Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Φλώρινα: «είμαι υπερήφανος διότι οι κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν»

Τη Φλώρινα επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 9 το πρωί έφτασε στον χώρο υποδοχής στο ποτάμι όπου τον περίμεναν στελέχη της ΝΔ και πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού χαιρέτισε και συνομίλησε με τον κόσμο έκανε μια σύντομη ομιλία με αφορμή τις εκλογές που πρόκειται να γίνουν την Άνοιξη.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση την τρέχουσα τετραετία.

Με υπερηφάνεια αναφέρθηκε στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για τη μείωση των φόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Είπε επίσης ότι σήμερα θα ανακοινωθούν κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους αγρότες αλλά και για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση.

Δεσμεύτηκε για νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων από  01/01/2024 και νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο μήνες.

Ανακοίνωσε το νέο μέτρο market pass για 10% έκπτωση στα σούπερ μάρκετ.

Τέλος ζήτησε τη στήριξη του λαού της Φλώρινας αλλά και όλων των Ελλήνων με στόχο να ξεπεραστούν τα εκλογικά ποσοστά του 2019.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα:

Με χαρά ξεκινάω τη δεύτερη μέρα αυτής της περιοδείας στη Δυτική Μακεδονία εδώ από μία πόλη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα, τη Φλώρινα. Σας ευχαριστώ που πρωί-πρωί ήρθατε σήμερα εδώ να με υποδεχθείτε. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητική η προσέλευσή σας και πρέπει να σας πω ότι μου δίνει και εμένα πολύ μεγάλη δύναμη αυτή η περιοδεία καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, για την εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης, η οποία και πάλι θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει.

Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι, διότι οι πολίτες έχουν κρίση,  βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν, γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση όπως είπε και ο πρόεδρος (Ευαγγέλου) αντιμετώπισε πρωτοφανείς δυσκολίες αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ποτέ καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερες κρίσεις, όλες εξωγενείς, από την εισβολή των μεταναστών στον Έβρο μέχρι την πανδημία, από την τουρκική προκλητικότητα μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, ήμασταν συνεχώς σε μία λογική διαχείρισης εισαγόμενων κρίσεων.  Όμως σταθήκαμε κοντά στην κοινωνία, στηρίξαμε την κοινωνία σε όλες τις δυσκολίες και αυτό πιστεύω ότι η κοινωνία μας το πιστώνει.

Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι πολίτες ότι στα δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, όπως γνωρίζουν και τώρα οι πολίτες ότι απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση εμείς είμαστε αυτοί που στηρίζουμε τα νοικοκυριά, που επιδοτούμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που στηρίζουμε στο μέτρο του εφικτού τον πρωτογενή τομέα και που κάνουμε ότι είναι εφικτό προκειμένου να ξεπεράσουμε, ενωμένοι ως κοινωνία, αυτή τη μεγάλη κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε.

Ταυτόχρονα όμως είμαι και υπερήφανος φίλες και φίλοι διότι οι κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις όπως παρουσιάστηκαν και εδώ από εμένα στη Δυτική Μακεδονία υλοποιήθηκαν. Σας είχα πει προεκλογικά κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους που σας έβαλε ο Τσίπρας όταν τσάκισε τη μεσαία τάξη και τους μείωσα, ότι  θα ξανακάνω την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και το πετύχαμε και ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία να ξέρετε ότι έδωσα μεγάλο αγώνα στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να κάνουμε πράξη το σχέδιο δίκαιης μετάβασης και η Κοζάνη και η Φλώρινα είναι σήμερα οι περιοχές εκείνες οι οποίες είναι δυνητικά οι πιο ωφελημένες σε επίπεδο επιδοτήσεων για να μπορέσουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και να κρατήσουμε εδώ πέρα τα νέα παιδιά τα οποία θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, να ζήσουν και να προκόψουν εδώ πέρα. Είχα την ευκαιρία χθες, να παρουσιάσω στην Κοζάνη ένα συνολικό σχέδιο ύψους 4 δις ευρώ για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και νομίζω ότι εδώ έγιναν πολλά πράγματα για τον τόπο σας, πολλά περισσότερα από όσα είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίχθηκε με πόρους τους οποίους, επιτρέψτε μου να πω, ποτέ δεν είχε ξαναδεί συνολικά σε όλη την επικράτεια και ταυτόχρονα δρομολογούμε ακόμα μία σειρά από μεγάλα, από σημαντικά έργα, τα οποία θα δώσουν στην Δυτική Μακεδονία και ειδικά στη Φλώρινα μια νέα αναπτυξιακή δυναμική και αυτό το κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, διότι είναι δέσμευσή μου να μην υπάρχουν στην πατρίδα μας πολίτες δύο κατηγοριών ειδικά εσείς που βρίσκεστε στα σύνορα της πατρίδας μας πρέπει να γνωρίζετε ότι απολαμβάνετε πρόσθετης κρατικής φροντίδας και αυτό αποτελεί μια δέσμευσή μου διαχρονική για την οποία είμαι σίγουρος ότι θα μου δώσετε τη δυνατότητα να την υλοποιήσω και στη δεύτερη τετραετία την οποία θα έχουμε μπροστά μας.

Θέλω επίσης να σας μεταφέρω τη βαθειά μου πεποίθηση ότι σήμερα οι πολίτες το τελευταίο το οποίο αναζητούν είναι έναν νέο διχαστικό λόγο, μία πόλωση και μία επιστροφή σε διλήμματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν. Οι πολίτες  γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση που μπορεί να μην τα έκανε όλα τέλεια αλλά είναι σίγουρα μια κυβέρνηση η οποία προσπάθησε να λύσει προβλήματα και η οποία έφερε σήμερα την πατρίδα μας σε μία θέση να είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήτανε το 2019. Πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά με ένα κράτος το οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις και να σκύβει πάνω στα προβλήματα όπως αυτά προκύπτουν. Εάν η οικονομία δεν είχε την απόδοση αυτή την οποία έχει, θέλω να θυμίσω ότι σήμερα είμαστε μία από τις οικονομίες που αναπτύσσεται με τους πιο γρήγορους ρυθμούς στην ευρωζώνη, δεν θα είχαμε σήμερα την οικονομική δυνατότητα να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας.

Αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα την οποία έχουμε είναι το προϊόν της ανάπτυξης και γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα κάθε φορά που είμαστε σίγουροι ότι δεν εκτροχιάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι να μπορούμε να ανακοινώνουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης, θα κάνετε λίγο υπομονή, σήμερα θα ανακοινώσουμε κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους αγρότες μας αλλά και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου. Κάποιοι τώρα έρχονται και κλαίγονται και λένε ότι θα καταργήσουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν και οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι τσάκισαν τις συντάξεις τους με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο όπως δεν ξεχνούν ότι  για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις από αυτήν την κυβέρνηση.

Εμείς λοιπόν και θα επιμείνω σε αυτό και το ζητώ και από τα κομματικά μας στελέχη, θέλω να μιλάμε με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος. Έχουμε πετύχει πολλά αυτή τετραετία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα, έχω ένα σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο για μία Ελλάδα η οποία θα είναι πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη από το να είναι ουραγός. Μια χώρα με ευημερία, με καλύτερους μισθούς, με περισσότερη κοινωνική συνοχή, με πολύ καλύτερη υγεία που  για μένα η υγεία είναι μία κεντρική προτεραιότητα που θέλω να υπηρετήσω τη δεύτερη τετραετία.  Έχουνε γίνει πράγματα στην υγεία, μπορούν να γίνουνε πολλά περισσότερα, πολλοί από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης θα κατευθυνθούν παραδείγματος χάρη τη δεύτερη τετραετία στο να εκσυγχρονίσουμε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα, είναι μία μόνο από τις πολλές παρεμβάσεις τις οποίες δρομολογούμε με ευρωπαϊκά χρήματα. Θέλω μία οικονομία η οποία να συνεχίζει να αναπτύσσεται, την ανεργία να πέφτει κάτω από το 10% και όπως σας είπα Θέλω πρώτα και πάνω από όλα να έχουμε καλύτερους μισθούς και για το Δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα και θα το πετύχουμε αυτό. Θα έχουμε για πρώτη φορά νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων την 01/01/2024 και μην ξεχνάτε την 1η Απριλίου αυτού του έτους, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, σε δύο μήνες από τώρα θα υπάρχει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, διότι είναι σημαντικό όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά και εργαζόμενοι να ευημερούν και να μπορούν μέσα από τις αυξήσεις των μισθών να αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος ζωής και μην ξεχνάτε ότι σε λίγες εβδομάδες από τώρα υλοποιείται και ένα άλλο πολύ σημαντικό μέτρο το market pass δηλαδή 10% έκπτωση για όλες τις αγορές που κάνετε από το σούπερ μάρκετ για το επόμενο εξάμηνο. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνουμε με όλες τις αυξήσεις του πληθωρισμού. Είναι ένα μέτρο το οποίο στοιχίζει 600 εκατομμύρια που θα πάρουμε από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, θα φορολογήσουμε δύο διυλιστήρια για να στηρίξουμε 8 εκατομμύρια συμπολίτες μας, γιατί αυτή η παράταξη η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη λαϊκή δημοκρατική παράταξη της χώρας, κάνει πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι λοιπόν θέλω να  πορευτούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές.

Εμείς έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος, κάποιοι άλλοι επιμένουν να διχάζουν, να μιλούνε για δήθεν κατάργηση της δημοκρατίας και ταυτόχρονα να επιμένουν να χωρίζουν τους Έλληνες. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω αυτό, εγώ απευθύνομαι σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το 2019 σας ζήτησα να υπογράψουμε μαζί ένα συμβόλαιο, μία συμφωνία αλήθειας, σας κοίταξα στα μάτια και σας είπα τι μπορώ να κάνω και τι δεν μπορώ και αυτό το οποίο σας είπα ότι μπορώ να κάνω σε πολύ μεγάλο βαθμό τα υλοποίησα, έτσι και τώρα θα κάνω το ίδιο και δεν πρόκειται να μπω στον πειρασμό να σας τάξω πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν πρόκειται να γίνουν πράξεις, τα αφήνω αυτά σε άλλους και αυτοί που σας τάζουν σήμερα λαγούς με πετραχήλια το κάνουνε εκ του ασφαλούς, διότι ξέρουνε πολύ καλά ότι αποκλείεται να εκλεγούν.

Έτσι λοιπόν θέλω να πορεύομαι μέχρι τις εκλογές. Θέλω τη βοήθεια σας, θέλω τη στήριξή σας και εδώ πέρα στη Φλώρινα, θέλω να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας μια εκλογή με μεγάλες ιδιαιτερότητες. Είναι μία εκλογή με απλή αναλογική, είναι μια κάλπη η οποία είναι ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Θέλω να θυμίσω ότι δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με ενισχυμένη αναλογική και άλλαξε τον εκλογικό νόμο μόνο όταν ήταν σίγουρος ότι θα έχανε τις εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό αυτή την κάλπη της απλής αναλογικής να την απενεργοποιήσουμε για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα η χώρα δεν αντέχει αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας, χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις που μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις και να κρατούν σταθερό το τιμόνι της χώρας.

Η πρώτη κάλπη φίλες και φίλοι είναι η σημαντική, η πρώτη κάλπη θα στείλει το μήνυμα ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα στη δεύτερη τετραετία και σας θέλω όλες και όλους παρόντες σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη αλλά σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για εκλογές ανά πάσα στιγμή. Αυτό εξάλλου το πιστοποιεί και η δικιά σας προσέλευση σήμερα αλλά συγκρατήστε και κάτι σημαντικό, οι εκλογές τελικά γίνονται στο τέλος της τετραετίας, θέλω να θυμηθείτε πόσοι έλεγαν ότι θα μπω στον πειρασμό να κάνω εκλογές πρόωρα και πράγματι ο πειρασμός υπήρχε, διότι ήμασταν πάντα μπροστά στις δημοσκοπήσεις και σημαντικά, θεωρώ πολύ σημαντικό όμως να υπάρχει θεσμική τάξη στη χώρα  και το γεγονός ότι φτάσαμε στο τέλος της τετραετίας αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση θεσμικής υπευθυνότητας για την Ελληνική Δημοκρατία.

Εμείς λοιπόν θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών  της άνοιξης, συντεταγμένα, θα παρατάξουμε ξεκάθαρα τα διλήμματα τα οποία οι πολίτες έχουν μπροστά τους, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή εάν  θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της μείωσης των φόρων ή θα επιστρέψουμε σε μία εποχή αυξημένων φόρων και εισφορών, αν θα συνεχίσουμε με μία κυβέρνηση η οποία ξέρει και έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια και να στηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις ή θα γυρίσουμε σε μία άλλη εποχή γεωπολιτικών αναζητήσεων, αν θα στηρίξουμε μία κυβέρνηση η οποία πιστεύει ότι η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται ή θα γυρίσουμε σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι.  Απλά πράγματα αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντικές επιλογές για το μέλλον της χώρας. Δεν θα διακινδυνεύσουμε όλες τις κατακτήσεις που πετύχαμε μαζί αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Η ΝΔ θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της, να συνεχίσει να στηρίζει την προκοπή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα και είμαι σίγουρος ότι και εδώ στη Δυτική Μακεδονία και  ειδικά εδώ πέρα στη Φλώρινα θα μπορέσουμε όχι μόνο να πετύχουμε αλλά να ξεπεράσουμε τα εκλογικά ποσοστά του 2019!

Αυτός είναι ο στόχος που σας θέτω, αυτός είναι ο στόχος που θέλω να πετύχουμε και είμαι σίγουρος ότι θα τον πετύχουμε.