Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με εκπρόσωπους θεσμικών φορέων από τη Φλώρινα

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων θεσμικών φορέων από τη Φλώρινα και μελών του Πολιτικού Σχεδιασμού και της ΟΕΣΚΕ ΜέΡΑ25.

Συγκεκριμένα παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Βόσδου Σωτήριος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιαννάκης Βασίλειος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Ραυτόπουλος Απόστολος, η Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου κ. Κρητικού Διαμάντω και ο Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας κ. Σιάκος Κωνσταντίνος.

Οι εκπρόσωποι από τη Φλώρινα μας εξέθεσαν με αγωνία τη ζοφερή κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι αγρότες και κάθε πολίτης στην Π.Ε. Φλώρινας λόγω του υπέρογκου κόστους της θέρμανσης και μας ανέλυσαν την επιτακτική ανάγκη για ειδική οικονομική στήριξή τους, εν όψει και της επερχόμενης συζήτησης για τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα προσδιορίστηκε η ενεργειακή και οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής:

• Ο χειμώνας στην Φλώρινα, όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα, θα είναι πραγματικά δραματικός, τη στιγμή που μεγάλη μερίδα των κατοίκων θα αδυνατεί να καλύψει τα τεράστια έξοδα θέρμανσης. Λόγω των ακραία χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, ένα νοικοκυριό που στην κεντρική Ελλάδα θα χρειαζόταν περίπου 500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, στη Φλώρινα χρειάζεται 2.500 λίτρα.
• Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκους φόρους για ένα εντελώς αναγκαίο αγαθό. Ειδικά για τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα οι παραπάνω φόροι οδηγούν στην πλήρη οικονομική τους εξάντληση.

Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν:

• Την προσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
• Την επιδότηση και των άλλων μορφών θέρμανσης μέσω vouchers
• Μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη βασικής διατροφής
• Διεύρυνση των κατηγοριών εισοδημάτων που επιδοτούνται για θέρμανση

Η δεινή κατάσταση στην οποία αναμένεται να περιέλθουν τα νοικοκυριά για έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα αποτυπώνεται ήδη σε νούμερα:

Μείωση πληθυσμού στην Π.Ε. Φλώρινας κατά 12,4%.
Υψηλή ανεργία στην περιοχή που ξεπερνά το 23%.
Το εθνικό καθαρό διαθέσιμο εισόδημα στην περιοχή είναι καθαρά πτωτικό.
Η απότομη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση είχε άμεση συνέπεια τη μείωση ή και διακοπή τηλεθέρμανσης και μέση ατομική απώλεια εισοδημάτων άνω των 4.500€ ανά κάτοικο.
Σε συσχετισμό με έκθεση της ΓΣΕΕ, οι κάτοικοι για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα στερούνται 4 μισθούς. Η ανάγκη για θέρμανση στη Φλώρινα ξεκινά πολύ νωρίτερα και αντιστοίχως αργότερα από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
Η προσφυγή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως τα καυσόξυλα, δυστυχώς είναι ανέφικτη.
Σημαντικό ζήτημα αφορά την αιθαλομίχλη που πνίγει την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά την περίοδο 2010-2019 ανέρχεται στο 1.244%.

Αναμένεται ότι η τιμή λιανικής για πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει αύξηση περίπου 30% από το 2021.

Το ΜέΡΑ25 αντιλαμβανόμενο την επιτακτική ανάγκη στήριξης των κατοίκων Φλώρινας, έχει ήδη καταθέσει σε αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών την καταγραφή αυτής της κατάστασης και τις προτεινόμενες άμεσες λύσεις.

Επιπλέον, το ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκε για υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο. Το δικαίωμα στη θέρμανση είναι ανελαστική ανθρώπινη ανάγκη και η αδυναμία της πολιτείας να το αντιμετωπίσει μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.