Πέτη Πέρκα: «Σημαντικό εύρημα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το έγκλημα των Τεμπών» (video)

Εξεταστική Επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» – Εξέταση μάρτυρα: Άγγελος Μπίνης, πρώην Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

 Η εξέταση του μάρτυρα από τη Βουλεύτρια Φλώρινας επικεντρώθηκε σε ένα εύρημα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε ό,τι αφορά τη Σύμβαση 717, το οποίο αποτυπώνεται και στη σχετική Έκθεση. Ειδικότερα, στη σελίδα 75 αναφέρεται ότι «…τροποποιείται ο ήδη εγκεκριμένος 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση, με την προσθήκη των περιγραφόμενων νέων εργασιών της από 24/02/2020 Οριστικής Τεχνικής πρότασης της δανειοπαρόχου». 

Με βάση το παραπάνω, γίνεται σαφές ότι δεν ισχύει η αναφορά της ΕΡΓΟΣΕ, τον Ιούνιο 2020 – όταν ξαναστέλνει το σχέδιο Συμπληρωματικής Σύμβασης (Σ.Σ.) του 2018 στο Ελεγκτικό Συνέδριο – ότι δεν τροποποιείται η Σ.Σ. που είχε εγκριθεί με την Απόφαση 1314/2018 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Το εύρημα αυτό αποτελεί πολύ σοβαρό στοιχείο» υπογράμμισε η Πέτη Πέρκα. «Αλλά μου προκαλεί εντύπωση πως είναι το μόνο που βρήκατε, γιατί την ίδια περίοδο συμβαίνουν πολλά. Αρχικά ξηλώνονται τμήματα του έργου, κάτι που καταγγέλλει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής ETCS, κ. Κατσιούλης. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Βίνης, ζητά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να ορίσει εμπειρογνώμονα για να εξετάσει τη νέα τεχνική λύση, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη λύση προέρχεται από την Alstom, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο για τα συστήματα αυτά. Να σημειώσουμε ότι στη συνέχεια ο πραγματογνώμονας διορίζεται σύμβουλος του κ. Βίνη στην ΕΡΓΟΣΕ.

Επίσης την ίδια εποχή δίνεται παράταση στη σύμβαση, η οποία για πρώτη φορά υπογράφεται από τον Υπουργό και όχι από τον Πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ. Ενώ υπογράφονται και αποζημιώσεις στον ανάδοχο, για περίοδο που τελούσε υπό καθεστώς ειδικής πρόσκλησης, γεγονός πρωτοφανές στον τεχνικό κόσμο! Να βρίσκεσαι δηλαδή ένα βήμα πριν την έκπτωση και συγχρόνως να σου αναγνωρίζονται καθυστερήσεις.

Και φυσικά την ίδια περίοδο έχουμε και την παραίτηση του κ. Σταθόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής στην Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε το εξής περίεργο, ότι η ΕΡΓΟΣΕ μεταφερόταν από τη ΓΓ Μεταφορών στη ΓΓ Υποδομών και τούμπαλιν, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι σιδηρόδρομοι ανήκουν στη ΓΓ Μεταφορών. Τελικά τις αποζημιώσεις τις υπέγραψε ο ΓΓ Υποδομών, ο κ. Καραγιάννης – προφανώς του έδωσε αρμοδιότητα ο Υπουργός, δεν ισχυρίζομαι ότι είναι παράνομο. Έχω ζητήσει επανειλημμένως να κληθεί ο κ. Σταθόπουλος, ο οποίος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περαιτέρω, απ ότι καταλαβαίνω όμως αυτό δε θα γίνει.

Τα προηγούμενα συνθέτουν ένα περίεργο παζλ, όπου αν τα βάλεις κάτω, κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να υποθέσει ότι εδώ έχει υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ αναδόχου και Υπουργείου/ΕΡΓΟΣΕ. Μου κάνει εντύπωση λοιπόν πώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας από όλα αυτά εντόπισε μόνο ένα σημείο, ότι δηλαδή η σύμβαση και ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας τροποποιήθηκαν – κάτι που φυσικά δεν έχει παραδεχτεί στην Εξεταστική Επιτροπή κανένας από τους μάρτυρες που θα έπρεπε. Αντίθετα, το αφήγημά τους είναι ότι η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.) επέβαλε τις αλλαγές. Αλλά το πόρισμα της Ε.Δ.ΕΛ.δεν επιβάλει τίποτα τεχνικό, καμία αλλαγή. Αναφέρεται σε πλημμελείς μελέτες και επιβάλει υπογραφές μελετών.

Έτσι λοιπόν, θέτω το ερώτημα, είδατε αυτό και δεν είδατε τα υπόλοιπα; Τις παραιτήσεις, τις καταγγελίες, τα ξηλώματα αδαπάνως, τις αποζημιώσεις;». Για να λάβει την απάντηση του κ. Μπίνη ότι πρόκειται για δύσκολα τεχνικά θέματα, για τα οποία απαιτείται εξειδίκευση, κάτι που δεν έχουν πάντα οι δικαστικοί σχηματισμοί και είναι πολύ απαραίτητο.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη φράση, «απαραδέκτως επανυποβάλλεται», με την οποία το Ελεγκτικό Συνέδριο απάντησε στην πρόταση της ΕΡΓΟΣΕ για έγκριση της Συμπληρωματικής Σύμβασης το 2020. «Θεωρώ ότι προφανώς δεν είχαν καταλάβει ότι έγιναν κάποιες αλλαγές, όχι στο οικονομικό αντικείμενο, αλλά στο φυσικό. Το ερώτημά μου είναι λοιπόν, εφόσον εσείς τις είχατε εντοπίσει, δεν έπρεπε να ενημερώσετε και το Ελεγκτικό Συνέδριο για το εύρημα;». Από την απάντηση του πρώην Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκύπτει ότι δεν υπήρξε τέτοια ενημέρωση.

Ολοκληρώνοντας, η κα Πέρκα ρώτησε αν έγιναν κάποιες περαιτέρω ενέργειες από το 2021 και έπειτα, όταν φαίνεται ότι σταματάει η εμπλοκή της Αρχής, με τον κ. Μπίνη να απαντάει ότι εν γένει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρακολουθεί την υλοποίηση των συστάσεων που κάνει, ενώ για την περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος σημείωσε ότι ο εισαγγελικός λειτουργός πρέπει να δώσει εντολή για συμπλήρωση εισαγγελικής παραγγελίας.

Δείτε εδώ το video:https://youtu.be/QrgfWSZDeL4