Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον «Ιανό» και περαιτέρω μέτρα για τις συνέπειες της πανδημίας,  η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, ανέφερε  τα εξής:

«Θα ήθελα να κάνω οριζοντίως κάποιες παρατηρήσεις από τα απίστευτα που ακούστηκαν και σήμερα. Η πρώτη είναι ότι φαίνεται ότι οι Βουλευτές της συμπολίτευσης, οι Υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουν αποκτήσει μια εξοικείωση με τα ψέματα που λένε, με αποτέλεσμα τελικά να τα πιστεύουν και να τα μεταφέρουν με κάθε ευκαιρία. Ακούσαμε για 3.5% πρωτογενή πλεονάσματα που ο ΣΥΡΙΖΑ δέσμευσε τη χώρα, βέβαια «ξεχάσαμε» ότι είχαν υπογραφεί συμφωνίες για 4.5% και 4.6% πρωτογενή πλεονάσματα. Ακούσαμε για κάποιο «αχρείαστο» τρίτο Μνημόνιο, λες και τα δύο πρώτα ήταν χρήσιμα. Δεν ακούσαμε για την καταστροφή της χώρας, ποιος ευθύνεται γι’ αυτή, γιατί μπήκαμε σε όλα αυτά. Αυτά πρέπει να τα λέμε, κάθε φορά.

Μία δεύτερη παρατήρηση είναι ότι δεν έχετε τη διακριτικότητα να αντιληφθείτε πώς μερικά πράγματα εξοργίζουν τους πολίτες. Λέτε «η κοινωνία αναρωτιέται με τρόμο τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ….»  λες και μιλάτε εξ’ ονόματος όλης της κοινωνίας. Ακόμα και τις δικές σας μετρήσεις να πάρουμε, η μισή κοινωνία τουλάχιστον δε σας πιστεύει.

Και βεβαίως η τρίτη, εδώ θα χρησιμοποιήσω τον Προυστ, το επισήμανε και ο κ. Τσακαλώτος. ο κ. Σταϊκούρας απάντησε «όπως απαντάει κάποιος που όταν δέχεται δύσκολη ερώτηση προσποιείται ότι κατάλαβε ότι του προσάπτουν κάτι άλλο, όχι αυτό που στην πραγματικότητα του προσάπτουν». Κι έτσι πάνε και έρχονται τα νούμερα, που αφορούν στους   εκπαιδευτικούς, στους υγειονομικούς, κ.τ.λ.

Δυο κουβέντες μόνο, γιατί πραγματικά θέλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομη. Πάλι λίστα Πέτσα, πάλι τα ΜΜΕ βεβαίως μόνο εθνικής εμβέλειας, γιατί εδώ που τα λέμε τα περιφερειακά δε σας κάνουν και πολύ καλά τη δουλειά, υπεραποσβέσεις διαφημιστικής δαπάνης οι οποίες φυσικά αφορούν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, οι αποζημιώσεις των πληγέντων είναι στο πλαίσιο που θα ήταν αν δεν υπήρχε η πανδημία και η φυσική καταστροφή μαζί, και τίποτα για τους  αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τα ημιτελή σπίτια, κ.ο.κ

Θέλω να πω όμως ότι αυτή η κακοδιαχείριση, η επιλεκτική διασπάθιση δημόσιου χρήματος συνεχώς, με απευθείας αναθέσεις κτλ, η ανικανότητα του επιτελικού σας κράτους, οι ιδεοληψίες σας δεν μπορεί να καλυφθούν  με την προπαγάνδα από τα μέσα. Η προπαγάνδα έχει κοντά ποδάρια. Γιατί θα έρθει η πραγματική ζωή και θα αναδείξει ποια είναι η αλήθεια.

Στο λίγο χρόνο που έχω θέλω να αναφερθώ κυρίως σε μια τροπολογία που καταθέσαμε, γιατί συμβαίνει το εξής:

Το τελευταίο διάστημα όλος ο τεχνικός κόσμος και οι ιδιοκτήτες ζουν έναν παραλογισμό. Κι όταν λέω για τον τεχνικό κόσμο μιλάω για τα Τεχνικά Επιμελητήρια σ’ όλη τη χώρα και το κεντρικό, όπου όπως ξέρετε δεν ελέγχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πλειοψηφία, για το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, το ΣΑΔΑΣ, από πολλούς συλλόγους και πολλούς πολίτες, οι οποίοι τι λένε; Παράταση στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Παράταση που ο ίδιος Υπουργός έδωσε τον Ιούνιο επικαλούμενος την πανδημία, ο οποίος σήμερα δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πανδημία, δεν καταλαβαίνει ότι υπολειτουργούν, με σοβαρά προβλήματα λειτουργούν οι υπηρεσίες, ότι «πέφτει» συνεχώς η ιστοσελίδα της εφαρμογής του ΤΕΕ λόγω φόρτου, αλλά και ότι τα νοικοκυριά έχουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, ΕΝΦΙΑ, κτηματολόγιο κ.τ.λ.

Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε την άρνηση του κ. Χατζηδάκη και του κ. Οικονόμου…θέλουν να το παίξουν μεταρρυθμιστές; Ναι, αλλά μια μεταρρύθμιση για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες, θέλει τον χρόνο της…και πάντα εξαρτάται από τις συνθήκες…

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των απεριόριστων παρατάσεων. Είναι προφανές ότι είναι θέμα θεσμικής τάξης να πάψει ο κύκλος των αναβολών. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίζει και να τηρεί πρώτη αυτή τη θεσμική τάξη.

Λοιπόν, επιγραμματικά:

  • H δημόσια διοίκηση υπολειτουργεί, οι Υπηρεσίες Δόμησης εξυπηρετούν με δυσκολία, πολλές πολεοδομίεςαδυνατούν να παράσχουν τα στοιχεία, η ηλεκτρονική πλατφόρμα πέφτει συνεχώς, επιτροπές που δίνουν εγκρίσεις είτε δε συνεδριάζουν είτε αργούν, σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους απαιτείται γνωμοδότηση από το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβουλίου και το ΚΕ.Σ.Α. με τεράστιες καθυστερήσεις, λόγω όγκου και μη συνεδριάσεων.

 

  • Αεροφωτογραφίες του 2011 δεν υπάρχουν, οι δασικοί χάρτες δεν έχουν κυρωθεί και χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν στις επιτροπές αντιρρήσεων.

 

  • Πολύ μεγάλο κενό για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 και ισοπεδωτική και άνιση αντιμετώπισή τους, άσχετα με το αν έχουν οικοδομική άδεια ή δεν έχουν.

 

  • Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το εργαλείο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των δικαιοπραξιών σε περίπτωση άμεσης λήξης της προθεσμίας για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.

 

  • Και βεβαίως διακυβεύεται και το νέο πρόγραμμα Εξ Οικονομώ. Εδώ θα αναφερθώ λίγο και στη Δυτική Μακεδονία που τάχα λόγω απολιγνιτοποίησης έχει ένα επιλέον bonus. Οι συμπολίτες μου ετοιμάζονται να μπουν στο πρόγραμμα. Σε πολλές περιπτώσεις μόλις γίνει η πρώτη επιθεώρηση αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν ζητήματα προς τακτοποίηση. Εφόσον λήξει τώρα η προθεσμία χάνουν την έκπτωση 20%, επομένως η μη παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης είναι αντικίνητρο ακόμα και γι’ αυτό.

 

  • Και βεβαίως μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές, δεν είδα πουθενά να λαμβάνεται μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές.

 

Δεν μπορεί τα αυθαίρετα να αντιμετωπίζονται ως πρόσοδος στα δημόσια οικονομικά, με fast-track διαδικασίες υπαγωγής, διότι αυτό είπε ο κ. Οικονόμου. Και βεβαίως απαξιώνει έτσι και το έργο των μηχανικών, αφού τους καλεί να γίνουν φοροεισπράκτορες, ενώ όλοι ξέρουμε ότι οι μηχανικοί, εκτός των άλλων έχουν την ευθύνη της προφύλαξης του δομημένου περιβάλλοντος. Πραγματικά σε ότι αφορά στον κ. Οικονόμου, θα ήθελα να του απευθυνθώ και να του θυμίσω την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. Οι Έλληνες μηχανικοί είναι καλοί επιστήμονες και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το κατά πόσο ένα ακίνητο εμπίπτει στην κατηγορία 5 απαιτεί τεχνικό έλεγχο, αυτοψία και αναζήτηση εγγράφων, ώστε να καταλήξει ο μηχανικός ότι η αυθαιρεσία ανήκει σ’ αυτή τη κατηγορία και κατόπιν να γίνει η διαδικασία.

Εμείς κ. Υπουργέ ζητάμε να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε και παρατείνει την προθεσμία μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση του ΤΕΕ για προετοιμασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μέχρι το τέλος του χρόνου».

 

 

Δείτε εδώ το βίντεο: