Π. Πέρκα: «Επιλογή και όχι παράλειψη η αδράνεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη νομοθέτηση των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας»

Συνέντευξη της Βουλεύτριας και Γραμματέa της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην εφημερίδα «Η Εβδομαδιαία»

«Φαίνεται τελικά πως πρόκειται για επιλογή και όχι παράλειψη η αδράνεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τη νομοθέτηση των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα στην αναθεώρηση του 2019. Δεν μάς προκαλεί βέβαια έκπληξη η κυβερνητική «αλλεργία» απέναντι σε θεσμούς που ενισχύουν την δημοκρατία», τονίζει η Βουλεύτρια και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Εβδομαδιαία» και στον δημοσιογράφο, Άγγελο Γαβρή.

Προσθέτει πως «η κυβέρνηση οφείλει, ακόμη και εάν δεν το επιθυμεί, να νομοθετήσει άμεσα ώστε να ενεργοποιήσει τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία επειδή, αποτελεί προϋπόθεση για να ικανοποιηθεί το κοινωνικό όπως φαίνεται αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος και η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, καθώς και η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ευθύνη πολιτικών προσώπων. Ένα αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης που έχουν, έως σήμερα, υπογράψει πάνω από 1.300.000 πολίτες, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός δηλαδή από τις μόλις 500.000 που προβλέπει η συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

Αναφέρεται στο εξαιρετικό κλίμα της ιδρυτικής συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς ως μία ανάταση για όλους μας που μάς έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία ότι η πολιτική επιστρέφει. Σημειώνει επίσης πως η Νέα Αριστερά μπορεί να είναι η «ευχάριστη έκπληξη» και ότι χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού για να γνωρίσει η ελληνική κοινωνία τη Νέα Αριστερά: « μετράμε μόλις τρεις (3) μήνες «ζωής». Θέλουμε με τις προτάσεις μας να εμπνεύσουμε, κάτι που είχε λείψει και σε εμάς τους ίδιους και τις ίδιες, και να καταθέσουμε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση που να δίνει ελπίδα και προσδοκίες, ειδικά στους νέους ανθρώπους, για τη ζωή που μάς αξίζει!».

Η Π. Πέρκα επισημαίνει πως για τη Νέα Αριστερά μείζον είναι να συγκροτηθεί μία ισχυρή κοινωνική συμμαχία για να υπερασπιστεί τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, τη μισθωτή εργασία αλλά και τη δημοκρατία μας που δέχονται σφοδρή επίθεση από τις κυβερνητικές πολιτικές. Να υπερασπιστεί ακόμη και να διεκδικήσει το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο πρωτογενή τομέα, στην πράσινη μετάβαση με δημοκρατία και δικαιοσύνη και το δικαίωμα όλων σε ένα καλύτερο αύριο, καθώς και ότι, δεδομένου ότι η Νέα Αριστερά διεκδικούμε να παίξει ρόλο στην προσπάθεια να υπάρξει μια σοβαρή ισχυρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, οι πολιτικές συνεργασίες είναι επιβεβλημένες σε προγραμματική βάση με τη λογική της διαμόρφωσης ενός κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος που δημιουργεί διέξοδο στις νεοφιλελεύθερες και καταπιεστικές πολιτικές της Δεξιάς.

Σχετικά τέλος με το “σκανδαλώδες” θέμα με την αποστολή mail από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε μειλ απόδημων εκλογέων σχολιάζει ότι: «Πολύ φοβάμαι ότι στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να προχωρήσει σε μία θεσμική μεταρρύθμιση αλλά να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα. Τίποτα δεν είναι απόρρητο έναντι της κυριαρχίας που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη όπως δημοσιεύεται εδώ (σελίδα 19): https://tinyurl.com/yc3e4aup