Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας για την Ημέρα της Γυναίκας

Μέρα απόδοσης τιμής, αναλογισμού και προβληματισμού αποτελεί η 8η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Γυναίκας.

Είναι μια ημέρα ορόσημο για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και την ισότιμη παρουσία τους στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Σήμερα, δυστυχώς, η γυναίκα αναζητεί ακόμα τη θέση που πραγματικά της αρμόζει. Γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και συχνά πέφτει θύμα βίας ή παρενόχλησης. Αντιμετωπίζεται ως «πολίτης δεύτερης κατηγορίας» στην εργασία, ακόμα και στην οικογένεια. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, τα φαινόμενα αυτά είναι πολλαπλάσια και η κοινωνία έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπη με ακραίες καταστάσεις.

Κι όμως, οι πολλαπλοί ρόλοι που κάθε γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί στο διάβα της ζωής την καθιστούν ως τον βασικό στυλοβάτη στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας αξιών και οραμάτων. Ως σύντροφος, ως σύζυγος, ως μητέρα, ως γιαγιά, η γυναίκα είναι πάντα στο επίκεντρο της ζωής, αποτελώντας την ίδια την πηγή της ζωής.

Ως Δήμος Φλώρινας, η προσπάθεια μας για στήριξη των γυναικών είναι συνεχής. Μέσα από τις κοινωνικές μας δομές με προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευκολύνουμε σε ημερήσια βάση την καθημερινότητα των γυναικών του Δήμου μας.

Τη φετινή χρονιά επιλέξαμε να διοργανώσουμε μία εβδομάδα δράσεων αφιερωμένη στη γυναίκα με τον γενικό τίτλο «Βρες τη φωνή σου», θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για θέματα ισότητας των φύλων, έμφυλης κακοποίησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι δράσεις αυτές, που θα είναι ανοιχτές στο κοινό, θα υλοποιηθούν από τις 8 έως τις 13 Μαρτίου και περιλαμβάνουν:

Τρίτη 8.3.2022, ώρα 19.00 μ.μ., Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Φωταγώγηση μνημείου αφιερωμένο στις γυναίκες που έχασαν την ζωή τους την περσινή χρονιά, από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους, στο πλαίσιο της καμπάνιας «πες την με το όνομά της: ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ». Ένα μνημείο – φόρος τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε Η καμπάνια αποτελεί πρωτοβουλία της Strong Me, με στόχο τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Η φωταγώγηση θα γίνει παράλληλα με άλλους τριάντα δήμους σε όλη την χώρα. Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα μνημεία στους 30 Δήμους, θα κάνει η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο.

Τετάρτη 9.3.2022, ώρα 18.00 μ.μ., Ξενοδοχείο Lingos

Συμμετοχή των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας στην εκδήλωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Φλώρινας με τίτλο: «Κακοποίηση των γυναικών: Επίκαιρη όσο ποτέ – Αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ομιλήτριες: Σταυρούλα Παπανικολάου – Ψυχολόγος, Δέσποινα Τζέτζη – Κοινωνική Λειτουργός, Μαρίνα Κλεισιάρη – Υπαστυνόμος Β’ Αστυνομικού Τμήματος Φλώρινας.

Πέμπτη 10.3.2022, 3ο ΓΕΛ Φλώρινας

Μιλώντας για την έμφυλη βία – Παρέμβαση ευαισθητοποίησης από την Ψυχολόγο και τον Κοινωνιολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας με τίτλο: «Μιλώντας για την έμφυλη βία» σε μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τις μαθήτριες του προγράμματος «Ευρωπαίος πολίτης-Ενεργός πολίτης» και τις υπεύθυνες του προγράμματος: Άννα Μπαφίτη, Κοινωνιολόγο, Κατερίνα Κοζίδη, Φιλόλογο, Μαρία Ντέμου, Φιλόλογο.

Παρασκευή 11.3.2022, ώρα 10.30 π.μ. – 13.00 μ.μ., Πλατεία Γ. Μόδη

Street Work – Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη θεματική της ισότητας των φύλων και της βίας κατά των γυναικών από τα Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου κατά τη διάρκεια της οποία θα δοθεί, σε όποια και όποιον το επιθυμεί, πληροφόρηση αναφορικά με την βία κατά των γυναικών, την ισότητα των φύλων, με παράλληλη διανομή έντυπου υλικού για τη ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, καθώς επίσης διανομή υλικού των υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Σάββατο 12.3.2022, 19.00 μ.μ., Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

«Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας 2022»

Προβολή ταινιών μικρού μήκους σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας με δωρεάν είσοδο:

  • Στα βήματα της της Αναστασίας Κρατίδη, 25’
  • Fake news του Δημήτρη Κατσιμήρη, 15’
  • The noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού, 10’
  • Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη, 12’

Κυριακή 13.3.2022, 20.00 μ.μ., Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών με τον Αλέξανδρο Δάικο.

Συντελεστές: Αλέξανδρος Δάικος: τραγούδι, Χρήστος Κυριαζής: Σαξόφωνο, γκάιντα, Σπύρος Βρυώνης: Κιθάρες, Πάνος Γεωργακόπουλος: Κρουστά.

 

Βασίλειος Ν. Γιαννάκης

Δήμαρχος Φλώρινας