Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των τροποποιήσεων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων

Το σχέδιο Μητσοτάκη αποκαλύπτεται σε ΦΕΚ: Ιδιωτικοποίηση και καύση στα απορρίμματα

Μόλις χθες κατόρθωσε η άριστη κυβέρνηση Μητσοτάκη να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) τις τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), δυόμιση μήνες μετά (!) από το Υπουργικό Συμβούλιο που υποτίθεται ότι τις ενέκρινε. Δεν είναι όμως μόνο ανεπαρκής αλλά δρα και ύπουλα αφού, επιχειρεί να περάσει  κάτω από το ραντάρ της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης τις επιζήμιες και αρνητικές αλλαγές λόγω της επικείμενης προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Οι τροποποιήσεις του ΕΣΔΑ εκπληρώνουν υποχρεώσεις του κ. Μητσοτάκη στα συμφέροντα που εξυπηρετεί λίγες μέρες πριν φύγει από την κυβέρνηση. Αποκαλύπτουν ακόμη τις πραγματικές επιδιώξεις του δήθεν πράσινου κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του: ιδιωτικοποίηση και εξυπηρέτηση ημετέρων (και) στη διαχείριση απορριμμάτων, ολιγοπώλιο και εγκλωβισμό της χώρας στο μονόδρομο της καύσης ΌΛΩΝ των απορριμμάτων. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας σειράς αλλαγών που ξεκίνησαν από τον ΕΣΔΑ του κ. Χατζηδάκη το 2020, όπου προκρίθηκε η καύση και η στόχευση παραγωγής δευτερογενών καυσίμων από τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με το πρόσχημα του στόχου 10% ταφής έως το 2030, 10 χρόνια νωρίτερα από την ευρωπαϊκή προθεσμία που ισχύει για τη χώρα μας.

Στην τροποποίηση του ΕΣΔΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισάγει απροκάλυπτα τη δήθεν «μεταβατική» καύση ΟΛΩΝ των αστικών απορριμμάτων, ακόμα και χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, όταν οι μονάδες καύσης έχουν τυπικούς χρόνους λειτουργίας τουλάχιστον 20 ετών. Παραδίδει δε στην «επιχειρηματική πρωτοβουλία» τόσο την καύση όσο και την επεξεργασία απορριμμάτων, παραβιάζοντας πλήρως τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ και στρώνοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση, κάτι που προμήνυε και η «διευρυμένη» Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Η αντιμεταρρύθμιση Μητσοτάκη στη διαχείριση απορριμμάτων σημαίνει και το τέλος της ανακύκλωσης στη χώρα. Με την ανακύκλωση να παραμένει βαλτωμένη στα σκάνδαλα και στάσιμη σε ποσοστά της τάξης του 20%, με τους Δήμους και τους πολίτες να μην έχουν πόρους και εξοπλισμό για τη διαλογή στην πηγή.

Είμαστε ξεκάθαροι: η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επαναφέρει τη χώρα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα στη διαχείριση αποβλήτων: πρόληψη, ανακύκλωση, κυκλική οικονομία. Ο σχεδιασμός της καύσης και της ιδιωτικοποίησης θα ακυρωθεί πλήρως. Στις 21 Μαΐου σταματάμε τα καταστροφικά, και για το περιβάλλον και για την κοινωνία, σχέδια του κ. Μητσοτάκη!

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ