Π. Πέρκα: Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίζει το Κράτος Δικαίου (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 03/03 στην εκπομπή της ΕΡΤ1 Από τις Έξι, όπου σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και την αναγκαιότητα εξασφάλισης του Κράτους Δικαίου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σχολίασε τα παρακάτω:

  • Αυτό που σίγουρα δεν βοηθά είναι η παραποίηση ή αποκοπή μιας λεκτικής αστοχίας να γίνεται μείζον θέμα. Ο κ. Δρίτσας έχει δώσει τόσες εξηγήσεις από χθες που πλέον δεν έχει μείνει καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε. Είναι σίγουρο ότι ο χώρος της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής αριστεράς διαχρονικά καταδικάζει την τρομοκρατία.
  • Άκουσα τα τελευταία λόγια του κ. Καράογλου για την αστυνομία και θα έρθω να συμφωνήσω. Το έχω όμως ξαναπεί. Το να είσαι αστυνομικός στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Αστυνομία για την πανδημία, αστυνομία για τα Πανεπιστήμια, δια πάσα νόσο…Αυτό δεν δημιουργεί ένα κλίμα ότι ο αστυνομικός είναι στην υπηρεσία του πολίτη, όπως θα ήθελε ο κ. Καράογλου.
  • Ειδικά αυτό με τα Πανεπιστήμια οξύνει και το είχαμε ξαναπεί. Μην το κάνετε, καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αστυνομία στα Πανεπιστήμια της. Έχει διαταραχθεί το κλίμα στην κοινωνία, ειδικά στη νεολαία και θα έπρεπε η κυβέρνηση να το προσέξει.
  • Για την υπόθεση Κουφοντίνα είναι επίσης καθαρό, αν κανείς δει τον νομικό μας πολιτισμό για το τι πρέπει να γίνει. Πρώτα απ’ όλα δεν ηρωοποιούμε έναν άνθρωπο που έχει κάνει δολοφονίες. Είναι καθαρό, είναι σαφέστατο.
  • Τι δεν κάνει όμως μια Δημοκρατία; Δεν εκδικείται. Δεν τιμωρεί. Το είπε η κ. Μπακογιάννη και το είχε εκφράσει καλύτερα απ’ όλους: «Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που είχε κάνει ο κ. Κουφοντίνας που δεν υπολόγισε την ανθρώπινη ζωή».
  • Η Δημοκρατία μας δεν έχει θανατική ποινή. Είναι μία πρόοδος, μια εξέλιξη της Δημοκρατίας. Αν μετά από τόσα χρόνια, θα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που θα έχει νεκρό απεργό πείνας, το αποτέλεσμα θα είναι ένα κομμάτι να τον ηρωοποιήσει -πράγμα πολύ κακό- αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι θα διασυρθεί διεθνώς η χώρα για την ποιότητα της δημοκρατίας της.
  • Συνιστώ ψυχραιμία, να βρεθούμε στην εποχή μας και στο επίπεδο του νομικού μας πολιτισμού. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται.
  • Εννοείται ότι καταδικάζουμε τα ακραία φαινόμενα, διάφορα πανό που λένε διάφορα. Εγώ όμως επιμένω να λέω ότι για όλα αυτά πρέπει να αναλογιστεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της.
  • Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στη νεολαία δίχως μέλλον, η οποία ζει σε δύσκολες συνθήκες. Την απειλούν συνεχώς ότι φταίει για όλα. Μια για τον κορονοϊό, μία για τις διαδηλώσεις.
  • Εννοείται πως η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα. Κι αυτό για την Αριστερά ισχύει διαχρονικά. Όπως και η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Αυτά μια κυβέρνηση πρέπει να τα προσέχει και να τα εξασφαλίζει.
  • Είμαστε σε άλλη εποχή και άλλου είδους αγώνες πρέπει να κάνει η νεολαία μας. Όχι για τα αυτονόητα.
  • Δυστυχώς, όπως είπα και πριν, δεν πρέπει να ηρωοποιήσουμε τον κ. Κουφοντίνα και βλέπω ότι αυτό πάει να γίνει. Αυτό είναι το πρόβλημα. Εμείς λέμε η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το Κράτος Δικαίου και τη δική της νομικά θεσμοθετημένη άποψη και να πάμε παρακάτω.
  • Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα και δεν μπορώ να καταλάβω τι πολιτικά οφέλη προσδοκά αυτή η κυβέρνηση. Από τον ακροδεξιό χώρο;
  • Η υπόθεση Λιγνάδη είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Άνοιξαν στόματα για ένα τρομερό θέμα παιδεραστίας και αυτά τα εγκλήματα εννοείται πρέπει να τελειώσουν από τη δημόσια σφαίρα. Να μην υπάρχουν άλλο. Η κουλτούρα βιασμού κλπ.
  • Έχουμε ζήσει πολλά χρόνια σε μια κοινωνία πατριαρχικού προτύπου. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης σε αυτή την υπόθεση είναι στη συγκάλυψη. Αυτά πρέπει να τα αναδεικνύουμε, να ζητάμε συγνώμη και να πηγαίνουμε μπροστά.
  • Φαντάζομαι πως η ΝΔ και ο κ. Καράογλου καταδίκαζε τις επιθέσεις σε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί δεν το είδαμε…
  • Έχει απαντήσει όλη η Αντιπολίτευση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Συνήγορος του Πολίτη…σας λένε όλοι ότι λέμε εμείς. Σας ανέφερα ότι είπε η κ. Μπακογιάννη. Αν δεν βάλουμε τη Δημοκρατία πάνω απ’ όλα, θα έχουμε πρόβλημα ως χώρα.

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/cobM891-nLI