Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου

Εντυπωσιακές εικόνες με δεκάδες πελεκάνους αντίκρισαν οι συμμετέχοντες του 11ου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου κατά την επίσκεψή τους στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, φωτογραφία: Τρ. Γκώγκου, αρχείο ΟΦΥΠΕΚΑ

29-6-2023, Άγιος Γερμανός Πρεσπών,  11ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο για την Αειφόρο Παραγωγή Προϊόντων και Οικοσυστημικών Υπηρεσιών από τις Βοσκήσιμες Γαίες 

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, με ιδιαίτερη επιτυχία, οι εργασίες του 11ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, στην πόλη της Φλώρινας. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία (ΕΛΕ), με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, που ήταν ένας από τους χορηγούς του  συνεδρίου.  Περίπου 250 Σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, προσελκύοντας ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές αλλά και ιδιώτες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία ή εξαρτώνται με τον έναν ή άλλο τρόπο από τις βοσκήσιμες γαίες.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των απόψεων Ελλήνων επιστημόνων, ειδικών σε θέματα διαχείρισης και οικολογίας λιβαδιών, ζωικής παραγωγής κ.ά. και να συζητηθούν διάφορες εφαρμογές,  προκειμένου να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη στη διαδικασία ενθάρρυνσης της αειφορικής ανάπτυξης του κτηνοτροφικού κλάδου στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ερευνητικές εργασίες που πραγματεύονται όλα τα αντικείμενα της Λιβαδοπονικής Επιστήμης δηλαδή την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των λιβαδικών πόρων (νερό, έδαφος, βλάστηση και ζωικοί οργανισμοί), την αειφόρο παραγωγή ποιοτικών ζωικών προϊόντων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση των υπηρεσιών οικοσυστήματος, τη διατήρηση οικοτόπων, τοπίων και προστατευτέων αντικειμένων, καθώς και την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη για την άμεση προκήρυξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, των οποίων η εκπόνηση και εφαρμογή τους μόνο οφέλη αναμένεται να έχει για την οικολογική ισορροπία των βοσκοτόπων της χώρας και την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου.

Η επιλογή της πόλης της Φλώρινας για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου έγινε με γνώμονα την ενίσχυση της επιστημονικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, λόγω της χαρακτηριστικής αγροτικής της ταυτότητας.

Το Δ.Σ. της ΕΛΕ ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τους συνδιοργανωτές, τους υποστηρικτές και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συνεδρίου.

Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία

Η ΕΛΕ είναι επιστημονικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με μέλη ακαδημαϊκούς, ερευνητές, διδάκτορες κλπ., οι οποίοι έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο την ανάπτυξη των λιβαδιών και της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Σκοποί της ΕΛΕ είναι η προαγωγή της Επιστήμης των Λιβαδιών και των Λειμώνων και ειδικότερα η διεύρυνση, διάδοση και εφαρμογή των γνώσεων για τη συντήρηση και προστασία των βοσκήσιμων γαιών και τη διαχείριση της βόσκησης, την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης, την ανάδειξη του πολλαπλού ρόλου των βοσκήσιμων γαιών, και τη συνεργασία με αντίστοιχες εγχώριες και διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

βοσκήσιμες γαίες, φωτογραφία: αρχείο ΕΛΕ
απόσπασμα από το Λιβαδοπονικό Συνέδριο στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών της Φλώρινας, φωτογραφία: Λ. Παπαδοπούλου, αρχείο ΟΦΥΠΕΚΑ