ιδεολογική προσέγγιση a priori, αλλά επειδή το είχαμε μελετήσει. Λόγω του ότι ο κ. Λαφαζάνης και η μετέπειτα ΛΑΕ έρχονταν στα Όργανα του κόμματος, προτείνοντας την έξοδό μας από το ευρώ, είχαμε δουλέψει την πρόταση αυτή. Η απόρριψή της και η επίσημη θέση του κόμματος λοιπόν για να μείνουμε στο ευρώ, ήταν αποτέλεσμα μελέτης και τεκμηρίωσης.

Να σημειώσω ότι όταν αναλάβαμε το 2015 βρήκαμε, όχι μόνο άδεια ταμεία, αλλά τα λεφτά για συντάξεις και μισθούς έφταναν μέχρι το Φλεβάρη, ούτε repos δεν μπορούσαμε να βγάλουμε. Είχε υπονομευθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη του κ. Σαμαρά, με την περίφημη θεωρία της ‘αριστερής παρένθεσης’, ότι δηλαδή θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε δυο μήνες θα πέσει, αφού δε θα έχει λεφτά. Είχαν αφήσει τη χώρα χωρίς μνημόνιο, δεν υπήρχε σύμβαση όταν αναλάβαμε εμείς, το δεύτερο μνημόνιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ τα μνημόνια, άφησε 37 δισ. στα ταμεία κι ένα ρυθμισμένο χρέος. Ως απάντηση στις διαδοχικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έριξαν μια πλούσια χώρα στα βράχια, τη χρεοκόπησαν και υποθήκευσαν το μέλλον της. Αυτά, για να θυμόμαστε ότι η Ιστορία της Ελλάδας δεν ξεκίνησε το 2015.

Δυστυχώς, στις τελευταίες εκλογές συγκρίναμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μνημόνια και θεσμούς, με εκείνη της ΝΔ, με πολύ χρήμα απ’ έξω και χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο προεκλογικός λόγος έλεγε ότι συγκρίνονται δύο άνθρωποι που διετέλεσαν Πρωθυπουργοί και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πολύ πετυχημένα ‘εγώ είχα να μαζέψω 37 δισ., ο κ. Μητσοτάκης είχε να μοιράσει 60 δισ.’».

Για την επιστροφή ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

«Ο κ. Μητσοτάκης όψιμα και μετά από τη μαζική κινητοποίηση του κόσμου αποφάσισε να ακολουθήσει την απόφαση του ΣτΕ. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στην προηγούμενη θητεία, έκανε προσπάθεια με τροπολογία να παρακάμψει το ΣτΕ και να ιδιωτικοποιήσει το νερό, δημιουργώντας Ρυθμιστική Αρχή, ενώ απέρριψε δική μας τροπολογία για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ στο Δημόσιο».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/XQaGSEnkhZI