Ανακοίνωση επιτροπής ειρήνης Φλώρινας – Κάλεσμα σε σύσκεψη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη – ΕΕΔΥΕ (https://eedye.gr/) αναπτύσσει τη δράση της ήδη από το 1955. Προσεγγίζει εργαζόμενους, πλατιά λαϊκά στρώματα που αγκαλιάζουν τους στόχους πάλης του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, σε κοινή δράση με το μαχόμενο σε ταξική κατεύθυνση εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Η Επιτροπή ειρήνης Φλώρινας συγκροτήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία του Σωματείου Εμπορικών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας, του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (Μέλους ΟΓΕ), του Σωματείου εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αλλά και μεμονωμένων εργαζόμενων. Έχει πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες ειρήνης και έχει σταθερή παρουσία με ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία πατώντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης. Προχωρά στην εφαρμογή της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που ενισχύει όλες τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Δαπανά τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από ασκήσεις – πρόβες πολέμου, συμμετέχει σε δεκάδες στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, στέλνοντας πολεμικό υλικό και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναβαθμίζει διαρκώς τις σχέσεις με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό. Ο ανταγωνισμός της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών προειδοποιούν το λαό μας.

Η χώρα μας μετατρέπεται σε απέραντο ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Είναι χαρακτηριστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν που δηλώνουν ανοιχτά ότι σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον τους θα ανταπαντήσουν με στρατιωτικά χτυπήματα σε χώρες που διαθέτουν ευρωατλαντικές υποδομές.

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη. Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Να αποδομήσουμε τον άθλιο ισχυρισμό των κομμάτων του κεφαλαίου, ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι αντίπαλοι των λαών, είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας, εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά του λαού και των παιδιών του, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης. Τα χιλιάδες κρούσματα και νεκροί της πανδημίας, η έλλειψη μέτρων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η άρνηση της κυβέρνησης να  θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Αυτό τονίζει η επίθεση στο οχτάωρο, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ΕΕΔΥΕ έχει σχεδιάσει πρωτοβουλίες Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης μέσω των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Επιτροπή Ειρήνης Φλώρινας καλεί τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς των επαγγελματιών, τους συλλόγους γυναικών, τους συλλόγους γονέων και άλλους φορείς της πόλης μας σε σύσκεψη τη Δευτέρα 24 Μάη στις 6.30μμ στο καφέ «εν Φλωροίνοι»  με σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις και να οργανωθεί πορεία ειρήνης.