Εκδήλωση αφιερωμένη στη συμβολή του Ιερού κλήρου από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Φλάμπουρας»

Μια σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Φλάμπουρας» στη Φλώρινα, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί διοργανώθηκε πορεία με 4χ4 στην αρχαία ποιμενική και ιστορική διαδρομή από την Ηράκλεια Λυγκηστίδα, αρχαία πόλη του Φιλίππου στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, στην Βίγλα Πισοδερίου διασχίζοντας τον δασικό δρόμο του Βιτσίου.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπήρχαν ξεναγητικές στάσεις από τον πρόεδρο κ. Κώστα Μπομπότα.

Η επιστροφή έγινε από την Βίγλα μέσα από τον παλιό ποιμενικό δρόμο κάνοντας στάση στα Άλωνα.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη συμβολή του Ιερού κλήρου στους αγώνες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος και φιλόλογος Αλέξανδρος Χατζηπλής και ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, καθηγητής του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Χατζητιμοθέου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Παρδάλης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων Λάζαρος Μοστάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βόσδου, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινότητας Φλώρινας Κωνσταντίνος Ρόζας και ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Φλώρινας Νίκος Μουρατίδης.

Τέλος παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πιερίας.