Πέτη Πέρκα: “Το ΔΤ του ΥΠΕΝ για την καθυστέρηση στην αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας αποτελεί παραδοχή αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους”

Απάντηση της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτης Πέρκα στο ΔΤ του ΥΠΕΝ για τα πραγματικά δεδομένα της μη συμμόρφωσης με την Οδηγία 2007/60 για τις πλημμύρες

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, όταν η κυβέρνηση αμφισβήτησε τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του επιστημονικών φορέων, και ενώ το μέγεθος της τραγωδίας στη Θεσσαλία δεν είναι ακόμη γνωστό, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί την ίδια τακτική. Με χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το μόνο που προκύπτει είναι ότι το επιτελικό κράτος των αρίστων είναι πλέον σε απόλυτο πανικό, τόσο που οδηγείται και σε διάψευση του αφηγήματος της αριστείας του.

Γιατί στην πραγματικότητα το ΔΤ του ΥΠΕΝ αποτελεί παραδοχή αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους. Μας λένε λοιπόν ότι τους πήρε σχεδόν 3 χρόνια από την υποβολή του τεχνικού δελτίου πράξης (11.12.2019) μέχρι την συμβασιοποίηση των μελετών (30.8.2022) με συμβατική διάρκεια 2 χρόνια.  Πρόκειται για  ένα ακόμη δείγμα «επιτελικότητας», «αριστείας» και «συντονισμού», όταν μάλιστα η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης και οι σημαντικότατες επιπτώσεις θα έπρεπε να θέσουν την αναθεώρηση των χαρτών και των σχεδίων ως προτεραιότητα.  !

Ο βαθμός κατά τον οποίο οι διευκρινίσεις που μας λέει ότι έδωσε το ΥΠΕΝ έγιναν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επίσης αμφισβητήσιμος, καθώς μετά την αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερος βαθμός παράβασης) για τους αναθεωρημένους χάρτες (29.09.2022) ακολούθησε και προειδοποιητική επιστολή για το επόμενο στάδιο εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60 (δηλαδή την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας) στις 15.02.2023.

Ενώ θρηνούμε τις απώλειες συμπολιτών μας, υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται ακόμη, και οι πολίτες της Θεσσαλίας ζουν στο απόλυτο χάος και καταστροφή, περιμέναμε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα. Ακούμε και πάλι το γνωστό μπαλάκι ευθυνών, ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Μόνο που οι προηγούμενοι ήταν η ίδια κυβέρνηση!