Δήμος Αμυνταίου: Σήμερα, 1 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Μια μέρα αφιερωμένη σε μια ποικιλία που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αμπελουργικής παράδοσης του Δήμου Αμυνταίου. Το Ξινόμαυρο, αυτή η γηγενής ποικιλία, βρίσκει τον δρόμο του από τους καρπούς του αμπελώνα στο ποτήρι μας, γεμάτο αρώματα και γεύση που χαρακτηρίζεται από τη γη του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ποικιλία αυτή και να τιμήσουμε τους ανθρώπους πίσω από την παραγωγή του. Στον Δήμο Αμυνταίου, οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί συνεχίζουν μια παράδοση που ξεπερνά τους αιώνες, δημιουργώντας κρασιά που αγγίζουν την καρδιά και την ψυχή.

Έτσι, σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, παιδιά από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο των Κάτω Κλεινών του Δήμου Φλώρινας πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ). Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της οινοποίησης και να μάθουν τη διαδικασία από τη συγκομιδή των σταφυλιών μέχρι το πάτημα τους.

Η επίσκεψη αυτή προετοιμάζει το έδαφος για το πρώτο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου «Αμύνταιο – Η Γη του Ξινόμαυρου» που θα λάβει χώρα στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2023, στο «Κτήμα Δημόπουλος». Το Φεστιβάλ αναμένεται να φέρει τους λάτρεις του κρασιού κοντά στις γεύσεις του Ξινόμαυρου και να δημιουργήσει μια εορταστική ατμόσφαιρα για όλη την κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου