Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (φωτογραφίες & βίντεο)

Παρουσιάστηκε, την Κυριακή 17 Μαρτίου, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του Συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φλώρινας.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και η Ναλπαντίδου Ευθυμία (Μιμίκα), υποψήφια Δήμαρχος Φλώρινας.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του Συνδυασμού καθώς και οι ομιλίες των υποψηφίων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

των πρώτων 30 υποψηφίων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

για το Δήμο Φλώρινας  

Υποψήφια Δήμαρχος: Ναλπαντίδου Ευθυμία (Μιμίκα). 56 χρονών. Εκπαιδευτικός. – Στέλεχος του ΚΚΕ.

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Αγγέλου Ασημίνα (Μίνα). – Καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας και απόφοιτη του Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αλεξίου Ηλιάνα. – Φοιτήτρια.

Βέρτκας Ορέστης. – Πολιτικός μηχανικός.

Βυσίνης Βαγγέλης. – Ιδιωτικός υπάλληλος. Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φλώρνας.

Γκερτσάκης Πέτρος. – Ιδιωτικός υπάλληλος. Αδιόριστος εκπαιδευτικός. / Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας.

Γκόγκου Αναστασία. – Οικιακά.

Γρηγοριάδου Δέσποινα. – Ιδιωτική υπάλληλος. – Γραμματέας της Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ. Απόφοιτη του Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας.

Δίνα Ευγενία. – Εμποροϋπάλληλος.

Καλαϊτζίδης Νίκος. – Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού.

Λαζαρίδης Θόδωρος. – Βιβλιοπώλης.

Λαμπρινός Λάμπης. – Συνταξιούχος.

Λιούκρας Γιάννης. – Οδηγός ΕΚΑΒ.

Μαρκούζης Δημήτρης. – Καθηγητής Πληροφορικής.

Μαρκούλης Κώστας. – Κτηνοτρόφος.

Μήσσιας Βίκτωρ. – Σπουδαστής ΤΕΙ.

Μούλης Γιώργος. – Λογιστής.

Μπίζης Γιώργος. – Συνταξιούχος τοπογράφος στη ΔΕΗ. Αντιπρόεδρος της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας.

Νόση – Ναλπαντίδου Ευγενία (Τζένη). – Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός. Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών (μέλους της ΟΓΕ) Φλώρινας.

Οικονομίδου Δάφνη.  – Εκπαιδευτικός.

Παυλίδου Σοφία. – Ιδιωτική υπάλληλος.

Πέτρου Μαρία. – Φοιτήτρια.

Σαββάκης Μανώλης. – Γεωπόνος. Ιδιωτικός υπάλληλος.

Σαρακίνης Δημήτρης. – Κουρέας – κομμωτής. Πρόεδρος του Αθλητικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Ήφαιστος» Φλώρινας.

Σταμπουλίδης Χάρης. – Αγρότης.

Σφέτκου Μαρία. – Εκπαιδευτικός. Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών (μέλους της ΟΓΕ) Φλώρινας.

Σωτήρας Σωτήρης. – Γυμναστής. Προπονητής ξιφασκίας.

Τορλαχίδης Θόδωρος.  – Δικηγόρος. – Δημοτικός Σύμβουλος.

Τοσουνίδης Λάζαρος. – Γυμναστής.

Τσώτσου Φιλίππα. – Εργαζόμενη στη ΔΕΗ.

Χατζηστρατής Θρασύβουλος. – Οδηγός.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

των πρώτων 9 υποψηφίων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για την Περιφέρεια από την Π.Ε. Φλώρινας 

Υποψήφιος Περιφερειάρχης:

Θανάσης Χαστάς. – 33 χρονών. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος (2010-2016) του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ. – Απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων μηχανικών του ΑΠΘ.

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την Π.Ε. Φλώρινας:

Αλεξίου Βαγγέλης. – Δασεργάτης. Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Δασεργατών.

Βογιατζής Μανώλης. – Συνταξιούχος εργατοτεχνίτης στη ΔΕΗ. Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος.

Γυφτοπούλου Καίτη. – Συνταξιούχος ΙΚΑ. Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Φλώρινας.

Δούμκος Βασίλης. – Επαγγελματοβιοτέχνης.      

Κανελοπούλου Μάλαμα. – Συνταξιούχος.

Καραντζίδης Βασίλης. – Δικηγόρος. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας. Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».

Ναλπαντίδης Κωστής. – Αγρότης. Γεωπόνος.

Σιώμος Αντώνης. – Επαγγελματοβιοτέχνης.

Τορλαχίδου Παναγιώτα (Γιώτα). – Ιδιωτική υπάλληλος. Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας. Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών (μέλους της ΟΓΕ) Φλώρινας.

 

 Η ομιλία του Θανάση Χαστά

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το κάλεσμα του ΚΚΕ σήμερα εδώ στη Φλώρινα, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους μικροεπαγγελματίες, στους φτωχούς αγρότες, στα νέα παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Το κάλεσμα μας είναι κάλεσμα συστράτευσης στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές είτε γίνουν το Μάη, είτε γίνουν τον Οκτώβρη.

Είναι, όμως και κάλεσμα συμπόρευσης στους αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στις εργατικές λαϊκές γειτονιές για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, για να βάλουμε στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές μας ανάγκες με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλες τις πολιτικές μάχες, όπου η μία είναι συνέχεια της άλλης όπως και η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης είναι εξίσου συνέχεια και απόρροια η μια της άλλης.

Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα μέσα και έξω στην ΕΕ, γιατί το δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ είναι το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ, σ’ αυτή την ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως και σε κάθε τέτοια συμμαχία και η οποία δίνει τις κατευθύνσεις με βάση φυσικά ότι συμφέρει, ότι έχουν ανάγκη τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στις κυβερνήσεις τους που ανεξάρτητα αν θα έχουν κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, με όποιους διαθέσιμους, υλοποιούν κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές αντιλαϊκές συνθήκες, αποφάσεις, οδηγίες.

Μπορούμε να δυσκολέψουμε, στους δήμους και τις περιφέρειες, όσους βάζουν πλάτη, εξειδικεύουν και προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο.

Μπορούμε να δυναμώσουμε την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση με ισχυρό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παντού!

Μπορούμε να δυναμώσουμε τον πόλο της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής για το λαό, που θα μπει “σφήνα” ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που θέλει να εγκλωβίσει για άλλη μια φορά, τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα όρια του συστήματος.

Γιατί αντίπαλος “πόλος”, ελπιδοφόρος “πόλος”, στο σημερινό κάλπικο διπολισμό, με τα ψεύτικα διλήμματα και τα δήθεν προοδευτικά μέτωπα που μυρίζουν ναφθαλίνη, είναι μόνο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, παντού πολύ πιο ισχυρό.

 

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό, είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν’ ανοίξει επιτέλους ο δικός μας δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Οι διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και οι “αντιπολιτεύσεις”, είτε ανήκουν σε άλλα κόμματα είτε εμφανίζονται με το μανδύα του “ανεξάρτητου”, υλοποίησαν ή στήριξαν τις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ενίσχυση της Τοπικής Διοίκησης ως στηρίγματος των επιχειρηματικών ομίλων και ως φορομπηχτικού και αντιλαϊκού μηχανισμού.

Μόνον οι δυνάμεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είτε στη διοίκηση του δήμου είτε όχι λειτούργησαν ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση.

 

Οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, στη Δυτική Μακεδονία, στο Δήμο Φλώρινας, είναι δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας.

  • Πρωτοστάτησαν στους αγώνες, για να μη φορτωθεί η εργατική τάξη, ο λαός τα βάρη της κρίσης. Δεν τα δίπλωσαν μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του.
  • Πρόβαλαν ότι η ελπίδα βρίσκεται στην αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική πάλη, δεν “τσίμπησαν” στις αυταπάτες “της αριστερής διαχείρισης”. Δεν έβαλαν πλάτη στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων.
  • Αποκάλυψαν ότι τα μνημόνια ήταν χρήσιμα εργαλεία για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν βάφτισαν τον αντιλαϊκό πόλεμο και τα μνημόνια “αναγκαίο κακό”.
  • Διεκδικούν την ανάκτηση των απωλειών του λαού, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
  • Απαιτούν σύγχρονα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Δεν συμφιλιώνονται με την ανακύκλωση της φτώχειας, τη φοροληστεία, τα ματωμένα πλεονάσματα.

Οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι αμετακίνητοι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού. Εκεί θα βρίσκονται και την επόμενη μέρα των εκλογών. Είναι άνθρωποι που προέρχονται κι από άλλους πολιτικούς χώρους, που συμπορεύονται όμως με το ΚΚΕ στον αγώνα, στο κίνημα και στις εκλογές.

 

Δυναμώνουμε παντού τη “Λαϊκή Συσπείρωση” σε Κοινότητες, Δήμους και Περιφέρειες.

Δυναμώνουμε την εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και στους εκλεκτούς τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες:

Για να πολλαπλασιαστούν οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις και τα κέντρα αντίστασης που αμφισβητούν, αντιπαλεύουν, παρεμποδίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Για να χειραφετηθούν ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα παιδιά τους. Να πιστέψουν στο δίκιο τους. Να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να ανεβάσουν τις απαιτήσεις τους στο ύψος των αναγκών τους.

Για να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να έχει αποτελεσματικότητα η πάλη μας.

Να ενισχυθεί η πλατιά Κοινωνική Συμμαχία που, μέσα και από τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, θέτει στην πρώτη γραμμή τον αγώνα για:

  • Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Το δικαίωμα στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη.
  • Το δικαίωμα της νεολαίας για ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό.
  • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.
  • Την προστασία της μητρότητας, την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων γυναικών.

Διεκδικεί:

  • Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.
  • Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.
  • Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.
  • Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.
  • Το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.
  • Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος: Ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθεροι χώροι. Ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.
  • Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

Αντιπαλεύει:

– Τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ως φορομπηχτικού – φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας.

– Την προώθηση και στήριξη από την Τοπική Διοίκηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

– Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας στην Τοπική Διοίκηση που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα τους και ενισχύει την εμπορευματοποίησή τους.

– Την παραχώρηση της δημόσιας γης, δασών και δασικών εκτάσεων και υποδομών στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

– Τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, να πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους που αποτελούν τραγική καθημερινότητα.

 

Πρωτοστατούν στη διαμόρφωση ενός ρεύματος που αντιπαλεύει την πολιτική της ναρκω-κουλτούρας, των εξαρτήσεων, την υποκουλτούρα, τον ατομισμό που καλλιεργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα με στόχο τη χειραγώγηση του λαού.

Το ΚΚΕ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ξεδιπλώνουν στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, στις γειτονιές τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις. Αναδεικνύουν την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία για το μοίρασμα του πλούτου στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

Αποκαλύπτουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που είναι στόχος και της ΝΔ, εμπλέκεται ενεργά στους ανταγωνισμούς στο πλευρό των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών συμφερόντων, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό και τη χώρα.

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανική βάση, σε στόχο μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύρραξης.

Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δεν προστατεύουν τη χώρα και τα σύνορα. Λειτουργούν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων. Μετατρέπουν την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων.

Η “επέκταση” των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών επενδύσεων στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι και αίμα. Το κύμα των κατατρεγμένων προσφύγων, που κατακλύζει και εγκλωβίζεται στη χώρα μας, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών στην περιοχή είναι βαθιά εχθρικοί για τους λαούς.

Στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς, ενεργό ρόλο παίζουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που ανήκουν στα αστικά κόμματα, γι’ αυτό και πρέπει να απομονωθούν, να βρουν απέναντί τους τη λαϊκή δράση.

Ακόμα και μόνο με αυτό το κριτήριο, της ευθύνης των κομμάτων τους και των υποψηφίων τους σε Δήμους και Περιφέρειες για τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου, ο λαός, και ειδικότερα η νέα γενιά, πρέπει να τους απορρίψει. Να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Τώρα χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός, απ’ τον λαό και τη νεολαία.

  • Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Να αποκρουστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για αλλαγή συνόρων και επαναχάραξή τους με των λαών το αίμα, η ενίσχυση των αλυτρωτισμών και του εθνικισμού ως αποτέλεσμα αυτών των σχεδίων.
  • Να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας. Να κλείσουν όλα τα “hot spots”. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.
  • Να δυναμώσουν η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.
  • Να απομονωθεί η ναζιστική – εγκληματική Χρυσή Αυγή, τα τσιράκια του κεφαλαίου που μαγαρίζουν τις εργατικές – λαϊκές γειτονιές.

Το ΚΚΕ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αντιπαλεύουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, οι οποίες προωθήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις με τη στήριξη της πλειοψηφίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Με την εφαρμογή τους, η Τοπική Διοίκηση άνοιξε νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, οι διαφόρων ειδών συμπράξεις τους με επιχειρηματίες, οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα διαδημοτικά δίκτυα εξοπλίστηκαν, για να στηρίζουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, με τους αντιλαϊκούς ευρωενωσιακούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμβάλλοντας στον περιορισμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που δένει τον “Καποδίστρια” με τον “Καλλικράτη” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον “Κλεισθένη Ι” του ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα “μεταρρύθμιση”.

Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις, που έγιναν και εξελίσσονται στην Τοπική Διοίκηση, ούτε έφεραν ούτε ποτέ θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν αναιρούν τις περιφερειακές ανισομετρίες, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή ή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το πραγματικό δίλημμα για τον λαό, τους εργαζόμενους παραμένει ίδιο: “Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον”. Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Εδώ κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος και στις τοπικές εκλογές.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έγιναν αρωγοί της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, “των ελάχιστων κοινωνικών παροχών”. Αποτέλεσμα, η εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, η κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού, η αξιοποίηση του λεγόμενου εθελοντισμού η συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που τις υποκαθιστούν ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, οι φορείς της “κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας”. Δεν υλοποιούν έργα υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απογειώθηκε η φοροεπιδρομή για τα λαϊκά νοικοκυριά. Χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά είναι σήμερα αντιμέτωπα με τις κατασχέσεις και την απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για “οφειλές” 500 ευρώ στους δήμους.

Με τα περί “αποκέντρωσης και δημοκρατίας”, “λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω” “στη βάση της εγγύτητας” των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, προσπάθησαν να “χρυσώσουν το χάπι”, των αντιλαϊκών επιλογών, να ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις. Με το κάλπικο δίλημμα “συγκεντρωτικό κράτος ή αποκέντρωση”, αποκρύπτουν ότι Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση είναι μέρος του κράτους και, μαζί με μηχανισμούς της ΕΕ, δρουν ενιαία και εχθρικά απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες παίζουν ρόλο κυματοθραύστη των λαϊκών αναγκών. Με τις δομές “διαχείρισης της φτώχειας” και τη σακούλα “των κοινωνικών παντοπωλείων” επιχειρούν να “ξεπλύνουν” τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων και της ΕΕ, που διαιωνίζουν τη φτώχεια και την ανεργία, επιδιώκουν να μειώσουν τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού.

Όσο ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης στην προώθηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής μεγαλώνει, μεγαλώνουν και “οι δεσμοί” με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι “πειρασμοί”, που αφορούν στη διαχείριση χρημάτων και αρμοδιοτήτων, οι ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους επιχειρηματικούς ομίλους για την ευθυγράμμισή τους.

Στα όργανα των Δήμων και των Περιφερειών συνωστίζονται πρόσωπα της αγοράς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, κάθε λογής επιχειρηματίες, οι οποίοι λειτουργούν σαν “manager” της αντιλαϊκής πολιτικής και της επιχειρηματικής δράσης.

Οι φασίστες της εγκληματικής Χρυσής Αυγής είτε βρήκαν θαλπωρή μέσα στα ψηφοδέλτια διάφορων δήθεν “ανεξάρτητων” ή υποψήφιων άλλων αστικών κομμάτων είτε εμφανίστηκαν με δικούς τους συνδυασμούς, στήριξαν τον αντιλαϊκό ρόλο Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων. Έδωσαν ρεσιτάλ μίσους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στις γειτονιές, την ίδια ώρα που έκαναν πλάτες στα αντιλαϊκά μέτρα.

Το ΚΚΕ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” απαντούν χωρίς μισόλογα και περιστροφές.

Οι φιλολαϊκές θέσεις και προτάσεις τους έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά. Είναι ρεαλιστικές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες και η πραγματοποίησή τους απαιτεί σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δημιουργούν τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς να πάρει ανάσα ο λαός, να δυναμώσει η πάλη του, να δεχτεί πλήγμα το αστικό δίπολο, που όσο πιο ισχυρό είναι τόσο πιο πολύ θα συντρίβει τον λαό και τις ανάγκες του.

Η αντίθεσή τους στην κατεύθυνση και το αντιλαϊκό περιεχόμενο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης είναι συνεπής, γιατί συνδέεται με έναν άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με άλλον προσανατολισμό αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής και της χώρας, με εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητες του λαού να τις οργανώσει. Μοναδική προϋπόθεση ο λαός να έχει την εξουσία, να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Ο λαός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Φλώρινας, δεν έχουν ανάγκη από «σχέδια» εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που γεννά κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση και προσφυγιά. «Σχέδια» που παρουσιάζουν διάφοροι παλιοί και νέοι «σωτήρες», όπως πρώην δήμαρχοι, υπουργοί, βουλευτές κλπ. που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι να βαδίσει η χώρα και μαζί και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος προϋποθέτει την ανατροπή του σημερινού βάρβαρου καπιταλιστικού δρόμου. Όπου κριτήριο για την οργάνωση της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι η ολόπλευρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών. Καπιταλιστικά κέρδη και κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι πράγματα ασυμβίβαστα.

Μόνο έτσι, για παράδειγμα, ο ορυκτός πλούτος της περιοχής θα αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού.

Η  Δυτική Μακεδονία και η ΠΕ Φλώρινας διαθέτει άφθονο και ποικίλο ορυκτό πλούτο. Υπάρχουν σπάνιες γαίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Επίσης, στο υπέδαφός της περιοχής, εκτός από το λιγνίτη, υπάρχει χρωμίτης, νικέλιο, χουντίτης – υδρομαγνησίτης, άργιλος, βωξίτης κλπ.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, η εκμετάλλευσή του μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας και τα παραγόμενα προϊόντα της να αναπτύξουν διάφορους κλάδους της μεταποίησης. Ο κεντρικός σχεδιασμός επειδή ακριβώς θα γίνεται με βάση επιστημονικό σχέδιο για την ικανοποίηση των αναγκών της παραγωγής και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών κι όχι για την απόσπαση υπερκερδών θα εξασφαλίζει ισόρροπη ανάπτυξη, θα προστατεύει απόλυτα το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Θα δημιουργεί τεράστιο πλούτο για ολόκληρη την κοινωνία και δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών.

Επίσης, για παράδειγμα, η αγροτική παραγωγή θα στηριχτεί, αντίστοιχα, στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού κ.ά., γεωργικών μηχανημάτων, αρδευτικών υποδομών.

Διαμορφώνονται κρατικές παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων ως πρώτων υλών ή προϊόντων κατανάλωσης.

Προωθείται ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός, ο οποίος έχει δικαίωμα χρήσης της κοινωνικοποιημένης γης ως παραγωγικού μέσου.

Κίνητρα της συνεταιριστικοποίησης είναι:

Η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω των κοινών εργασιών καλλιέργειας και συλλογής των αγροτικών προϊόντων.

Η προστασία της αγροτικής παραγωγής από ορισμένα φυσικά φαινόμενα μέσω των υποδομών του κράτους, της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης.

Η διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τη συγκέντρωση, αποθήκευση – συντήρηση και μεταφορά της μέσω κεντρικού κρατικού μηχανισμού.

Ο ισομερισμός του χρόνου εργασίας στη διάρκεια του έτους μέσω της επέκτασης της μηχανοποίησης και του κεντρικού συντονισμού για την αντιμετώπιση των έκτακτων εποχιακών αναγκών.

Η αναμόρφωση του χωριού με στοιχεία της πόλης που αφορούν τη γενική εκπαίδευση, τα πλήρως εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας, συνδεδεμένα με νοσοκομεία των κοντινών αστικών κέντρων, τις πολιτιστικές υποδομές, τις μεταφορές κ.λπ.

 

 

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σήμερα στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές είναι δύναμη και όρος αντεπίθεσης του λαού.

Το ΚΚΕ δεν υποτιμά το επίπεδο των συσχετισμών που διαμορφώνονται στις δοσμένες συνθήκες. Δεν κάνει αφ’ υψηλού κριτική. Δίνει τη μάχη στους δήμους, στις λαϊκές γειτονιές και τα χωριά, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, για να ορθώσει το ανάστημά του ο λαός, να πιστέψει στη δύναμη και το δίκιο του, να διευρύνει τις απαιτήσεις του.

Είτε σε ρόλο δημοτικής διοίκησης είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης στα δημοτικά και περιφερειακά όργανα, μια υποχρέωση αναλαμβάνουμε ως κομμουνιστές: Να στηρίξουμε, να προβάλουμε τις ανάγκες του λαού, την πάλη του ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των αστικών κομμάτων που την προωθούν και τη στηρίζουν.

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, της “Λαϊκής Συσπείρωσης”:

– Μπορούν να εκφράσουν την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία, την πιο πλατιά καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία ουσιαστικά συμφωνούν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα.

– Μπορούν να αποτυπώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο γνωστό “γαϊτανάκι” των μεταγραφών όχι μόνο βουλευτών αλλά και αιρετών στους δήμους. Απόδειξη ότι οι διαφορές τους είναι τόσο μικρές, γιατί οι στρατηγικές συγκλίσεις τους είναι πολύ μεγάλες.

Οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ, τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, είναι το μάτι και το αυτί του λαού σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Είναι η φωνή που αποκαλύπτει, δυσκολεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, αντιπαλεύει τη στρατηγική της ΕΕ.

Είναι η δύναμη που ενημερώνει, βοηθά την οργάνωση του λαού και της νεολαίας του, αναδεικνύει τις σύγχρονες ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους.

Οι κομμουνιστές, οι κομμουνίστριες, οι συνεργαζόμενοι μαζί τους δεν υπόσχονται, δεσμεύονται για την ανάπτυξη της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια.

Η συνεχής δράση τους μέσα στους εργασιακούς χώρους, στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, στις συνοικίες, στους χώρους μόρφωσης, εκεί όπου αθλείται και ψυχαγωγείται η νεολαία, είναι η ταυτότητά τους.

Με αυτήν την αγωνιστική ταυτότητα ελέγχονται και απολογούνται στην εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις.

Με αυτήν την αγωνιστική διαδρομή, έχουν τη δύναμη να σταθούν απέναντι και ενάντια στον πολυπλόκαμο μηχανισμό πίεσης, εξαγοράς και ενσωμάτωσης που αναπαράγεται και τοπικά.

Περισσότεροι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι σημαίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη δύναμη στο πλάι του λαού.

Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τη διαχειρίζονται, στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που συναινούν στην προώθησή της.

Στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν ψάχνουμε για διαφορές ανάμεσα στους εκλεκτούς των κομμάτων.

Κάνουμε την πραγματική διαφορά.

Δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας. Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, της “Λαϊκής Συσπείρωσης” παντού.

 

Η ομιλία της Ευθυμίας Ναλπαντίδου 

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του (η Τοπική και η Περιφερειακή Διοίκηση εν προκειμένω) δεν είναι ουδέτερο πεδίο, που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ ή κατά του λαού, ανάλογα με τους συσχετισμούς και με το ποιος είναι στο τιμόνι της διοίκησης. Είναι αστικοί θεσμοί. Με όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια («Καποδίστριας», «Καλλικράτης» και τώρα «Κλεισθένης») η τοπική διοίκηση προσαρμόστηκε στις ανάγκες του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κερδοφορία. Αποτελεί ιμάντα προώθησης και υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, ενώ δεν ήσαν λίγες οι φορές που λειτούργησε πιλοτικά για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. – Αναδιαρθρώσεις που τις είχε ανάγκη το κεφάλαιο για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του (π.χ. εργασιακές σχέσεις, τοπική φορολογία, κλπ).

Αυτή η διαδικασία εντάθηκε ακόμη περισσότερο στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Εκτός όλων των άλλων, η Τοπική Διοίκηση επέδειξε μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση και καθήλωση της λαϊκής οργής.

Οι εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών δυνάμεων σε Δήμους και Περιφέρειες, – και ανεξάρτητα από την άμεση κομματική τους τοποθέτηση ή τη διαφοροποίησή τους, το μανδύα του δήθεν «ανεξάρτητου, κλπ., – ταυτίστηκαν στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, πρωτοστάτησαν στην υλοποίησή της.

Σήμερα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, το πολιτικό προσωπικό που τους στελεχώνει, συμμετέχουν ενεργά, όχι μόνο στην υλοποίηση, αλλά και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Τα αστικά κόμματα διαχωρίζουν τα λαϊκά προβλήματα σε «τοπικά» και «γενικά» και φέρνουν την αντιπαράθεση στα πρόσωπα, που συνοδεύεται ακόμα πιο έντονα με το αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την υπεράσπιση της ΕΕ ως μονόδρομου, το στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας, ανάγοντας τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης σε «εθνικό στόχο».

2

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε με τη θέση του, που εδώ και χρόνια προβάλλει, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της γενικής πολιτικής γραμμής. Ότι είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, φιλολαϊκές τοπικές νησίδες, αντιμετώπιση τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει  βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική. Υπάρχει πλούσια πλέον εμπειρία: Π.χ. το γυμνό από προσωπικό και υποδομές νοσοκομείο (ή Κέντρο Υγείας) είναι απόρροια των διαχρονικών περικοπών της χρηματοδότησης από το κράτος. Το ίδιο και η γύμνια των υποδομών σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, η έλλειψη θέρμανσης στα σχολεία, κλπ. Η ανταποδοτικότητα, ως μόνιμος τρόπος χρηματοδότησης των υπηρεσιών στους Δήμους, – όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός, κλπ., – είναι ένα ταξικό χαράτσι, που όλο και διευρύνεται, έτσι που το νοικοκυριό του εργάτη, του συνταξιούχου, του άνεργου, του φτωχού αγρότη, του μικροεπαγγελματία, άσχετα αν έχει ή νοικιάζει σπίτι, να πληρώνει το ίδιο με τη μεζονέτα του πλουτοκράτη, το μικρομάγαζο με την τράπεζα, το πολυκατάστημα και του μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κλπ.

[Ο Δήμος Φλώρινας φυσικά, όχι μόνο δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην προώθηση παρόμοιων πολιτικών και δεν αντιστάθηκε σ’ αυτές (όπως έκαναν, για παράδειγμα, οι δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης), αλλά πρωτοστάτησε στην υλοποίησή τους.

Στις ανάγκες και στα δικαιώματα των δημοτών για Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα – καμία διαθεσιμότητα και απόλυση εργαζομένων, η δημοτική αρχή συνειδητά απαξιώνει τις υπηρεσίες του δήμου μη αξιοποιώντας τις όποιες δυνατότητες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (όπως έγινε με την περίπτωση της αποκομιδής απορριμμάτων) ή για μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη (π.χ. καθαρίστριες σχολείων). Προσλαμβάνει με δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να το έχει σε εργασιακή ομηρία, προωθεί τα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας. Δημοτική αρχή και εργολάβοι έχουν στήσει ρουσφετολογικό μηχανισμό που καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα.

Στο αίτημα για  μείωση των δημοτικών τελών και κατάργηση για ανέργους, χαμηλόμισθους, πολύτεκνους χαμηλοσυνταξιούχους,  η δημοτική αρχή κινείται στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιβολής τοπικών φόρων στους δημότες. Διατήρησε τα δημοτικά τέλη σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Στην ίδια τη λογική της φορολόγησης είναι ακόμα και τα κοιμητήρια, καθώς, με το νέο κανονισμό που ψήφισε, έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τέλη.

 

3

Στις διεκδικήσεις για δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, δημιουργία δημόσιων δομών για την τρίτη ηλικία, τα ΑΜΕΑ, για το πρόβλημα των ναρκωτικών, για έμπρακτη πολιτική ανάπτυξης του πολιτισμού – αθλητισμού, για ασφαλή και λειτουργικά δημόσια σχολεία με ευθύνη του κράτους και όχι στην αναζήτηση πόρων από χορηγούς ή στην είσοδο εταιριών και ΜΚΟ στα σχολεία,  η δημοτική αρχή επέβαλε για πρώτη φορά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ενώ κάθε φορά που υπάρχουν πολλά παιδιά δεν γίνονται δεκτά. Ενισχύει την εμπορευματοποίηση σε όλους τους ευαίσθητους τομείς. Αποδέχεται το περιεχόμενο του νέου σχολείου της αγοράς, τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί να αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ακόμα και για τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αποδέχεται τη λειτουργία της ΔΕΥΑΦ ως επιχείρηση και όχι ως δημόσια υπηρεσία, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό (πανάκριβη τιμή του νερού, πληρωμή από τους δημότες της εγκατάστασης των υδρόμετρων κλπ).

Αντί η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με δημόσιους πόρους και να μην αντιμετωπίζεται σαν νέο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου, ο Δήμος και η Περιφέρεια παραδίνει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), ενώ στην ίδια κατεύθυνση διαχειρίζεται και το ζήτημα του αποχιονισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Ακόμα και στα έργα δεν εξαντλεί τις δυνατότητες να υλοποιηθούν με ίδια μέσα του δήμου, αλλά τα αναθέτει σε εργολάβους.

Αντίστοιχα και στη διαχείριση των δημοτικών δασών, αντί να εξασφαλίσει την υλοτομία από τους τοπικούς δασεργατικούς συνεταιρισμούς και τη διάθεση φθηνών καυσόξυλων στους δημότες, κάνει ότι μπορεί για να ανατεθεί σε εργολάβους ή γίνεται αντικείμενο ρουσφετολογίας και πολιτικής εκμετάλλευσης.

Υποκριτική είναι και η εναντίωση του δήμου στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γιατί δεν εναντιώνεται στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, που μετατρέπει την ενέργεια από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα. Αυτό έχει συνέπειες και στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης, καθώς, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της μονάδας της Μελίτης, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για την τιμή, τις επιπλέον χρεώσεις, έξοδα εγκατάστασης κλπ. και το μόνο που είναι εξασφαλισμένο είναι η κερδοφορία του όποιου κερδοσκόπου «επενδυτή».

Ο Δήμος Φλώρινας, αντί να διεκδικεί να αποδοθούν όλοι οι παρακρατηθέντες πόροι από την κεντρική εξουσία για όλες τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, αποδέχτηκε τη μη είσπραξη των παρακρατηθέντων και λειτουργεί με μείωση του προϋπολογισμού του. Όπως και οι περισσότεροι δήμοι, λειτουργεί με όρους επιχείρησης και ανταποδοτικότητας: «ΘΕΛΕΙΣ ΕΡΓΑ, ΠΛΗΡΩΣΕ»! Αντί να διεκδικεί

4

πόρους για έργα με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, θεοποιεί το ΕΣΠΑ, τις ΣΔΙΤ, τις ΜΚΟ, που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, παρά τις κραυγές της ενάντια στη δημοτική αρχή, συμφωνεί με την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής].

Αντικειμενικά και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, – όπως και στην πολιτική ζωή συνολικά, – συγκρούονται δύο γραμμές: αυτή του ΚΚΕ και εκείνη των άλλων αστικών κομμάτων. Το ζήτημα είναι αυτές οι διακριτές διαχωριστικές γραμμές να γίνουν περισσότερο ορατές από πιο πλατιές λαϊκές δυνάμεις.

Οι Συνδυασμοί, τα πρόσωπα, οι επικεφαλείς τους, ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα και ευθύνη, παίζουν το ρόλο τους. Ωστόσο, το κύριο κριτήριο της ψήφου δεν μπορεί να είναι μόνο ή κυρίως τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα και τις προθέσεις τους είναι ποια πολιτική στηρίζουν με τη δράση τους. Σημασία έχει η στάση τους απέναντι στα καθημερινά λαϊκά προβλήματα, απέναντι στις αιτίες που τα γεννούν και τη διέξοδο από αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που χρόνια τώρα βιώνει ο λαός. Η στάση τους στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης, – ανάπτυξη για ποιόν; – που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή (και όχι την κάλπικη) και με ποιον τελικά τάσσονται.

Με κεντρικό σύνθημα «Για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση σε κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους, Ευρωπαϊκή Ένωση, – με ισχυρό ΚΚΕ παντού», το ΚΚΕ δίνει τη μάχη ενιαία και προσπαθεί να δημιουργήσει ενιαίο κριτήριο ψήφου, αυτό της ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΛΑΟΣ.

ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ

ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

 

     ** Προστασία των ανέργων, των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, των πολυτέκνων και τρίτεκνων λαϊκών οικογενειών, των ΑμεΕΑ.

 

** Προστασία της μητρότητας, κίνητρα στα νέα ζευγάρια, για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς και χωρίς τροφεία. Μέτρα αντιμετώπισης υποσιτισμού.

 

** Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες από τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα και χαράτσια.

 

 

5

     ** Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Σύγχρονες μονάδες Υγείας επαρκώς στελεχωμένες και εξοπλισμένες σε όλα τα επίπεδα.

 

     ** Κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που, ενταγμένες σ’ έναν ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στηριγμένο στις εγχώριες πηγές, θα παρέχει φτηνό ρεύμα ως βασικό κοινωνικό αγαθό και θα αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας.

 

 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ:

 

     * Στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, ή θρησκεύματος, με πτυχία που να εξασφαλίζουν δουλειά, δικαιώματα στη ζωή και σύγχρονα, ασφαλή – λειτουργικά σχολεία. Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Κατάργηση των προσλήψεων μέσω ΕΣΠΑ, του θεσμού του αναπληρωτή και της ωρομισθίας. Εφαρμογή του θεσμού του σχολίατρου, εμβολιασμό όλων των παιδιών, εξασφάλιση μικρού γεύματος σε κάθε μαθητή. Αναβάθμιση της καλλιτεχνικής και μουσικής παιδείας με πιστοποίηση σπουδών, καθώς και της ειδικής αγωγής (τυφλούς, κωφούς, άτομα με αυτισμό, μέση νοητική υστέρηση, βαριά αναπηρία, κλπ.), με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, στελέχωση της με εξειδικευμένο προσωπικό.

 

     * Στον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Δημιουργία θυλάκων και δομών που αναδεικνύουν και ενθαρρύνουν την καλλιέργεια των κλίσεων των νέων ανθρώπων, την ερασιτεχνική δημιουργία, με αποκλειστική ευθύνη χρηματοδότησης από το κράτος και χωρίς την επιβολή δημοτικού ανταποδοτικού τέλους.

 

     * Στην άθληση με έμφαση στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό (μαθητικό, εργασιακό κλπ.), με έργα στις γειτονιές, γενναία ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την συντήρηση και λειτουργία όλων των αθλητικών δομών.

 

* Προβάλει πνεύμα συλλογικής δράσης και αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Υποστηρίζει και αγωνίζεται για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, με προσλήψεις προσωπικού, ειδικοτήτων, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης. Διεκδικεί την ουσιαστική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων με πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς διακρίσεις.

 

6

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ:

 

(***)à>>> Μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

 

(***)à>>> Προστασία των σχολείων και όλων των δημόσιων κτιρίων, με ελέγχους και έργα αντισεισμικής θωράκισης.    

 

 

(***)à>>> Μέτρα δασοπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα.

 

(***)à>>> Έργα προστασίας των υδάτινων πόρων,  επιφανειακών και υπόγειων. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός στην υλοποίηση μέτρων και έλεγχος στη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

 

     (***)à>>> Βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Φλώρινας και όλων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου με αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής.

Με επέκταση ή/και δημιουργία χώρων πράσινου και αναψυχής (πάρκα, πλατείες, κ.ά.).

Κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης από το Δήμο, με φτηνή τιμολόγηση, τόσο στη σύνδεση, όσο και στην κατανάλωση.

Βελτίωση των αγροτικών δρόμων, έργα εγγειοβελτιωτικά που ενισχύουν τον μικρομεσαίο αγρότη.

Ειδικά μέτρα διευκόλυνσης για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους δημόσιους και δημοτικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικούς σηματοδότες για τυφλούς, κ.α.

(***)à>>> Ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, αναψυχή, πολιτισμό, διακοπές, ασφαλή, τακτική και φθηνή συγκοινωνία για όλες τις Τοπικές Κοινότητες, συνοικίες και χωριά του δήμου.

Οι άλλες παρατάξεις ζητούν την ψήφο σου και από την επόμενη μέρα:

     Θα φορτώσουν στους δημότες νέα βάρη, με επιπρόσθετα ανταποδοτικά τέλη και φόρους, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, «Βοήθεια στο σπίτι», κλπ).

7

     Θα αναγκάσουν τους γονείς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη για να μορφωθούν τα παιδιά τους, να έχουν θέρμανση, να μη στάζει η οροφή του σχολείου, κλπ.

 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι η μόνη δύναμη που, ως λαϊκή αντιπολίτευση, δεν συμβιβάστηκε και αντιτάχθηκε στις αντιλαϊκές πολιτικές και αγωνίστηκε για την ανατροπή τους.

 

Φίλοι και φίλες.   

Το ΚΚΕ απευθύνεται στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών και αγροτών, των νέων, των συνταξιούχων.

Σε όλους όσους όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουν τα βάρη που μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το κεφάλαιο.

Σε όλους όσους βρεθήκαμε δίπλα – δίπλα στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στις εκδηλώσεις.

Σε όσους δεν ανέχονται άλλο, στο όνομα μιας δήθεν «αριστεράς», να λερώνονται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αξίες και ιδανικά που γεννήθηκαν από γνήσιους και ανιδιοτελείς αγωνιστές. Σε όλους όσους ανέχονται την υποταγή στους δολοφόνους των ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, σε όλους εσάς που έχετε ανάγκη να εκφράσετε το πιο δυνατό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε εσάς που έχετε χάσει την εμπιστοσύνη σας στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, αλλά θεωρείτε ακόμη ότι η μόνη επιλογή που έχει ο λαός είναι να στηρίζει με βαριά καρδιά τη λιγότερη κακή κυβέρνηση, το «μικρότερο κακό».

Σας καλούμε να πάρετε τώρα τη μεγάλη απόφαση.

Ελάτε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να αφήσουμε πίσω τον δρόμο των συνεχών θυσιών για τα κέρδη των λίγων. Να αφήσουμε πίσω τα ψεύτικα διλήμματα, το δήθεν «μικρότερο κακό», που κάθε φορά οδηγεί στο μεγαλύτερο κακό. Να βαδίσουμε μαζί σε έναν διαφορετικό δρόμο: Τον δρόμο της ελπίδας, της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΓΙΝΟΥΝ, ΨΗΦΙΣΕ ΚΚΕ

ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ

ΨΗΦΙΣΕ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»!