Συνέντευξη τύπου Αιμίλιου Ασπρίδη

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΑΣΠΡΙΔΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

«ΜΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ»

Βαριές καταγγελίες για τον Δήμαρχο, έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αιμίλιος Ασπρίδης στη συνέντευξη του της 18.9.2013.

Στη συννέντευξη παρίσταντο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του.

Κατηγόρησε τον Δήμαρχο Γιάννη Βοσκόπουλο ότι τον απείλησε τηλεφωνικά και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως μαφιόζικη. Μάλιστα ο κ. Ασπρίδης δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Εισαγγελική για να ζητήσει την προστασία του «από γενικά μαφιόζικες συμπεριφορές».

«Δεν δίστασε, είπε, να με απειλήσει τηλεφωνικά με αποκάλυψη δήθεν παράνομων πράξεων και παραλείψεων στον πρώην δήμο Περάσματος. Ξεχνάει σκόπιμα όμως ότι τα όποια στοιχεία μόνο αυτός είναι σε θέση να τα έχει και αν υπάρχουν όφειλε από την πρώτη μέρα να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα. Δεν του δίνει κανείς το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για συγκάλυψη διαπιστωμένων περιπτώσεων σπατάλης δημοσίου χρήματος. Αλλά βέβαια τα στοιχεία αυτά υπάρχουν μόνο στο αρρωστημένο μυαλό του, αποτελούν ύβρεις και είναι μέγιστη συκοφαντία».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στη συνέντευξη του ο κ. Ασπρίδης είπε:

«Αγαπητοί μου φίλοι,

Κοντεύουν να συμπληρωθούν τρία χρόνια από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και υπολείπονται μόνο οκτώ μήνες για τις επόμενες.

Κάτι λιγότερο από τρία χρόνια από την προηγούμενη συνέντευξή μου μετά τις τότε εκλογές, όπου μεταξύ άλλων σας γνωστοποιούσα τη μεγάλη μου απόφαση για αποχώρησή μου στο τέλος της παρούσας θητείας από τα κοινά.

Είχα κάνει τότε τη διαπίστωση και σας την εξέθεσα, ότι η κοινωνία μας κυριαρχείται από τέτοια χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στον δικό μου τρόπο σκέψης και λειτουργίας και αυτό κατά κάποιον τρόπο με καθιστά ξένο σώμα.

Η μεγάλη μου αγάπη για την αυτοδιοίκηση δεν ήταν αρκετή να αποτρέψει αυτή μου την απόφαση που σήμερα είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ποτέ δε φανταζόμουν όμως ότι αυτή μου η κατάθεση του αποστάγματος μιας εμπειρίας σχεδόν 25 χρόνων στην αυτοδιοίκηση θα επισκιαστεί σε τέτοιο βαθμό από θέματα ποταπά που στην ουσία πιστοποιούν τον θρίαμβο των πρεσβευτών της μιζέριας και της σκοπιμότητας.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μόνο θλίψη και ακραία απογοήτευση προκαλούν δυστυχώς.

Είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, αλλά το κριτήριο αυτό, το οποίο μολογώ ότι και προσωπικά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εκτίμησή μου για τη λειτουργία άλλων, σίγουρα δε μπορεί να είναι το μοναδικό, γιατί οδηγεί πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα.

Έκρινα λοιπόν συμπεριφορές άλλων με βάση το δικό μου τρόπο σκέψης και λειτουργίας και δυσκολευόμουν να συμβιβαστώ με την άποψη ότι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί ήταν επιρρεπείς σε ποταπές συμπεριφορές.

Είναι ολοφάνερο ότι και ο κ. Βοσκόπουλος, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, βλέπει παντού μόνο μαύρο χρήμα και του είναι αδύνατον να αποδεχτεί ότι κάποιοι άλλοι λειτουργούν με άλλα κριτήρια και με αξίες.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Εδώ και πολύ καιρό, σκεφτόμουν να σας καλέσω σε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, προς το τέλος αυτής της θητείας όπως είναι η δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να κάνουμε μία αντικειμενική αποτίμηση των πεπραγμένων, αλλά και των παραλείψεων της παρούσας δημοτικής αρχής, αξιοποιώντας και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων στα κοινά της περιοχής μας.

Δυστυχώς όμως, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με υποχρεώνουν να αλλάξω το χαρακτήρα αυτής της συνέντευξης και να ασχοληθώ με ζητήματα, πρόσωπα και καταστάσεις κατώτερα των περιστάσεων και των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας.

Η Φλώρινα και οι πολίτες της, με δεδομένη και την κρίση, έχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και εμείς έχουμε την υποχρέωση να ασχοληθούμε με αυτά.

Δυστυχώς όμως οι έχοντες την τύχη του δήμου στα χέρια τους, αντί γι’ αυτό, παραμερίζουν την τεράστια ευθύνη τους να δώσουν διέξοδο και απαντήσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου και καμουφλάρουν αυτά τα προβλήματα και την ανικανότητα τους, μέσα στο βούρκο που αυτοί έστησαν και μας καλούν σε ένα διαρκή «λασποπόλεμο».

Θα πει βέβαια κάποιος πως ο καθένας μας κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα. Έτσι και ο κ. Βοσκόπουλος. Αυτό γνωρίζει και αυτό κάνει. Είναι όμως ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Φλώρινας και θα έπρεπε άλλες να είναι οι προσπάθειες και οι μεγάλες του αγωνίες. Αλλά δυστυχώς, όπως θα έλεγε και ο παππούς Μητσοτάκης «το παιδί δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά».

Τι καλύτερη απόδειξη για τα παραπάνω και για το μίζερο τρόπο λειτουργίας του κ. Βοσκόπουλου από το γεγονός ότι έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία αντιπαλότητας με όλους τους άλλους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής μας;

Οι κάκιστες διαπροσωπικές σχέσεις του με τον Περιφερειάρχη κ. Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλιάδη, τον Βουλευτή κ. Κωνσταντινίδη, τον Δήμαρχο Αμυνταίου και πρόεδρο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Ιωσηφίδη, τον δήμαρχο Πρεσπών κ. Τσέπα, τον πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Σαπαλίδη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας κ. Ρόζα, τους προέδρους των περισσότερων τοπικών κοινοτήτων του δήμου και πολλούς άλλους τοπικούς παράγοντες, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν για το μέλλον και για ζητήματα στα οποία απαιτούνται, ευρύτερες συναινέσεις και σίγουρα κοινή δράση για καλύτερα αποτελέσματα.

Το κριτήριο λειτουργίας του κ. Βοσκόπουλου δεν είναι η προώθηση των σημαντικών ζητημάτων του δήμου, αλλά η εξυπηρέτηση προσωπικών και μόνο σκοπιμοτήτων. Χαρακτηριστικότερο πρόσφατο παράδειγμα αυτής του της λειτουργίας, είναι η προσπάθεια του να μεταφέρει την παράνομη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου της κας Ρίζου στην ΑΝΦΛΩ, επίσης παράνομα και αυτούσια στο δήμο Φλώρινας.

Για το δήμαρχο μας η διαγραφή του κ. Ρασάικου από μέλος της παράταξης του και η έκπτωση του από το δεύτερο τη τάξει αξίωμα του δήμου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί μια απλή παράπλευρη απώλεια της βασικής σκοπιμότητας.

Με διαδικασίες εξπρές, ο κ. Ρασάικος «θυσιάστηκε» ως άλλη «Ιφιγένεια» για να πνεύσει ο ούριος άνεμος του απόπλου της κας Ρίζου από την ΑΝΦΛΩ στο δήμο.

Ο κ. Βοσκόπουλος, σε οτιδήποτε θεωρεί εμπόδιο στις προσωπικές του επιδιώξεις και σκοπιμότητες, του κηρύσσει αυτομάτως τον πόλεμο χρησιμοποιώντας θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.

Δε σεβάστηκε βεβαίως τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και θα ήταν υπερβολική πολυτέλεια να έχω την απαίτηση να σεβαστεί εμένα που είμαι ο επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας.

Δε δίστασε να με απειλήσει τηλεφωνικά με αποκάλυψη δήθεν παράνομων πράξεων και παραλείψεων στον πρώην δήμο Περάσματος. Ξεχνάει σκόπιμα όμως ότι τα όποια στοιχεία μόνο αυτός είναι σε θέση να τα έχει και αν υπάρχουν όφειλε από την πρώτη μέρα να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα. Δεν του δίνει κανείς το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για συγκάλυψη διαπιστωμένων περιπτώσεων σπατάλης δημοσίου χρήματος. Αλλά βέβαια τα στοιχεία αυτά υπάρχουν μόνο στο αρρωστημένο μυαλό του, αποτελούν ύβρεις και είναι μέγιστη συκοφαντία.

Κάποιος πρέπει να θυμίσει επιτέλους στον κ. Βοσκόπουλο αυτό που λέει ο λαός μας, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί». Αλλά, θα μου πείτε, αυτά είναι ψιλά γράμματα για αυτόν.

Σας ενημερώνω ότι αύριο θα επισκεφτώ την κα Εισαγγελέα, από την οποία θα ζητήσω την προστασία μου από γενικά μαφιόζικες συμπεριφορές.

Θυμίζω σε σας ότι επί 25 χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση έχω μετακινηθεί εκατοντάδες φορές σε Αθήνα και άλλες περιοχές για την προώθηση θεμάτων του πρώην δήμου Περάσματος χωρίς να εισπράξω ποτέ ούτε καν τη νόμιμη αποζημίωση για τα ξενοδοχεία και τις μετακινήσεις μου.

Επειδή όλο αυτό το αρχείο το έχει στα χέρια του ο κ. Βοσκόπουλος μπορεί να ανατρέξει σε αυτό και να σας παρουσιάσει έστω και μία περίπτωση που πήρα αποζημίωση. Το αρχείο του δήμου Περάσματος κληρονομήθηκε από το δήμο Φλώρινας και σαν προϊστάμενος των υπηρεσιών του έχει πρόσβαση σε αυτό. Ακόμα και στην ΑΝΦΛΩ που είναι πρόεδρος, ας ανατρέξει και εκεί στα αρχεία για να δει αν έχω πάρει νόμιμες αποζημιώσεις, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το διάστημα 1995-1998.

Αν αθροίσουμε αυτά τα ποσά που δικαιούμουν και δεν πήρα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ποια σκοπιμότητα λοιπόν εξυπηρετεί ο κ. Βοσκόπουλος όταν λέει ότι με μαύρα χρήματα πληρώναμε τις κρουαζιέρες των δημοτικών υπαλλήλων; Τον ενημερώνω ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι, μαζί με άλλους δημότες και δημοτικούς συμβούλους, πράγματι συμμετείχαν σε ένα τέτοιο τριήμερο ταξίδι στο Αιγαίο, για το οποίο όμως όλοι πλήρωσαν τη συμμετοχή τους, χωρίς να εμπλέκεται ο πρώην δήμος Περάσματος.

Ο κ. Βοσκόπουλος ισχυρίζεται ακόμα ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Περάσματος άφησε χρέη 390.000 ευρώ, αλλά κανένας δεν έχει έρθει να τα απαιτήσει,. Δεν κατανοώ τι θέλει να πει. Πως γίνεται να άφησε χρέη και να μην τα διεκδικεί κανένας; Αλλά, παρόλα αυτά, αν έχει οτιδήποτε οφείλει να το καταθέσει άμεσα στον Εισαγγελέα.

Προφανώς και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στη λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Όμως ο κ. Βοσκόπουλος είναι μέγας συκοφάντης γιατί παρότι γνωρίζει πως εγώ δεν ήμουν ποτέ μέλος της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του δήμου Περάσματος, η οποία τον τελευταίο χρόνο άλλαξε ρόλο με νόμο του κράτους και μετατράπηκε σε Κοινωφελή Επιχείρηση, προσπαθεί να φορτώσει σε μένα ακόμα και τις ανύπαρκτες – κατά φαντασίαν του ατασθαλίες της Επιχείρησης.

Επίσης, δε δικαιούται να μη γνωρίζει ότι η Δημοτική Επιχείρηση, όπως και όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αυτής της μορφής της χώρας, πριν μετατραπεί σε Κοινωφελή, εκτελούσε διάφορες εργασίες έχοντας στο προσωπικό της τεχνίτη, οδηγό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, εργάτη προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.

 

Αγαπητοί φίλοι,

στα τόσα χρόνια λειτουργίας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντα παρέβλεπα να ασχολούμαι με τα μίζερα αυτά θέματα, και δεν απαντούσα σε συκοφαντίες που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες.

Θεωρούσα και θεωρώ ότι η Φλώρινα έχει μεγάλα προβλήματα και μεγάλες ανάγκες και οι αιρετοί της εκπρόσωποι οφείλουν και πρέπει να σταθούν στο ύψος αυτών των περιστάσεων, καταβάλλοντας τις προσπάθειες τους για λύσεις και διεξόδους.

Επιφυλάσσομαι τις επόμενες μέρες, όταν φύγουμε από αυτή τη μιζέρια, να σας καλέσω και πάλι ή να σας καταθέσω με τη μορφή δελτίου τύπου τις δικές μου απόψεις και των συνεργατών μου για τα μεγάλα και σοβαρά θέματα του δήμου, που δυστυχώς τα έχει σκεπάσει η σκόνη της λήθης και της ανυπαρξίας της παρούσας δημοτικής αρχής.

Σήμερα θα αναφερθώ μόνο σε ένα από τα τόσα πολλά, επειδή θεωρώ ότι κάθε μέρα που περνάει προσθέτει ακόμα μια αρνητική προοπτική στην εξέλιξη του. Το έχω πει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή σε ώτα μη ακουόντων, το ξαναλέω και σε σας μήπως καταφέρετε και ευαισθητοποιήσετε κάποιους από τους υπευθύνους για την προώθησή του.

Ο νομός της Φλώρινας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διαθέτει ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία αυτού του μεγέθους. Τα λιγνιτωρυχεία αυτά δεν πληρώνουν δημοτικό τέλος. Θυμίζω ότι τα ιδιωτικά λατομεία όλης της χώρας πληρώνουν 3% του τζίρου τους δημοτικό τέλος. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί μέγα σκάνδαλο για τη χαριστική αντιμετώπιση των ιδιωτικών λιγνιτωρυχείων από την Πολιτεία, που τελικά ζημιώνουν το δήμο Φλώρινας σε ετήσια βάση και σε πλήρη λειτουργία των δύο λιγνιτωρυχείων με το ποσό περίπου των 3 εκ. ευρώ.

Τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία με τον υφιστάμενο νόμο πληρώνουν 5% του τζίρου τους τέλος μίσθωσης ορυχείων υπέρ του ελληνικού κράτους. Το ποσό αυτό σε ετήσια βάση και σε πλήρη λειτουργία φτάνει περίπου τα 5 εκ. ευρώ.

Αυτή τη χρονική περίοδο και ειδικά το διάστημα που ήταν εκτός λειτουργίας και τα δύο ορυχεία, ο δήμος είχε την καλύτερη ευκαιρία να απαιτήσει από την πολιτεία τη θεσμοθέτηση του δημοτικού τέλους τουλάχιστον 3%, κατ΄ αναλογία με τα λατομεία.

Επίσης, θεωρώ σκανδαλώδες το τέλος μίσθωσης να καταβάλλεται υπέρ του κράτους και όχι υπέρ του δήμου ή έστω της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι φορείς θα μπορούσαν πολύ εύκολα στο διάστημα αυτό, με συντονισμένες κινήσεις, να επιτύχουν αυτόν το στόχο χωρίς αντίπαλο. Φοβάμαι ότι μετά την εγκατάσταση του «Άκτωρα» και στα δύο λιγνιτωρυχεία αποκτούμε έναν πανίσχυρο αντίπαλο. Ακόμα και τώρα, στη διαδικασία μετάβασης στη νέα κατάσταση πραγμάτων, ίσως υπάρχει ακόμα χρόνος να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, που θα αντιστοιχεί για την περιοχή μας αθροιστικά περίπου σε 8 εκ. ευρώ ετησίως. Θυμίζω ότι το ετήσιο μερίδιο του δήμου Φλώρινας από τον περιβόητο τοπικό πόρο είναι 700.000 ευρώ περίπου.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αδράνειας και της απερισκεψίας του δημάρχου. Τονίζω για τελευταία φορά, ότι αν η κυβέρνηση κληθεί σήμερα να θεσμοθετήσει τα παραπάνω θα το κάνει με βάση τα περσινά οικονομικά αποτελέσματα και θα φανεί ότι η ρύθμιση επιφέρει οικονομικό όφελος στο δήμο Φλώρινας μικρότερο του ενός εκ. ευρώ και για τον λόγο αυτό θεωρείται ευκολότερη η επίτευξη τώρα του στόχου. Από τον επόμενο χρόνο όλα θα γίνουν δυσκολότερα για τους λόγους που ανέλυσα παραπάνω».

 

 

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΑΣΠΡΙΔΗ

 

Στη συνέντευξη της 18.9.2013, απαντώντας στις ερωτήσεις ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αιμίλιος Ασπρίδης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τροπαιούχου Κώστας Καντζίδης είπαν:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ειπώθηκε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Φλώρινας και ποιες φράσεις  χρησιμοποιήθηκαν από την πλευρά του τις οποίες χαρακτηρίσατε ως απειλή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Δεν είμαι σε θέση να σας μεταφέρω όλη την στιχομυθία που είχαμε στο τηλεφώνημα, γιατί ήμουν σε δημόσιο χώρο στα Γιάννενα και δεν άκουγα καλά.  Όταν κάποια στιγμή βγήκα έξω για να ακούσω έξω, από την οχλοβοή που υπήρχε, διαπίστωσα ότι υπήρχε  στην άλλη γραμμή κάποιος, ο οποίος μου έλεγε ότι, επειδή συμβουλεύεις τον κ. Καρυπίδη να μη υπογράψει το έγγραφο προς τον κ. Μπέλτσο για να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώ ότι μου έχεις κηρύξει τον πόλεμο και από αύριο θα έχεις και τον δικό μου πόλεμο. Θα καλέσω τους ορκωτούς λογιστές ( κάτι τέτοιο  μου έλεγε) προκειμένου  γίνει έλεγχος στην  διαχείριση στα χρόνια που ήσουν Δήμαρχος στο Δήμο Περάσματος, για να διαπιστωθούν οι ατασθαλίες που υπάρχουν εκεί. Από σήμερα θα σου κηρύξω τον πόλεμο  και μου κλείνει το τηλέφωνο.

Δεν πρόλαβα ούτε καν να απαντήσω και δεν προσπάθησα ούτε να επικοινωνήσω, δεν με ενδιέφερε το γεγονός . Το θεώρησα απολύτως απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου του Νομού, να συμπεριφέρεται έτσι, να απειλεί έτσι.  Μόνο οι μαφιόζοι χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις. Από την στιγμή που είχε το παραμικρό στοιχείο ότι υπήρχαν ατασθαλίες στον Δήμο και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, μαύρο χρήμα δηλαδή στον δήμο, αυτός έχει μεγαλύτερη ευθύνη για συγκάλυψη. Γιατί τα συγκάλυψε; Το είχε αναφέρει και παλιότερα πριν δύο χρόνια σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο και τον κάλεσα και μάλιστα μου είπε, ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα φέρει και στοιχεία, του είπα να τα φέρει. Τον κάλεσα να μου φέρει τα στοιχεία και δεν μου τα έφερε και δεν ξανασχολήθηκα βεβαίως, γνωρίζοντας  ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Με όλα αυτά που συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται ότι δεν λειτουργεί. Επειδή δεν λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο, δεν προωθούνται και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Οι πολίτες λοιπόν αισθάνονται απηυδισμένοι από αυτή την ιστορία. Λοιπόν, θέλουν να καταγγείλουν ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο, όχι μόνο τον ίδιο, ότι τέλος πάντων δεν κάνουν τίποτα μόνον τσακώνονται και δεν καταλήγουν πουθενά. Απευθύνεται πουθενά ο πολίτης; Στη ΚΕΔΚΕ μπορεί να απευθυνθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  : Η ΚΕΔΚΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, είναι  κάτι σαν σύλλογος για να καταλάβετε, ένας σύνδεσμος όλων των δήμων της χώρας. Ουσιαστικά λειτουργεί με ένα τρόπο συντονισμού  των δήμων της χώρας σε κοινή δράση για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αλλά δεν μπορεί να επιπλήξει κανέναν, μπορεί να κάνει μία σύσταση στον οποιοδήποτε αλλά στο φιλικό στυλ. Σε καμία περίπτωση, να επιπλήξει κανέναν. Ούτε καν, το Υπουργείο εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών, βεβαίως, και η κυβέρνηση γενικότερα, μπορεί να παρέμβει μόνο όταν κάποιες από τις αποφάσεις που παίρνονται είναι σαφέστατα παράνομες, δεν μπορεί να ασχοληθεί με την σκοπιμότητα, μόνο με την νομιμότητα των αποφάσεων αυτών. Απαγορεύεται εκ του νόμου να ασχοληθεί με την σκοπιμότητα.

Βεβαίως θέλω να σας ενημερώσω ότι από την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή στην αρχή κάθε συνεδρίασης, με βάση τον ισχύοντα νόμο, τοποθετείται ο Δήμαρχος και ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για διάφορα θέματα, που έχουν προκύψει στο μεσοδιάστημα μεταξύ των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχει παίρνουν τον λόγο οι αρχηγοί των παρατάξεων για να κάνουν ερωτήσεις και να καταθέσουν πιθανόν και δικές τους προτάσεις. Ο Δήμαρχος του Δήμου μας ,ο κ. Βοσκόπουλος, εδώ και πάρα πολύ καιρό σχεδόν από την αρχή της θητείας, ποτέ δεν τοποθετείται στην αρχή. « Δεν έχω να πω τίποτα». Στην συνέχεια παίρνουν τον λόγο οι αρχηγοί των παρατάξεων και υποτίθεται ,ότι απαντάει σε μας αλλά είναι πάντα συκοφαντικά αυτά που λέει. Πάντα έχει σωρεία ψεύτικων εκτιμήσεων σε όλα αυτά, τα οποία λέει, ως απάντηση σ’ αυτά τα οποία λέμε εμείςκα ο νόμος δεν μας δίνει δικαίωμα δευτερολογίας. Καθόμαστε και τον ακούμε και θεωρείται ,ότι μας αποστόμωσε, ότι δεν μπορούμε να του απαντήσουμε, δεν επιτρέπεται να του απαντήσουμε! Σας ενημερώνω λοιπόν ότι από την επόμενη συνεδρίαση, θα ζητήσω από τον πρόεδρο να μου δίνει το δικαίωμα δευτερολογίας σε περίπτωση που μου απευθύνει τον λόγο και σε αυτά που μου έχει πει. Διαφορετικά θα αποχωρώ από την αίθουσα κάθε φορά που θα τοποθετούμαι και θα λέω κάτι, τουλάχιστον να μην φαίνεται ότι μου τα λέει κατάμουτρα αυτά που λέει και τα αποδέχομαι και δεν ξέρω τι να πω. Αυτό ισχυρίζεται αυτός

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πλέον έχει γίνει κατανοητό από την κοινωνία ότι δεν λειτουργεί τίποτα στον δήμο. Το ζητούμενο είναι ότι από εδώ και πέρα τι γίνεται; Δηλαδή όταν έχει φτάσει ο κόσμος της Φλώρινας που δεν αντιδρά ποτέ, σε τέτοιο σημείο, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι όχι μόνο οριακά, έχουν ξεφύγει πια. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται αύριο. Αυτή η τακτική, εφόσον γνωρίζει ότι δεν τιμωρείται από κανέναν, δεν μπορεί να τον ελέγξει κανένας και θα συνεχίσει άλλους 9 μήνες. Που σταματάει αυτή η ιστορία; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Σε κάποιες περιπτώσεις έχω επισκεφτεί και την κ. Εισαγγελέα, την προηγούμενη, όχι την τωρινή, αύριο θα επισκεφτώ και την τωρινή, για περιπτώσεις αυτού που αναφέρθηκα στην ίδια και επεσήμανα το έλλειμμα της πολιτείας για παρεμβάσεις αυτού του τύπου. Μου είχε πει τότε με έμφαση : « Ότι η πολιτεία αργεί, αλλά δεν λησμονεί και στην προκειμένη περίπτωση να είστε βέβαιος μου λέει  πως δεν θα λησμονήσουμε, ίσως να αργήσουμε λίγο αλλά εδώ θα είμαστε» έτσι είπε αλλά.. αργεί, αργεί πάρα πολύ

Εν πάσει περιπτώσει σε 8 μήνες ακριβώς, 18 Μαΐου είναι οι επόμενες εκλογές. Ένα μήνα νωρίτερα θα έχουν γίνει και οι συνδυασμοί, αλλά ξέρετε όλοι σας πολύ νωρίτερα ουσιαστικά ξεκινάει ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων. Οι δημότες αυτοί, οι πολίτες έχουν υποστεί 3 χρόνια αυτή την συμπεριφορά, τώρα έχει φτάσει στα άκρα. Έχει αποκαλυφθεί πολύ περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, όλο αυτό το διάστημα και όχι μόνο. Ο κ. Βοσκόπουλος δεν λειτουργεί μόνο τώρα έτσι και σαν Νομάρχης παρομοίως λειτουργούσε. Επομένως θεωρώ, ότι η κοινωνία της Φλώρινας δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δηλαδή δεν ήρθε ουρανοκατέβατος ο κ. Βοσκόπουλος τον ξέρανε επί τέσσερα χρόνια πως λειτουργούσε στην Νομαρχία. Παρόλα αυτά δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να τον ψηφίσουν. Ανέθεσαν τις τύχες του Δήμου στον κ. Βοσκόπουλο που ήταν δοκιμασμένος. Οι πρακτικές του αυτές ήταν δοκιμασμένες. Παρόλα αυτά οι πολίτες που σήμερα διαμαρτύρονται, ας ελπίσουμε ότι  εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος  το ξαναλέω, ότι θα επιλέξουν κάποιον, ο οποίος πραγματικά να οδηγήσει την Φλώρινα εκεί που της ταιριάζει, εκεί που της αξίζει  ή τουλάχιστον να το προσπαθήσει. Εδώ είναι τραγικό ότι δεν γίνεται καμία τέτοιου είδους προσπάθεια. Δηλαδή μην ξεκινήσουμε τώρα στα απολογιστικά.

Εγώ εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν βλέπω  ακόμη την περίφραξη στο στρατόπεδο. Τόσα χρόνια είναι που παραχωρήθηκε το στρατόπεδο, οι νέοι μας δεν έχουν μια αλάνα να κλωτσήσουν την μπάλα. Υπάρχει ένα γήπεδο έτοιμο στο στρατόπεδο και κρατάμε την περίφραξη, για ποιόν λόγο; Από ποιόν περιφράσσουμε τον χώρο αυτό; Από την στιγμή που έγινε δημοτικός, πρέπει να τεθεί σε κοινή χρήση όλων των δημοτών. Για ποιόν λόγο τον κρατάμε περιφραγμένο; Ο στρατός είχε λόγους να τον κρατάει περιφραγμένο τον χώρο. Ο δήμος τι λόγους έχει; Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης  έχει ιδιωτικό χώρο, όλοι σας έχετε περάσει από μέσα. Είναι ένα ατέλειωτο πάρκο στη διάθεση όλων των Ελλήνων. Ποιος εμποδίζει επομένως έναν χώρο δημοτικό, να βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών. Ένα παράδειγμα είναι αυτό και δεν είναι το μόνο. Ο κ Βοσκόπουλος όταν του είπε κάποια στιγμή ο κ. Καρυπίδης στο δημοτικό συμβούλιο, ότι έχει πολύ μεγάλες και επικίνδυνες λακκούβες ο περιφερειακός δρόμος της Μελίτης, του είπε ότι αυτό κ. Καρυπίδη δεν είναι θέμα δικό μου είναι θέμα του περιφερειάρχη, να απευθυνθείτε παρακαλώ στον περιφερειάρχη. Αν κάποιος του αναφερόταν σε ένα θέμα που αφορούσε το νοσοκομείο, του έλεγε « Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Δηλαδή, ότι λειτουργεί μέσα στα όρια του δήμου, δεν είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου, δεν τον συγκινεί. Ρωτήστε τον για τα μεγάλα έργα. Που βρίσκεται το φράγμα Τριανταφυλλιάς ξέρει; Εγώ σαν δήμαρχος Περάσματος δεν είχα καμία σχέση με το φράγμα της Τριανταφυλλιάς. Καμία απολύτως. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνέταξε την μελέτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ δημοπράτησε το έργο, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιβλέπει το έργο. Ο δήμος Περάσματος δεν έχει καμία τυπική σχέση, θα ήταν όμως κατά μείζονα ωφελημένοι οι πολίτες του δήμου Περάσματος και οι συνδημότες αν γινόταν το έργο και γι’ αυτό τον λόγο εκατοντάδες φορές είχα μεταβεί στην Αθήνα για να προωθήσω το σχετικό έργο.

Το φράγμα της Κολχικής έγινε, χωρίς να έχει καμία τυπική αρμοδιότητα ο δήμος Περάσματος. Εκατοντάδες φορές ασχολήθηκα με αυτό, προκειμένου να προωθηθεί  και οι αναδασμοί που προωθούμε πάλι δεν γίνεται από τον δήμο. Σωρεία δρόμων , ο δρόμος Νυμφαίου- Άνω Υδρούσα, που ήταν μέσα στις προτεραιότητες μου ως δήμαρχος τότε και όχι μόνο ένα και ο Τσακμάκης και οι άλλοι δήμαρχοι έκαναν άλλα. Όμως ο μεγάλος μας στόχος τότε  ήταν να μπορέσουμε από άλλους φορείς να εκτελέσουμε έργα στο δήμο. Όταν έθεσα στο κ. Δήμαρχο το θέμα: « Ποιος κάνει κ. Βοσκόπουλε την πόλη της Φλώρινας και με τι όρους σκάβει τους δρόμους, ήδη έναν μήνα σκάβανε αυτές τις λακκούβες και ακόμη και σήμερα είναι ανοιχτές και επικίνδυνες. Τώρα προχθές κάνανε κάποια μπαλώματα, που μετά από έναν μήνα θα γίνουν ξανά λακκούβες. Με τον τρόπο που έγινε η αποκατάσταση του οδοστρώματος, είναι βέβαιο ότι μια ζωή η πόλη θα έχει πρόβλημα με όλο αυτό, που έγινε με την μεταφορά του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που πέρασε μέσα από το κεντρικό οικοδομικό ιστό της πόλης. Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε πόλη της Αφρικής, που θα επιτρεπόταν δίκτυο που ξεκινάει 15χλμ έξω από την πόλη, προκειμένου να πάει πάλι έξω από την πόλη στον υποσταθμό, να περάσει έξω από το κέντρο της πόλης. Μόνο εδώ, μόνο στη Φλώρινα δεν μπορώ να φανταστώ άλλη πόλη που θα δεχόταν κάτι τέτοιο και βέβαια πέρα από αυτό που είναι άμεσα ορατό, το αποτέλεσμα πάνω στο οδόστρωμα, η ομηρία που στην οποία τέθηκε ο δήμος για τα επόμενα 30 χρόνια, ότι έργο και να θέλει να κάνει υποδομής ο δήμος σε όλο αυτό το κομμάτι των δρόμων θα πρέπει να λάβει υπόψιν του την υφιστάμενη κατάσταση είναι δηλαδή σαν τετελεσμένο με αυτό. Και όταν ρώτησα τον δήμαρχο ποιο είναι το αντάλλαγμα που παίρνουμε σαν δήμος με ποιους όρους συναινέσαμε στο να δοθεί το τμήμα αυτό των δρόμων για να περάσουν τα δίκτυα, μου απάντησε με θράσος, ότι δεν ξέρει! Ένα μήνα σκάβανε την πόλη και έλεγε, ότι δεν ξέρω!  Τουλάχιστον δεν το επέβλεπε κανένας τεχνικός του δήμου, ώστε όταν το παραλάβουμε να είναι σωστή η αποκατάσταση του δρόμου; Μου λέει όχι δεν παραλαμβάνουμε εμείς, άλλος φορέας το παραλαμβάνει. Καταλαβαίνετε; Δεν ξέρω! Να ρωτήσετε τον κ. Δήμαρχο, δηλαδή φανταστείτε νοοτροπία. Σκάβει κανείς μες στο οικόπεδο του σπιτιού σας, στην αυλή σας και εσείς λέτε δεν τον γνωρίζω αυτόν μάγος είναι. Κάποιος άλλος τον έβαλε. Δεν ασχολούμαι, ούτε τον ρωτάω να μάθω  τι κάνει, τι σκάβει. Διότι οι δρόμοι της πόλης, είναι ιδιοκτησία δική μας, είναι ευθύνη του δημάρχου να ξέρει, έστω κι αν η προηγούμενη δημοτική αρχή συναίνεσε, δεν ξέρω αν έγινε αυτό. Το έχω πει 100 φορές, έχω γίνει γραφικός, ως προς αυτό, αλλά κύριε δήμαρχε έχω πει ότι οφείλετε να δώσετε απαντήσεις στον λαό, στους Φλωρινιώτες για όλα αυτά τα ζητήματα. Επίσης του ζήτησα επανειλημμένα να ορίσει έναν τεχνικό από τον δήμο. Η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας κ Σεχίδου πάντοτε ήταν παρούσα, να ορίσετε κ Σεχίδου, έναν να επιβλέπει τον τρόπο αποκατάστασης, για να μην έχουμε προβλήματα, από τα οποία διαπιστώνετε όλοι σας ότι τα έχουμε και θα τα έχουμε.

Μες στο πολεοδομικό ιστό έχει λόγο, άσχετα αν τυπικά δεν ανήκει σ’ αυτόν, ο λόγος του δημάρχου μέσα σ’ αυτόν είναι καθοριστικός. Δηλαδή θα ήμουν εγώ δήμαρχος και δεν θα είχα λόγο; Εδώ είχα λόγο για το φράγμα της Τριανταφυλλιάς κι όλοι θεωρούσατε ότι δικό μου έργο είναι. Όλοι οι Φλωρινιώτες αν ερωτηθούν νομίζουν, ότι εγώ το εκτελούσα και η πραγματικότητα είναι πως δεν είχα καμία απολύτως σχέση, επίσης δεν ήταν μόνο αυτό, σωρεία άλλων έργων.

Έτσι όπως το θέτει ο κ. Δήμαρχος, γιατί διαμαρτύρεται το Αμύνταιο για την απομάκρυνση του στρατοπέδου; Ο στρατός έχει καμία σχέση με τον δήμο; Καμία απολύτως! Δεν είναι δική του αρμοδιότητα, ο στρατός είναι ένα εθνικό ζήτημα και η πολιτεία αποφασίζει που θα κάνει στρατόπεδα και που δεν θα κάνει. Τι διαμαρτύρεται ο δήμος επομένως; Για την παιδεία και τα πανεπιστήμια έχει καμία σχέση ο δήμος; Αυτά απαντάει ο δήμος:  «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα!» Οτιδήποτε γίνεται στα όρια του δήμου, είναι αρμοδιότητα του δημάρχου. Δεν πάει να το κάνει ο Θεός; Όποιος θέλει να το κάνει! Έχει λόγο πάνω σ’ αυτό. Θα πρέπει να απαιτεί από τους φορείς της πολιτείας, να το κάνουν με τον τρόπο που θα είναι ωφέλιμος για τους δημότες, διαφορετικά δεν έχει μάθει τον ρόλο του και καλά θα ήταν να πήγαινε σπίτι του και να αφήσει κάποιον που θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, ώστε να μην πάμε σαν περιοχή από το κακό στο χειρότερο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κ. Δήμαρχος στην επεισοδιακή συνεδρίαση ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της θητείας σας χρησιμοποιήσατε εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είχαν σύμβαση και πληρώθηκαν με μαύρα λεφτά, μάλιστα είπε ότι αυτά τα είπε ο κ. Καντζίδης. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Αν κατάλαβα καλά, το άκουσα όταν είχα αποχωρήσει από την αίθουσα . Είπε ότι του ζήτησε ο κ. Καντζίδης, να οριστεί κάποιος που είναι πολύ καλός ηλεκτρολόγος, για να μπορεί να αλλάζει τις λάμπες. Και όταν του απάντησε ο κ. Δήμαρχος ότι δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό, του απάντησε ο Καντζίδης: « Να το κάνεις όπως το έκανε ο Δήμαρχος Περάσματος, να τους πληρώσεις με μαύρο χρήμα. αυτός είναι πολύ καλό παιδί». Κάτι τέτοιο είπε.

ΚΑΝΤΖΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Τροπαιούχου (εκλέχτηκε με τον συνδυασμό του κ. Ασπρίδη): Εγώ ενημερώθηκα γι’ αυτό το προχθεσινό συμβάν δύο ώρες πριν. Άφησα την δουλειά μου και ήρθα εδώ, ούτε καν μπορούσα να σκεφτώ κάτι. Θα είμαι σύντομος. Από το 1998 εκλέγομαι με τον κ. Ασπρίδη, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τροπαιούχου. Εργαστήκαμε άψογα με ειλικρίνεια και τιμιότητα, τουλάχιστον αυτό έχω να το λέω, για τον δήμαρχο τον κ. Ασπρίδη. Τώρα ερχόμαστε στο χθεσινό.  Ο Δήμαρχος είπε για κάποια μαύρα χρήματα. Εγώ θέλω να του πω ότι έχει μαύρα μεσάνυκτα, παρακαλώ γράψτε το κιόλας. Να σας πω για ποιο λόγο: Κατ’ αρχήν, ο δήμαρχος Φλώρινας, δεν θυμάται. Πράγματι ειπώθηκε κάτι ανάλογο αλλά όχι έτσι. Θα σας πω τι έγινε ακριβώς. Δεν μιλάμε καν για έναν ηλεκτρολόγο μιλάμε για έναν υδραυλικό, διότι είχαμε ένα φοβερό πρόβλημα με την ύδρευση την δική μας και καθημερινά τον παρακαλούσα, να κάνει κάτι για το υδραγωγείο μας, το οποίο το αγνοούσε. Εξάλλου αν θέλετε να σας πω μια παρένθεση μικρή, μου είπε όταν πήρε στα χέρια του την τύχη του δήμου, ότι εσύ θα είσαι απέναντι μου επειδή είσαι με τον Ασπρίδη, μπροστά στο κ. Μαυρόπουλο στο προαύλιο της Νομαρχίας.  Έχω και μάρτυρα. Μπροστά στο επόπτη και μάλιστα του είπε, τι λέτε κ. Δήμαρχε στο Κώστα; Είναι δυνατόν; Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, όταν μου είπε, ότι θα είσαι απέναντι μου. Τέλος πάντων, το περνάμε αυτό.

Ερχόμαστε τώρα στο κυρίως θέμα. Είχαμε φοβερό πρόβλημα με το νερό και τον παρακαλούσα  να μας λύσει το πρόβλημα και σε κάποια συνεδρίαση απλή, δεν ήταν Δημοτικό Συμβούλιο, έχει κάνα δύο χρόνια αλλά το περιστατικό το θυμάμαι. Λέω, «κ. Δήμαρχε ο υδραυλικός που είχαμε ξέρει για την γεώτρηση μας τα πάντα. Το παιδί ας ξεκινήσει να δουλέψει. Ούτε συγγενής, ούτε φίλος μου, είναι  άσχετος, απλά για το καλό της κοινότητας μου το ζήτησα». Μου απαντάει ο κ. Βοσκόπουλος: « Ρε Κώστα -προσέξτε αυτό το σημείο- κι επειδή τα βιντεοσκοπεί αυτός τον προκαλώ να φέρει και την συνέντευξη αν την έχει βιντεοσκοπήσει, θα μας λύσει το πρόβλημα. Είναι ποτέ δυνατόν να πω σε συνεδρίαση να τον πληρώσει με μαύρο χρήμα; Μα είναι δυνατόν; Μόνος του τα έλεγε, μόνος του ρωτούσε, μόνος του απαντούσε. Μου λέει, ρε Κώστα πως θα γίνει αυτό; Για συμβάσεις και τέτοια ξεχάστε το, πως θα τον πληρώσουμε; Μόνος του τα έλεγε, εγώ δεν είπα για συμβάσεις. Λέει, πως θα τον πληρώσουμε με μαύρο χρήμα; Απάντησα εγώ Δήμαρχε βρείτε ένα τρόπο να εξυπηρετηθεί η κοινότητα μου, δεν με ενδιαφέρει πως θα τον πληρώσετε, νόμιμα να τον πληρώσετε, δεν είπα εγώ κάτι άλλο αλλά βρείτε εσείς τον τρόπο, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τον βρω. Κι εκεί έληξε το ζήτημα.

Επειδή λέει για τιμιότητες και ‘’ άσπρα- μαύρα’’ χρήματα ο σημερινός ο δήμαρχος, ανατρέξτε λίγο στο παρελθόν για να δείτε το φυλλάδιο που έχει γράψει πριν τις εκλογές, το προεκλογικό του, και έχει κάποιες πολλές χιλιάδες ευρώ για το δημοτικό διαμέρισμα Τροπαιούχου, ότι δήθεν έχει αλλαχτεί η στέγη , ότι έχει μπει καλοριφέρ.  Για εκτελεσμένο έργο μιλάμε! Ενώ το σχολείο μας ήταν υπό κατεδάφιση και όταν του έθεσα μια ερώτηση στο συμβούλιο στο δημοτικό πάρκο της Φλώρινας,’’ τι έγινε μ’ αυτά τα χρήματα;’’ Κάλεσα 10 οικογένειες από το χωριό και να τον ακούσουν και όταν του έκανα την ερώτηση, δεν το περίμενε βέβαια, διότι είχα και το φυλλάδιο στα χέρια μου. Μου ανταποκρίθηκε’ Πως ναι Κώστα, τα χρήματα τα έχουμε, ναι πρόεδρε, θα τα χρησιμοποιήσουμε, απλά το βάλαμε έτσι’’. Στο μεταξύ το σχολείο εδώ και 3 χρόνια ήταν υπό κατεδάφιση, όλοι το γνωρίζετε αυτό ότι θα κάναμε καινούριο σχολείο εκεί  αλλά λόγω κρίσης μας ήρθε αρνητική απάντηση από ‘’κάτω’’. Ο κ. Λυκουρέτζος μάλλον το είπε, ότι θα κάνουμε ένα σχολείο στο Τροπαιούχο και τελικά δεν έγινε. Ας μας πει ο κ. Βοσκόπουλος τι έγιναν εκείνα τα χρήματα, αφού μιλά για διαφάνειες. Εγώ δεν νομίζω, ότι ήταν διαφανή αυτή η περίπτωση αυτή που αφορά το σχολείο μας, δεν νομίζω. Άρα καλά είπε ο κ. Ασπριδης « Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Αυτά έχω να σας πω, και όσον αφορά για μαύρα χρήματα, έχει μαύρα μεσάνυκτα, δεν θυμάται καλά τι έγινε. Ας φέρει λοιπόν το βίντεο αφού του αρέσει να βιντεοσκοπεί, το θέμα όμως ξέρετε ποιο είναι; Αυτό που πιστεύω εγώ, είναι προσωπική μου άποψη, αυτός ο άνθρωπος περνάει αυτά τα προβλήματα που περνάει και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνει! Δυστυχώς ο κόσμος έτσι σκέφτηκε, τον εμπιστεύτηκε κ.τ.λ. Τι να πω; Από εδώ και πέρα σε 8 μήνες έχουμε εκλογές, μπορεί να επανορθώσει. Κατά την άποψη μου, προς θεού  δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Εγώ επειδή του το έχω αποκλείσει εδώ και λίγους μήνες, ότι δεν πρόκειται να τον στηρίξω, ίσως γι’ αυτό θέλει να μου πετάξει λάσπη, ίσως γι’ αυτό επειδή δεν μπορεί να την πετάξει στον πρώην δήμαρχο αλλά δεν θα τα καταφέρει. Επειδή λίγους μήνες πριν πάλι με πλεύρισε και μου ζήτησε να είμαι μαζί του , έστω κι αν δεν είμαι υποψήφιος, απλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: κ. πρόεδρε, πιστεύω γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Αυτό συνηθίζεται σε δήμους. Βάζουν έναν εργάτη να κάνει ό,τι χρειάζεται το σχολείο και με έναν τρόπο τον πληρώνουν. Αυτό συνηθίζεται στους δήμους είναι η αλήθεια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΖΙΔΗ: Αυτό να το πείτε στον Κ. Δήμαρχο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΑΣΠΡΙΔΗ:  Μέχρι τα μέσα του 2010, όλοι οι δήμοι της χώρας, σας το είπα και προηγουμένως, είχαν δημοτικές επιχειρήσεις πολλών μορφών. Έδινε η υφιστάμενη νομοθεσία την δυνατότητα στους δήμους, να έχουν δημοτικές επιχειρήσεις που να ασχολούνται μέχρι και με την κατασκευή έργων. Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας είχαν τουλάχιστον από 1-2-3 μέχρι και 10 δημοτικές επιχειρήσεις, διαφόρων μορφών. Εμείς στο Δήμο Περάσματος διαθέταμε μία δημοτική επιχείρηση, η οποία ήταν παντός σκοπού. Είχε δηλαδή την δυνατότητα να κάνει και συντηρήσεις έργων, επειδή δεν υπήρχε ΔΕΥΑΦ. φανταστείτε όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Περάσματος και οι άλλοι δήμοι της Φλώρινας, το προσωπικό που είχαν ήταν μόνο οι γραμματείς κοινοτήτων. Δεν είχε οργανωμένες υπηρεσίες, πολύ περισσότερο δεν υπήρχε ΔΕΥΑΦ. Ο δήμος της Φλώρινας, της πόλης, έχει την ΔΕΥΑΦ που μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που είναι τα σημαντικότερα στους δήμους με την ΔΕΥΑΦ, δεν εμπλέκεται καθόλου ο δήμος. Φανταστείτε όμως τι γινόταν στους Καποδιστριακούς δήμους και γι’ αυτό έδινε την δυνατότητα νομοθεσία μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων και των προγραμματικών συμβάσεων που υπέγραφε ο δήμος με τις δημοτικές επιχειρήσεις, να έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν με συμβάσεις έργου κάποιο προσωπικό, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, εργάτες, κατά καιρούς μας  έδιναν την δυνατότητα να δίνουμε μέχρι  120 μεροκάματα και αγρότες, για την καθαριότητα και τις αποψιλώσεις γενικά αλλά ειδικά στα κοιμητήρια που έχουν γίνει δάση ολόκληρα και είναι στην απόλυτη εγκατάλειψη σε όλα τα χωριά του δήμου. Μ’ εμάς ήταν πεντακάθαρα όλα, είχαμε όμως ανθρώπους οι οποίοι αναλάμβαναν και τα κρατούσαν σε μια κατάσταση ευπρεπή. Σήμερα είναι όλα εγκαταλελειμμένα.

 ΕΡΩΤΗΣΗ:: Είπατε προηγουμένως, αν δεν μπορεί ο Δήμαρχος να πάει σπίτι του και να αφήσει κάποιον άλλος στη θέση του. Έχετε κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Στην συγκεκριμένη φάση που διανύουμε, αυτό αποτελεί θέμα της παράταξης του, δηλαδή και να φύγει αυτός, για όποιον λόγο αν αποχωρήσει. Μετά από 8 μήνες θα δείξει.  Δεν μπορώ να πω από σήμερα. Σίγουρα θα υπάρχουν άλλοι δεν το συζητώ! Υπάρχουν άλλοι πολύ καλύτεροι από αυτόν και βέβαια άνθρωποι που πονάνε τον τόπο. Δεν θέλω να προκαταβάλλω εγώ αυτό που θα γίνει, αλλά τουλάχιστον να ξέρω ότι προσπαθεί ο άλλος. Εδώ λες για ένα πρόβλημα και απαντάει ότι δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Τον έχω ρωτήσει 100αδες φορές τι γίνεται με την μελέτη του φράγματος της Τριανταφυλλιάς; Το ΥΠΕΧΩΔΕ πλήρωσε 2 εκ ευρώ για την μελέτη της σύνταξης του αρδευτικού. Αν ξέρει να σας απαντήσει, ελάτε πείτε το και σε μένα.  Δεν τον  αφορά δηλαδή , η προσθετική αξία που θα προκύψει η κατασκευή ενός τέτοιου μεγάλου έργου στην περιοχή και να απαιτήσει από την πολιτεία, να επισπεύσει η πολιτεία στην κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Δεν ασχολείται, από ποιόν περιμένουν να το προωθήσει το έργο; Αν δεν προωθήσει αυτά τα ζητήματα που ξεπερνούν την αρμοδιότητα του, που ξεπερνούν τον τοπικό προϋπολογισμό. Αυτός ασχολείται μόνο με έργα που πληρώνει ο ίδιος, που αναθέτει ο ίδιος, που επιβλέπει ο ίδιος και που είναι έργα μέσα στο δικό του προϋπολογισμό. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του για ποιο λόγο το κάνει αυτό, όλα τα άλλα είναι ξένα γι αυτόν. Εμείς αντιθέτως τα έργα που αφορούσαν τον δήμο, τα αφήναμε στους αντιδημάρχους. Ο κ. Καντζίδης ήταν πρόεδρος τοπικής κοινότητας, τοπικού συμβουλίου, όπως είναι και τώρα. Φανταστείτε, να  επικαλεστώ εγώ τώρα ότι κάτι είπε για την λειτουργία του δημάρχου ένας πρόεδρος τοπική κοινότητας . Να σας πω τώρα για τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας τον κ. Ρόζα, ότι επικαλείται κάτι. Σκεφτείτε πόσο μεγαλύτερη αξία θα είχε για μένα, η άποψη του προέδρου της δημοτικής κοινότητας, όταν η άποψη του Κώστα και του κάθε Κώστα, που ήταν πρόεδρος τοπική κοινότητας, για μένα ήταν νόμος. Δηλαδή είχαν αρμοδιότητες και είχαν ρόλο να επιτελέσουν στα χωριά τους οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, ανεξάρτητα με ποιόν είχαν εκλεγεί. Αν μου βρείτε έναν πρόεδρο τοπικού συμβουλίου, που να έχει παράπονο από την αντιμετώπιση στα 12 χρόνια που ήμουν δήμαρχος, επειδή ήταν εκλεγμένος με κάποιον άλλον υποψήφιο, τότε θα πω συγγνώμη έκανα λάθος. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο κ. Βοσκόπουλος επικαλείται κάτι που του είπε ο κ. Καντζίδης για την διαχείριση, που έκανα εγώ στον δήμο αλλά δεν ήταν και για εκεί σίγουρος. Ας υποθέσουμε ότι εγώ έκανα ατασθαλίες στην δημοτική επιχείρηση. Πόσο βάσιμο είναι κάτι τέτοιο; Δεν δικαιούται να το λέει!

ΕΡΩΤΗΣΗ:: Είπατε μεταξύ άλλων. Μεταξύ άλλων είναι και ο κ. Ασπρίδης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Σας είχα πει από την αρχή, μεταξύ των δεν είναι ο κ. Ασπρίδης. Η απόφαση μου να αποχωρήσω από την πολιτική είναι οριστική και αμετάκλητη. Δεν επιστρέφω με τίποτα! Όσο αγάπη και να έχω για την  Αυτοδιοίκηση, αν βρεθεί κάποιος που πιστεύω ότι θα βρεθεί, κάποιος που θα πονάει τον τόπο, εγώ θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω. Να τον συνδράμω με τις γνώσεις μου την εμπειρία μου, εφόσον το θέλει βεβαίως. Όχι με υποψηφιότητα αλλά σε οτιδήποτε με χρειαστεί. Αλλά να ξέρω ότι ασχολείται με τον τόπο. Ότι πονάει τον τόπο και έχει στόχο να τον πάει μπροστά, χωρίς λαμογιές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Ασπρίδη, πάλι θα γυρίσω στην επίμαχη συνεδρίαση. Ο κ. Λουκάς ήταν υπεύθυνος οικονομικού του δήμου και ανέφερε ότι το άνοιγμα για την δημοτική επιχείρηση είναι 390.000 ευρώ. Μπορείτε να μας πείτε τι αφορούν αυτές οι 390.000;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχήν να σας πω ότι άνοιγμα δεν είχε η κοινωφελής επιχείρηση. Κανένα άνοιγμα, γι αυτό σας είπα στην αρχή της εισήγησης μου, ότι δεν μπορώ να κατανοήσω αυτό που επικαλείται. Έλεγε: ‘’ Για φανταστείτε λέει ότι σας χρωστάει κάποιος έστω και ένα ευρώ και εσείς δεν πάτε να το διεκδικήσετε’’. Δηλαδή έχει άνοιγμα η δημοτική επιχείρηση προς κάποιους, έχει υποχρεώσεις δηλαδή προς τρίτους, οι οποίοι δεν διεκδικούν τα χρήματα τους. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοεί! Δηλαδή τι άνοιγμα;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην αρχή μίλησε για ατασθαλίες ο κ. Δήμαρχος και στη συνέχεια επανήλθε στην κοινωφελή επιχείρηση και ζήτησε την μαρτυρία του κ. Λουκά, όπως επίσης συμπλήρωσε ότι οι υποχρεώσεις της κοινωφελούς επιχειρήσεις προς τρίτους είναι 390.000, επί της θητείας του κ. Ασπρίδη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Δηλαδή είπε ότι οι υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους είναι 390.000 ευρώ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό που λέμε με τον συνήθη χαρακτηρισμό, ότι η δημοτική επιχείρηση έχει χρέος 390.000 ευρώ. Έχετε υπόψιν σας σε ποιους χρωστάει χρήματα η κοινωφελής επιχείρηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Εγώ δεν έχω υπόψιν μου να χρωστάει σε κανέναν η κοινωφελής επιχείρηση. Απ’ ότι φαίνεται δεν έχει υπόψιν του ούτε κι αυτός. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως χρωστάει. Ας μας το πει πως χρωστάει. Δεν μπορώ να καταλάβω. Εν πάσει περιπτώσει ας πάει στον εισαγγελέα τα στοιχεία. Γιατί δεν πάει; Εγώ θα ζητήσω από την Εισαγγελέα να πάει να του ζητήσει να τα καταθέσει. Δεν δικαιούται να τα λέει αυτά. Τι χρωστάει δηλαδή; Κι αυτός ο παραλογισμός ότι δεν έρχονται να ζητήσουν  τα τιμολόγια. Εγώ από εσένα το ακούω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν δηλαδή τιμολόγια προς πληρωμή που δεν πηγαίνουν να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Παιδιά αν είπε αυτό το πράγμα είναι σοβαρό! Δεν είπε τέτοιο πράγμα όμως, γιατί σίγουρα δεν υπάρχουν αυτά όπως τα λέει. Ο, τι και να είπε, καταδεικνύει το μέγεθος της ανευθυνότητας του, της άγνοιας και της προχειροσύνης με την οποία αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα. Ο δήμαρχος είπε στην αρχή 250.000 ευρώ, μετά παρενέβη κάποιος άλλος 390.000. Νομίζει  ένας, νομίζει ο άλλος. Να κάνετε μια έρευνα εσείς, ως δημοσιογράφοι να δούμε τι γίνεται..

Κοιτάξτε τι πιστεύω εγώ ότι έχει γίνει, γιατί επικρατεί κάπου μια σύγχυση. Η δημοτική επιχείρηση είχε ένα άλφα μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή με την σύσταση της, αποφασίζει ο δήμος ότι θα καταθέσει ένα ‘’άλφα΄΄ μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο ορίζεται στην αρχή για παράδειγμα στις 100.000 ευρώ. Κάποια στιγμή είχαμε αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης, προκειμένου να δώσουμε την δυνατότητα μέσα από χρήματα που θα έδινε ο δήμος στη δημοτική επιχείρηση, πληρωθούν κάποιες δραστηριότητες της δημοτικής επιχείρησης και το ποσό του κεφαλαίου έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε σκοπό η δημοτική επιχείρηση. Προφανώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του κεφαλαίου και μάλλον αυτό πρέπει να αναφέρει και το εμφανίζει σαν έλλειμμα, αλλά έτσι όπως το λέει φαίνεται ως ζημία. Το ότι δεν υπάρχει δηλαδή το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου, το εμφανίζουν οι οικονομολόγοι στον ισολογισμό ως ζημία και αυτοί ψάχνουν να βρουν χρέος. Δεν μπορώ να καταλάβω κάτι διαφορετικό, γιατί όλα τα άλλα είναι ανύπαρκτα.

Η ΑΝΦΛΩ για παράδειγμα έχε μετοχικό κεφάλαιο 800.000, ταμείο μηδέν! Όλο το μετοχικό κεφάλαιο έχει χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν οι διάφορες δαπάνες, μισθοδοσίες όποιες  βεβαίως πληρώνονται γιατί δεν πληρώνονται και όλες. Κάποιες προνομιακές πληρώνονται. Εν πάσει περιπτώσει, ξοδεύτηκε όλο το μετοχικό κεφάλαιο εκεί ο πρόεδρος της ο δήμαρχος γιατί δεν έψαξε να βρει το έλλειμμα των 800.000 ευρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει να πει. Διότι άλλο άνοιγμα δεν άφησε ποτέ η δημοτική επιχείρηση κι αν θεωρούσε κάτι τέτοιο ας το έλεγε στην αρχή. Όταν γίνεται παράδοση-παραλαβή, η νέα δημοτική αρχή παραλαμβάνει την απερχόμενη. Κατ’ επανάληψη ζητήσαμε να κάνουμε πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής. Πότε δεν ασχολήθηκε. Δεν ασχολήθηκε ποτέ μ’ αυτά τα θέματα. Από πουθενά δεν παρέλαβα τίποτα! Τέτοιο δήμαρχο έχουμε και περιμένουμε να δει σοβαρά τις άλλες περιπτώσεις.

ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: Όλες οι επιχειρήσεις ελέγχθηκαν από ορκωτούς λογιστές, διατυπώθηκαν τα πορίσματα και τα αποδέχθηκε και το δημοτικό συμβούλιο. Όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ελέγχτηκαν από ορκωτό λογιστή, που τον είχε ορίσει η νέα δημοτική αρχή, αποδέχθηκαν όλα τα πορίσματα από το δημοτικό συμβούλιο και ψηφίστηκαν.