Πέτη Πέρκα: «Τα σχέδια της ΝΔ για απαξίωση της ανώτατης εκπαίδευσης και της Φλώρινας συνεχίζονται;»

Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τα δημοσιεύματα για κατάργηση των 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων – 2 εξ’ αυτών στη Φλώρινα.

Σε χθεσινή μου δήλωση (δείτε εδώ) που προήλθε με αφορμή το 3ο ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις διεθνείς δράσεις και δικτύωση, την θετική αξιολόγηση και πιστοποίηση που έλαβε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε), την επακόλουθη απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master) και την -μετά από προσωπική μου μάχη με κατάθεση τροπολογίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (άρθρο 131 του Νόμου 5039/2023, που τροποποίησε το άρθρο 1 του Π.Δ. 344/2000).

Δυστυχώς όμως, όλες οι παραπάνω θετικές εξελίξεις και δείγματα διατράνωσης του Ιδρύματος φαίνεται πως δεν επαρκούσαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού ήδη από χθες διαχέεται στον πανελλαδικό τύπο πως 37 Τμήματα (μέσα σε αυτά και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Φλώρινας και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας), οδεύουν προς οριστική κατάργηση -αφού πρότερα δεν επιτράπηκε ποτέ η ίδρυσή τους και αναμένουμε αυτή η δυσάρεστη είδηση να ενταχθεί σε προσεχές σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ΝΔ συνειδητά επιλέγει να αφήνει δύο καθόλα παραγωγικές σχολές ως μονοτμηματικές, οι οποίες αδιαμφισβήτητα αποτελούν σημαντικούς φορείς και ιδανικό όχημα για την ομαλή μετάβαση της περιοχής μας στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, δίχως να δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του τόπου, να αναδείξει και να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την αθρόα πολιτιστική παραγωγή και καλλιτεχνική παράδοση της Φλώρινας του Πολιτισμού.

Γίνεται λοιπόν ολοένα και πιο φανερό το σχέδιο της ΝΔ για πλήρη απαξίωση του χάρτη της εκπαίδευσης με στόχο την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Στο ίδιο μοτίβο με τα προηγούμενα έτη διακυβέρνησής της, συνεχίζει να απορρυθμίζει, να ξηλώνει και να αδικεί τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία.

Διαβεβαιώ για ακόμα μια φορά τους συμπολίτες/ισσες μου ότι θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και στην μάχη κατά της απαξίωσης της Φλώρινας και της χώρας.

Η Βουλευτής Φλώρινας,

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα