Σαρωτικές οι νίκες των Γιάννη Λιάση, Γιώργου Στεργίου και Βασίλη Γιαννάκη στους τρεις Δήμους της ΠΕ Φλώρινας

Από την πρώτη Κυριακή εκλέχτηκαν και μάλιστα με υψηλά ποσοστά οι τρεις Δήμαρχοι της ΠΕ Φλώρινας, στον Δήμο Αμυνταίου ο κ. Γιάννης Λιάσης με ποσοστό 76.06% , στον δήμο Πρεσπών ο κ. Γιώργος Στεργίου με ποσοστό 54.74% και στον Δήμο Φλώρινας ο κ. Βασίλης Γιαννάκης με ποσοστό 53.20%.

Κυρίαρχοι του αυτοδιοικητικού παιχνιδιού  δεν άφησαν περιθώρια ελπίδων στους αντιπάλους τους, περιορίζοντας τους σε μια ισχνή παρουσία στο λαό και τα Δημοτικά Συμβούλια.

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  Σαρωτική η επανεκλογή του Βασίλη Γιαννάκη με το εντυπωσιακό 53.20% από την πρώτη Κυριακή, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» τους άλλους  συνυποψηφίους του.

Οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν τα σημαντικά βήματα που έγιναν στους τομείς της οικονομίας, της καθημερινότητας μας, της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης. Απέφυγαν την υποσχεσιολογία και την αοριστολογία και την πολιτική τοξική στάση που δηλητηριάζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο κ. Γιαννάκης και οι δημοτικοί του σύμβουλοι κράτησαν χαμηλούς τόνους με πολλή δουλειά και λίγα  λόγια. Παρουσιάσανε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης στο Δήμο  και κυρίως αυτό που εκτιμήθηκε ήταν τα πολλά έργα. Οι πολίτες γνώριζαν τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων και εκτίμησαν την ειλικρίνεια του Δημάρχου και τις  προθέσεις του. 

Είχε έναν συνδυασμό πολυσυλλεκτικό, πολυκομματικό με κοινωνική διαστρωμάτωση και με ένα πρόγραμμα αξιόπιστο,  κατανοητό από τους πολίτες και υλοποιήσιμο. Δούλεψε ο συνδυασμός του με σχέδιο και πρόγραμμα. Γι’ αυτό και οι δημότες τον ξαναεμπιστεύτηκαν για να συνεχίσει το έργο της πρώτης του θητείας.

Ο Γιάννης Βοσκόπουλος καταποντίστηκε παίρνοντας μόλις 34.26%. Δεν μπόρεσε να πείσει για τις προθέσεις του και στα μάτια των ψηφοφόρων εξέφρασε το παλιό και ξεπερασμένο που δεν γυρίζει.

Μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας του από τα κοινά του Δήμου και αυτό λειτούργησε αρνητικά για την εκλογή του.

Η προεκλογική του τακτική στηρίχτηκε στο κυνήγι μαγισσών και την τοξικότητα. Χρησιμοποίησε καταγγελτικό λόγο  και σκανδαλολογίας, που το μόνο που έκανε ήταν να χάσει ψηφοφόρους. Άλλωστε αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν και κάθε φορά είχε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Ο συνδυασμός του κ. Βοσκόπουλου δεν είχε εκείνους τους υποψηφίους που θα του «κουβαλούσαν» ψήφους παρά ελάχιστους που μετριούνται μόλις στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Κατά την προεκλογική περίοδο έκανε περισσότερο θόρυβο για την δημιουργία εντυπώσεων παρά ουσιαστική δουλειά.

Βέβαια τα «εξαπτέρυγα» του  μετά το ηχηρό χαστούκι των ψηφοφόρων κατάπιαν την γλώσσα τους και κρύφτηκαν στα λαγούμια τους.

Ελπίζω να αντιλήφθηκαν  ότι «το τραπέζι της νύφης» βρίσκονταν στη σωστή πλευρά μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Ας ψάξουν τώρα για  γαστρεντερολόγους στη Δυτική Μακεδονία.

Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ο κ. Βοσκόπουλος έπαιξε και έχασε. Όμως δεν έχασε μόνο αυτός.

Στην περίπτωση της Φλώρινας έχουμε και τις παράπλευρες απώλειες.

Σε ποιο βαθμό αναμίχθηκε στις δημοτικές εκλογές και ποιος  ήταν ο ρόλος του τοπικού βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Παπασωτηρίου στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος; Ποιον τελικά στήριξε;

Η εντύπωση που δημιούργησε στην τοπική κοινωνία μας είναι ότι στάθηκε στο πλευρό του κ. Γιάννη Βοσκόπουλου. Και η εντύπωση αυτή δεν δημιουργήθηκε τυχαία.

Ο κ. Παπασωτηρίου δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι υλοποιούσε καλοκαιρινές συμφωνίες. 

Το  ψηφοδέλτιο του κ. Βοσκόπουλου είχε τρεις υποψηφίους από το πολιτικό του γραφείο του κ. Παπασωτηρίου είτε ως εργαζόμενους σ’ αυτό, είτε του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος εργαζομένων στο πολιτικό του γραφείο. Θα μου πείτε μα είναι νόμιμο. Ναι, είναι νόμιμο όμως πόσο ηθικό είναι; Και θα φέρω ένα παράδειγμα. Η κα Σοφία Ζουζέλη δημοσιογράφος του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης από την στιγμή που μπήκε στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφια στο Δήμο Πρεσπών και μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου δεν έπιασε μικρόφωνο στα χέρια της.

Ο βουλευτής της ΝΔ αντί να αποφύγει κάθε σχέση με τον συνδυασμό του κ. Βοσκόπουλου ο οποίος δεν είναι ΝΔ και να στηρίξει τον κ. Γιαννάκη που είναι νεοδημοκρατικό στέλεχος συνέδεσε το πολιτικό του γραφείο  μαζί του. Αλήθεια ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο γαλάζιος βουλευτής δεν στήριξε τον συνδυασμό του κ. Βοσκόπουλου με τόσους υποψηφίους στον συνδυασμό του; Ποιος πολίτης δεν θα κάνει συνειρμούς; Πιστεύω μόνο όσοι στρουθοκαμηλίζουν. Μόνο ανακοίνωση στήριξης δεν έβγαλε.

Όμως δεν έφτασε μόνο αυτό αλλά επισκέφθηκε με τους δύο βουλευτές της ΝΔ και στελέχη της τοπικής ΝΔ και συναντήθηκε με τον υποψήφιο Δήμαρχο και πρώην υποψήφιο βουλευτή του κόμματος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» Γιάννη Βοσκόπουλο. Χαράς ευαγγέλια για τον κ. Βοσκόπουλο, άρπαξε την  ευκαιρία να «πλασαριστεί» κατά την προεκλογική περίοδο και ως νεοδημοκράτης υποψήφιος και όποιος «τσιμπήσει».

Βέβαια οι πολίτες δεν «τσίμπησαν» αλλά εξοργίστηκαν από την στάση του βουλευτή της ΝΔ και γι αυτό αντέδρασαν. Και αντέδρασαν εις βάρος της ΝΔ. Με την στάση του συνέβαλε και αυτός να εκλεγεί ο κ. Γιαννάκης από την πρώτη Κυριακή και να χάσει ο κ. Κασαπίδης στην ΠΕ Φλώρινας. Ένα μικρό δείγμα αυτού είναι ότι στην γενέτειρα του κ. Βουλευτή τον Τριπόταμο μοιράστηκαν οι ψήφοι μεταξύ Κασαπίδη και Αμανατίδη.

Ο κ. Παπασωτηρίου από την  ημέρα της εκλογής του κάνει απανωτά λάθη και αυτά μετρώνται από τους πολίτες. Τέσσερεις μήνες βουλευτικής θητείας μόνο λάθη μετράμε. Δεν μπόρεσε να λύσει  ούτε ένα πρόβλημα απ’ αυτά που καίνε τους κατοίκους της περιοχής μας. Να πούμε για το νοσοκομείο με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Για το ανύπαρκτο ΕΚΑΒ; Για τον κάθετο άξονα; Για τον δρόμο Φλώρινα-Βίγλα, Για το χιονοδρομικό; Για τον σιδηρόδρομο; Για την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών της αγοράς μας που τα λουκέτα όλο και αυξάνονται;

Καλά είναι τα παχιά λόγια, τα γενικόλογα δελτία τύπου που στην ουσία όμως δεν λένε τίποτα. Οι πολίτες έχουν το τεφτέρι και γράφουν και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της πληρωμής για την τοπική μας εξουσία.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Μπήκε «μουδιασμένος» στον προεκλογικό αγώνα, χωρίς να έχει συγκεκριμένες ολοκληρωμένες προτάσεις για την τοπική μας κοινωνία. 

Στις δημόσιες αναφορές του υπερέβαλε για τους νέους και τις νέες, λες και η κοινωνία μας αποτελείται μόνο απ αυτούς, για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λύση των προβλημάτων μας. Έτσι δεν μπόρεσε να πείσει ούτε για τις προθέσεις του ούτε για  το πρόγραμμα του. 

Ήταν εμφανής η έλλειψη εμπειρίας και ολοκληρωμένου σχεδιασμού του προγράμματος του. Οι πολίτες  δεν πίστεψαν ότι μόνο το νεαρό της ηλικίας των υποψηφίων μπορεί να είναι η απάντηση στα ζητήματα τους.  

Ο μικρός αριθμός υποψηφίων στον συνδυασμό του ήταν και αυτός ένας αρνητικός παράγοντας για   την εκλογή του.

Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση ουσιαστικά προσπάθησε να συγκεντρώσει τους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ. Οι θέσεις της ήταν οι γνωστές θέσεις του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Φαίνονταν εδώ και μήνες η απόλυτη επικράτηση της υποψηφιότητας Γιάννη Λιάση. Έμπειρος πολιτικός με μεστό λόγο και ανοιχτά αυτιά έπιασε τον σφυγμό των πολιτών, είχε την άνεση του χρόνου να επισκεφθεί τα χωριά του Δήμου και τις γειτονιές του Αμυνταίου, συνομίλησε πολλές φορές με τους πολίτες και δημιούργησε ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ του συνδυασμού του συσπειρώνοντας διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις .

Έτσι η εκλογή του αλλά και το υψηλότατο ποσοστό ψήφων που έλαβε ήρθε ως «ώριμο φρούτο».

Από την άλλη η κα Γιαννιτσοπούλου δεν μπόρεσε να πείσει τους συμπολίτες της. Ο λίγος προεκλογικός λόγος ήταν ένα αρνητικό στοιχείο  στην προσπάθεια της. Από την άλλη η τακτική του σφιχτού εναγκαλισμού του συνδυασμού της από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας  και τις συχνές αναφορές σε αυτό της δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στερώντας τον συνδυασμό της από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ήταν φανερό ότι η κομματική πειθαρχία και οι αναφορές στην κυβέρνηση απωθούσαν και δεν προσέλκυαν ψηφοφόρους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κινήθηκε στο γνωστό κομματικό πλαίσιο συσπειρώνοντας τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ. 

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

Οι Πρεσπιώτες και οι Πρεσπιώτισσες προτίμησαν την ανανέωση και επέλεξαν ένα φρέσκο πρόσωπο τον Γιώργο Στεργίου, ο οποίος έχει να επιτελέσει ένα βαρύ έργο και θα χρειαστεί την συμπαράταξη όλων τον πολιτικών δυνάμεων του Δήμου Πρεσπών.

Ο έμπειρος Βασίλης Τσέπας δεν μπόρεσε να πείσει τους συμπατριώτες του.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης