Πέτη Πέρκα: «Βελτίωση των αποδοχών των σπουδαστών/τρίων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

Αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και Εσωτερικών σχετικά με τη Βελτίωση των αποδοχών των σπουδαστών/τρίων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), κατέθεσαν 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φλώρινας Πέτης Πέρκα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν το υπόμνημα του Συλλόγου Σπουδαστών της (ΕΣΔΔΑ), καθώς και το επισυναπτόμενο σε αυτό σχέδιο της ΚΥΑ του άρθρο 21 του ΠΔ 57/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 68 του ν. 5003/2022 και ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς την απάντησή τους  και τις σχετικές ενέργειες ώστε να εκδοθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Συλλόγου Σπουδαστών της (ΕΣΔΔΑ) που αφορούν τη Βελτίωση των αποδοχών των σπουδαστών/τρίων της (ΕΣΔΔΑ). Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με αυτή την αναφορά υποστηρίζουν τα αιτήματα του Συλλόγου Σπουδαστών της (ΕΣΔΔΑ) και ασκούν πολιτική πίεση στην κυβέρνηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότι η  ΕΣΔΔΑ είναι παραγωγική σχολή του δημοσίου στα πρότυπα της Γαλλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA), που έχει ως αποστολή την εκπαίδευση ενός σώματος εξειδικευμένων επιτελικών στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας του κρατικού μηχανισμού, με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους θεσμούς της χώρας και βεβαίως στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς την ΕΣΔΔΑ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην ΕΣΔΔΑ από την Υπουργό Εσωτερικών στις προγραμματικές δηλώσεις. Η σιωπή και η απραξία της κυβέρνησης της ΝΔ στον ρόλο της ΕΣΔΔΑ, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων από το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα υπηρεσιών, ερμηνεύεται ως προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου της ΕΣΔΔΑ. Προφανώς, η ΝΔ είναι ενάντια στην αξιοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης και προτιμά μια κομματικοποιημένη Δημόσια Διοίκηση, που θα εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντά της.

Η πολιτική αυτή της ΝΔ έχει στοιχήσει αρκετά στη χώρα μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποτελεί ντροπή για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, ευνομούμενη πολιτεία, να προβλέπει για τους σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ μισθούς που είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και των συνθηκών φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Διαβάστε ολόκληρη την Αναφορά ΕΔΩ