Πέτη Πέρκα: «Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση και το προβληματικό και αδιαφανές σχέδιο σύμβασης προμήθειας νέων Canadair μας οδήγησαν στο “παρών”» (video)

Δευτερολογία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς στην Ολομέλεια στο σχέδιο σύμβασης προμήθειας για τα Καναντέρ

Η Βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε τη δευτερολογία της τεκμηριώνοντας το «παρών» της Νέας Αριστεράς στο σχέδιο σύμβασης προμήθειας για τα νέα Καναντέρ. «Αναγνωρίζουμε όλοι την ανάγκη για εξοπλισμό της πυροσβεστικής, το έχουμε καταθέσει επανειλημμένως. Μια πιθανή στάση θα ήταν αφού ασκήσουμε σκληρή κριτική, στο τέλος να το ψηφίσουμε. Αποφασίσαμε όμως όχι, να μην δεχτούμε αυτού του είδους τον εκβιασμό».

Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο σύμβασης και όχι τελική σύμβαση προμήθειας, το οποίο έχει αρκετούς απόρρητους όρους. Η Πέτη Πέρκα επεσήμανε ότι αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται και δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις σχετικά με την επιλογή αυτής της διαδικασίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά « γιατί ήρθε στη Βουλή αυτό το σχέδιο σύμβασης; Γιατί ζητάτε  την έγκρισή μας για ένα σχέδιο και  όχι την τελική σύμβαση; ζητάτε την έγκρισή μας για μια σύμβαση που δεν ξέρουμε σε τι ακριβώς δεσμευόμαστε.

Πρόσθεσε ότι, δεν απαντήθηκε ούτε καν αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος συμμετείχαν στον σχεδιασμό. «Δεν είμαστε ειδικοί. Αναρωτιόμαστε εάν  είναι αυτά τα κατάλληλα μέσα για τη χώρα. Δεν ταιριάζουν τα ίδια μέσα σε όλες τις χώρες. Και βεβαίως για ακόμα μια φορά καμία μέριμνα για τη Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όπου δεν έχει κανένα ρόλο», σημείωσε.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη παράδοση των αεροσκαφών, που θα ξεκινήσει τουλάχιστον το 2027 εφόσον πληρωθούν αρκετές αναβλητικές αιρέσεις. « Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν εάν ανοίξει η γραμμή παραγωγής, αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλα κράτη- μέλη κτλ. Τόνισε ότι «αρχίζει η αντιπυρική περίοδος και περιμένουμε να  δούμε άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, γιατί θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπως και κάθε καλοκαίρι από εδώ και πέρα, γιατί είμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης, με μία κυβέρνηση που ούτε εγκαίρως, ούτε με σχεδιασμό προλαμβάνει τα γεγονότα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θλιβερή πρωτιά που είχε η Ελλάδα στις καμένες εκτάσεις στην Ευρώπη το προηγούμενο καλοκαίρι, με πάνω από το 41% των συνολικών εκτάσεων στην Ευρώπη να αφορούν τα καμένα της Ελλάδας, ανθρώπινες ζωές, ζώα, κ.τ.λ.»

Στο άλλο σημείο που στάθηκε και το οποίο αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για  την επιλογή της ψηφοφορίας στο σχέδιο της σύμβασης, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων. «Δεν είναι η πρώτη φορά.  Οι απευθείας αναθέσεις έχουν γίνει ο κανόνας, Η κάθε κρίση έχει γίνει ευκαιρία πλουτισμού κάποιων ημέτερων. Όταν έχεις έλλειμα εμπιστοσύνης συν όλα τα άλλα δεν  μπορείς να υποστηρίξεις το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θα ψηφίσουμε ‘παρών’, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα δούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πυροσβεστική τα εναέρια μέσα, με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, που θα εξηγούν πως και γιατί είναι αυτά τα κατάλληλα μέσα», επεσήμανε.

Στο υπόλοιπο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα  στα Τέμπη, όπου διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην επικαιρότητα όσο μένει αυτή η μαύρη κηλίδα. «Όσο όλη η κοινωνία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης  και βεβαίως οι οικογένειες των θυμάτων μιλούν για συγκάλυψη.  Σήμερα ο κ. Σπίρτζης, που είναι ο δεύτερος υπουργός που κατηγορήθηκε από την Ευρωπαία εισαγγελέα, μετά τον κ. Καραμανλή, με αίτημα του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητάει την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5  του Συντάγματος, γιατί δεν θέλει να κουβαλάει αυτό το βάρος της κατηγορίας.  Ακούγεται το επιχείρημα ότι ο κ. Σπίρτζης ζητάει την προανακριτική γιατί έχει παραγραφεί το αδίκημα της δικής του υπευθυνότητας .

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «επειδή ακούω πολλούς υπερασπιστές του κ. Καραμανλή, προτρέπω τον κ. Καραμανλή να κάνει το ίδιο. Το πόρισμα της Νέας Αριστερά στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής για το  δυστύχημα των Τεμπών προτείνει τη σύσταση προανακριτικής. Εμείς αναφερθήκαμε μόνο στον κ. Καραμανλή, διότι  τα στοιχεία που καταθέσαμε δείχνουν τον κ. Καραμανλή.»

Επειδή ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα ότι αυτά είναι γραφειοκρατικά και δεν φταίει ο Υπουργός. Η κ. Πέρκα τόνισε «όταν ο Υπουργός υπογράφει την μετάταξη του σταθμάρχη που είναι προδήλως παράνομη, όπως είπε και ο πρόεδρος της επιτροπής Γεραπετρίτη, προφανώς υπάρχει ευθύνη. Δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας. Όταν υπογραφεί ο ίδιος 2.2 εκ ευρώ αποζημίωση στους αναδόχους όταν τελούσαν υπό καθεστώς ειδικής πρόσκλησης, δηλαδή ένα βήμα πριν την έκπτωση και εδώ υπάρχει ευθύνη δεν είναι γραφειοκρατικά. Αυτό είναι πρωτοφανές στον τεχνικό κόσμο».

Ολοκλήρωσε την δευτερολογία της λέγοντας «ας αναληφθούν οι ευθύνες. Να ζητήσει ο κ. Καραμανλής, όπως και ο κ. Σπίρτζης να εξεταστεί η υπόθεση σε βάθος.  Δεν θα φύγει αυτή η πληγή από την κοινωνία . Το πολιτικό σύστημα συλλήβδην χάνει την εμπιστοσύνη του από την κοινωνία. Εμείς θα παλέψουμε, όπως και άλλοι συνάδελφοι, μέχρι τέλους, μέχρι να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Δεν γίνεται να κουκουλωθεί αυτό το τραγικό σκάνδαλο. Όσοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στη συγκάλυψη του εγκλήματος, αυτό θα τους ακολουθεί στον πολιτικό και  όχι μόνο  βίο τους».

Ακολουθεί το video: https://youtu.be/biQQ8N01oWY