Εγκαίνια της πολυθεματικής και διερευνητικής έκθεσης VαЯνούς

VαЯνούς – Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Το Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» σας προσκαλεί στα εγκαίνια της πολυθεματικής και διερευνητικής έκθεσης VαЯνούς, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023, στις 7:00΄ μμ, στο Εντευκτήριο των Λυγκηστών (Παύλου Μελά 5 3, πεζόδρομος Φλώρινας). Πρόκειται για το αποτύπωμα του προγράμματος Εικαστικός Βαρνούντας (ArtVar), που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εστιάζει στις παραδοσιακές φορεσιές του ορεινού όγκου του Βαρνούντα, με στόχο αυτές να αποτελέσουν το έναυσμα για σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, από νέους εικαστικούς και φοιτητές καλλιτεχνικών δομών, από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 23-30 Δεκεμβρίου 2023 (ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:30΄-13:30΄ & 18:00΄-21:00΄) και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στα Bitola. Από την Ελλάδα συμμετέχουν εννιά απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Αλκιβιάδης Βόσδου, Σοφία Λεωνίδου, Γιώργος Μαμαλίγκας, Αλεξάνδρα Μπιμπίρη, Αλεξάνδρα Μπουλά, Αρετή Παφύλη, Βασίλης Σέντζας, Χριστίνα Σταθοπούλου, Τζίνα Τσιτσέρη), ενώ από τη Βόρεια Μακεδονία έξι μέλη της ένωσης εικαστικών καλλιτεχνών DLUB, που εδρεύει στα Bitola (Valentina Ilijevska, Filip Joveski, Pero Kovancaliev, Vangel Krstinovski, Ljubica Meshkova-Solak, Nikolche Srpchanski).

Το Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ», ως συντονιστής της δράσης, θεωρεί ότι το όλο project υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, μέσα από έναν πρωτότυπο δημιουργικό τρόπο, συμπλέκοντας φόρμες του λαϊκού πολιτισμού, με αυτές της εικαστικής έκφρασης. Η διάχυση του προγράμματος σε δύο όμορες χώρες, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, επάνω στον κοινό κώδικα του παραδοσιακού ενδύματος, συμβάλλει στην ενθάρρυνση τέτοιων δημιουργικών συνεργειών, στην αμφίπλευρη αποδοχή του «άλλου» ως γείτονα κι όχι ως εχθρού και μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα αναζωογόνησης των τοπικών κοινωνιών, σε πολλαπλά επίπεδα, θέτοντας τη βάση για τη συνέχεια αυτής της πρακτικής και την επανάληψη παρόμοιων δράσεων και τα επόμενα χρόνια.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Συνοπτικά στοιχεία της δράσης

Τίτλος: VαЯνούς

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Valentina Ilijevska, Filip Joveski, Pero Kovancaliev, Vangel Krstinovski, Ljubica Meshkova-Solak, Nikolche Srpchanski, Αλκιβιάδης Βόσδου, Σοφία Λεωνίδου, Γιώργος Μαμαλίγκας, Αλεξάνδρα Μπιμπίρη, Αλεξάνδρα Μπουλά, Αρετή Παφύλη, Βασίλης Σέντζας, Χριστίνα Σταθοπούλου, Τζίνα Τσιτσέρη

Αλληλεπίδραση

Χάρης Κοντοσφύρης & Χρήστος Τσώτσος

Επιστημονική επιμέλεια

Στέλλα Κασίδου & Γιάννης Κωνσταντίνου

Διάρκεια: 23-30 Δεκεμβρίου 2023

Χώρος: Εντευκτήριο των Λυγκηστών (Παύλου Μελά 53, πεζόδρομος Φλώρινας)

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:30΄-13:30΄ & 18:00΄-21:00΄

Εγκαίνια: Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023, 7:00΄ μμ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Κωνσταντίνου