Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών

Ημερίδα παρουσίασης της πράξης «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών».  

Άγιος Γερμανός,13 Δεκεμβρίου 2023

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. διοργάνωσε ημερίδα για την παρουσίαση της πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ)», στο Κέντρο Ενημέρωσης Πύλης Πρεσπών.

Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρεσπών, ο οργανωτικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ  ενώ η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα σχετικά με:

  • Την έρευνα της γενετικής ποικιλότητας των taxa Ελάτης (Abies sp.) στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών
  • Το σχέδιο δράσης για τη διατήρηση εννέα σπάνιων φυτικών taxa που απαντώνται μόνο στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών
  • Τη μελέτη για την ανάδειξη και την αειφoρία του παραλίμνιου δάσους Σημύδας της Μεγάλης Πρέσπας
  • Την έκθεση διαχειριστικών παρεμβάσεων για την προστασία των προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών και σημαντικών περιοχών του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΕΠαΠ)»
  • Το σχέδιο δράσης καθώς και τους τρόπους αποκατάστασης του τύπου του οικοτόπου προτεραιότητας 6260* Αμμώδεις στέππες της Πανονίας.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:

Λ. Παπαδοπούλου/ αρχείο ΟΦΥΠΕΚΑ