Στην Πρέσπα και το Αμύνταιο βρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος

Την περιοχή των Πρεσπών επισκέφθηκε την Κυριακή 8.1.23 ο ΥφΑΑΤ Γιώργος Στύλιος συνοδεύόμενος από τον βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, τον Αντιπεριφερεάρχη πε Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Λάμπρο Χατζηζήση.  

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με αγρότες και φορείς της Πρέσπας συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί φασολιών. Είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον συνεταιρισμό φασολοπαραγωγών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» και το εκτελούμενο αρδευτικό έργο το οποίο όπως δήλωσε βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Στη συνέντευξη του ο κος Στύλιος αναφέρθηκε με  τίτλους στο σύνολο της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης  και την στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι για την αποζημίωση των προανθικών μήλων, φουντουκιών  επειδή είναι εκτός κανονισμού το υπουργείο μελετά την αποζημίωση τους.

Σ’ ότι αφορά τον απηρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι πρόκειται να αναθεωρηθεί και να εκσυγχρονισθεί, ώστε να περιλαμβάνει αποζημιώσεις από την κλιματική αλλαγή αλλά και περιπτώσεις που σήμερα βρίσκονται εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Για την οικονομική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάθεσης ο Υφυπουργός τόνισε ότι η επόμενη φάση αποζημιώσεων θα συμπεριλάβει μηλοπαραγωγούς της Δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιάννης Αντωνιάδης , Βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας

καλωσορίσαμε στον νομό μας τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιο και τον ευχαριστούμε που επέλεξε σήμερα να είναι κοντά μας. Πραγματοποιήσαμε μία ευρεία περιοδεία στον Δήμο Πρεσπών όπου υπήρξε μία σύσκεψη στο δημαρχείο με την παρουσία του Δημάρχου κ. Πασχαλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Βόσδου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηζήση, του Προέδρου της ΔΕΕΠ Φλώρινας κ. Ευαγγέλου και άλλων στελεχών αγροτοσυνδικαλιστών, όπου συζητήθηκαν και έθεσαν ενώπιον του Υπουργού όλα τα προβλήματα.

Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη αξία κάτ’ εμέ είναι η ευρεία ανοιχτή συζήτηση και ο γόνιμος διάλογος ο οποίος ακολούθησε παρουσία απλών πολιτών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από όλους μας αλλά και να καταθέσουν ερωτήσεις στον Υπουργό ο οποίος απάντησε σε όλες. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον αγροτικό συνεταιρισμό «Πελεκάνο» και κυρίως την ομαλή πορεία της εξέλιξης του αρδευτικού δικτύου Πρεσπών.

Κλείνω  λέγοντας ότι με τον κ. Στύλιο βρισκόμασταν πάνω στις Πρέσπες υλοποιώντας το δόγμα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  κανείς μόνος του, καμία περιοχή μόνη της καμία περιοχή αβοήθητη και τελευταία και κανένας πολίτης αβοήθητος και τελευταίος. Οι Υπουργοί της κυβέρνησης φτάνουν και στο τελευταίο σημείο του νομού στο τριεθνές, είμαστε δίπλα στους πολίτες και λύνουμε και προσπαθούμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα που προκύπτουν.

Ευχαριστώ κ. Υπουργέ που είσαστε εδώ κοντά μας, τον λόγο  έχετε εσείς για μία προσφώνηση.

Γιώργος Στύλιος , Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Καλησπέρα σε όλους, σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ να καλύψετε την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Φλώρινα, η οποία έγινε κατόπιν πρόσκλησης του βουλευτή μας και καλού φίλου, του Γιάννη Αντωνιάδη, με τον οποίο  έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και στο παρελθόν κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης αλλά και τώρα στην διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την παράταξη μας από τη Νέα Δημοκρατία για πολλά θέματα που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και την ελληνική περιφέρεια και σίγουρα πιο συγκεκριμένα και την Φλώρινα.

Θέλω δημόσια να πω ένα ευχαριστώ και στον Δήμαρχο των Πρεσπών που μας υποδέχτηκε και για την σύσκεψη την οποία κάναμε στο δημαρχείο, όπου μου δόθηκε και ένα υπόμνημα με θέματα που απασχολούν την περιοχή κυρίως ζητήματα που έχουν σχέση με τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Βόσδου που ήταν μαζί μας σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας μας καθώς επίσης και τον Αντιπεριφερειάρχη αγροτικών θεμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Χατζηζήση.

Μιλήσαμε λοιπόν, συναντήσαμε φορείς της περιοχής, ομάδες παραγωγών, απλούς αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους.  Είχα την ευκαιρία να τους ενημερώσω για τα τελευταία προγράμματα που τρέχουν από το υπουργείο μας και μιλώ για την έκτακτη ενίσχυση που πήραμε για να διαχειριστούμε τον πόλεμο της Ουκρανίας, για τα 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα που ήδη έχουν γίνει οι αιτήσεις και έχει γίνει η πρώτη πληρωμή και για τα 89 εκατομμύρια ευρώ που δίνονται για τους κτηνοτρόφους, ένα μέτρο που είναι σε εξέλιξη οι αιτήσεις και μέχρι το τέλος Γενάρη θα δοθούν τα χρήματα στους κτηνοτρόφους μας για να τους στηρίξουμε για την αγορά των ζωοτροφών. Αναφέρθηκα επίσης σε χρηματοδοτήσεις που δίνονται όπως το πρόγραμμα των νέων αγροτών όπου στην Δυτική Μακεδονία σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στη Φλώρινα 216 νέοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό όπου κάθε ένας λαμβάνει 35-40 χιλιάδες ευρώ, το 70% από αυτά ως προκαταβολή και εκείνο που έχει αξία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι για πρώτη φορά η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μέσα σε διάρκεια 6 με 7 μηνών όταν στο παρελθόν αυτός ο χρόνος ήταν 12, 14 έως και 18 μήνες. Αποτέλεσε λοιπόν ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής όπου από δω και στο εξής με τον ίδιο τρόπο θα δουλέψουμε σε όλα μας τα προγράμματα, θα γνωρίζει δηλαδή ο αγροτικός κόσμος της χώρας, οι μελλοντικοί επενδυτές πότε ανοίγει μία πρόσκληση, πότε γίνεται η αξιολόγηση, πότε κλείνει και πότε θα ξανά ξεκινήσει και ο επόμενος κύκλος για να σπάσουμε έτσι ένα κακό φαινόμενο που υπήρχε στο παρελθόν την γραφειοκρατία και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Με απλά λόγια, με διαφάνεια, με δίκαιο τρόπο γρήγορα και εύκολα να ολοκληρώνονται, να δίνονται τα χρήματα στον κόσμο και να προχωρούμε ξανά στην επόμενη διαδικασία.

Είχαμε επίσης μία μεγάλη συζήτηση για θέματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ όπου ενημέρωσα ότι ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία αναθεώρηση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ένα ζήτημα που τίθεται σε όλες τις περιοχές της χώρας και είχαμε επίσης μία επίσκεψη σε ένα σημαντικό έργο που εκτελείται και θα βοηθήσει τις Πρέσπες, εννοώ το αρδευτικό των Πρεσπών, ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο και επιβλέπεται και εκτελείται στην συγκεκριμένη περιοχή και εκτιμούμε ότι θα δώσει περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες παραγωγής στους αγρότες μας. Ανοίγω μία παρένθεση, μελετητές μας λένε ότι με την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του νερού μπορούμε να έχουμε έως και 30% καλύτερη απόδοση στην παραγωγή. Να μην ξεχάσω να αναφερθώ και στο πρόγραμμα της Αγροτικής οδοποιίας όπου και στον Δήμο Πρεσπών και στον Δήμο Αμυνταίου χρηματοδοτούμε με απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2022 δύο έργα 480.000 ευρώ στον Δήμο Πρεσπών και 500.000 ευρώ στον Δήμο Αμυνταίου όπου στη συνέχεια θα έχουμε και μία επίσκεψη εκεί. Κλείνοντας να πω ότι έχουμε χρειαστεί το τελευταίο διάστημα να διαχειριστούμε εξωγενείς κρίσεις τις οποίες δεν περιμέναμε. Στην κυριολεξία όμως καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να μειώσουμε τις συνέπειες από την πανδημία, από την ενεργειακή κρίση, από τον πόλεμο και τώρα τις συνέπειες από τον πληθωρισμό. Δεν ξεχνάμε όμως το πρόγραμμά μας, την υλοποίηση του οποίου πραγματοποιούμε παράλληλα με τα έκτακτα μέτρα υποστήριξης των παραγωγών και των αγροτών και αναφέρομαι στις φοροελαφρύνσεις που αφορούν τον παραγωγικό τομέα, στη μείωση της φορολογίας, τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος και μία σειρά από άλλα μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι το σπάσιμο της γραφειοκρατίας με την ψηφιακή τεχνολογία για να καταλήξουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να φτιάξουμε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος θα είναι βιώσιμος, θα είναι  ανθεκτικός, θα είναι πράσινος, θα είναι ψηφιακός, θα παράγουμε προϊόντα τα οποία θα είναι θρεπτικά, υγιεινή και θα μπορούν να δώσουν εισόδημα ικανό να στηριχθεί ο Έλληνας παραγωγός. Ευχαριστώ πολύ.

Σωτήρης Βόσδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

Όπως είναι γνωστό η Πρέσπα είναι ένας υδροβιότοπος με παγκόσμια σημασία και εκεί συντελείται ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο βοηθάει και τον ίδιο τον υδροβιότοπο αλλά και τους καλλιεργητές. Το αρδευτικό σύστημα το οποίο γίνεται με στάγδην άρδευση έχει, όπως μας ενημερώσανε,  εκτελεστεί ήδη το 30% του έργου και μάλιστα ετέθησαν και κάποια ζητήματα τα οποία συμφωνήσαμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να το προωθήσουμε στον Υπουργό, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και να γίνει λειτουργικό από την πρώτη στιγμή το έργο μόλις θα παραδοθεί. Είναι γνωστό επίσης ότι στην Πρέσπα καλλιεργούνται τα επώνυμα φασόλια των Πρεσπών και στόχος είναι να αυξηθεί και η παραγωγή αλλά πολύ περισσότερο να μειωθεί και το κόστος της παραγωγής. Ταυτόχρονα εξετάστηκαν και θέματα κτηνοτροφίας.

Από την μεριά της περιφέρειας συμβάλλουμε και εμείς στην αγροτική οδοποιία αλλά και σε άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν την αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφική και πολύ περισσότερο, όπως ξέρετε, είναι μία από τις πρωτεύουσες κατευθύνσεις που έχει η περιφέρεια. Ευχαριστούμε τον Υπουργό που βρέθηκε κοντά μας, άκουσε τους κατοίκους και τους παραγωγούς και δόθηκαν οι απαντήσεις. Θα εξεταστούν και κάποια ζητήματα τα οποία δεν μπορούσαν να έχουν άμεση απάντηση και θα δοθούν  μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και όλες οι απαντήσεις. Θα συνεχιστεί η περιοδεία του Υπουργού και στην περιοχή του Αμυνταίου όπου και εκεί θα εξεταστούν ανάλογα ζητήματα.

Λάμπρος Χατζηζήσης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

Είχαμε σήμερα τη χαρά, από τις πρώτες πρωινές ώρες, να έχουμε εδώ στην ακριτική Φλώρινα κοντά μας τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον φίλο κ. Στύλιο Γιώργο. Του θέσαμε θέματα που άπτονται της γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης του νομού και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα ευήκοα ώτα του έχουν  καταλάβει τα θέματα και τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής του νομού Φλώρινας και σίγουρα θα παίξει το ρόλο που πρέπει, ώστε τα θέματα που τέθηκαν να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό ώστε η ακριτική Φλώρινα και γενικότερα η Δυτική Μακεδονία να αποκτήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα με όρους παραγωγής και ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της αγοράς και της εποχής.

κε Υφυπουργέ ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας, είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στα αιτήματά μας και ευελπιστούμε στη δεδομένη άλλωστε αγαστή συνέχεια της συνεργασίας μας.

Εβελίνα Αριστείδου