Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη του Αμυνταίου: Τσίρι Βάρβαρα και αναβίωση παραδόσεων

Στις 3 Δεκεμβρίου 2023, η πόλη του Αμυνταίου φωτίστηκε από τη φλόγα της παράδοσης και της εορταστικής αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας.

Λίγο μετά τις 19:00, η φωτιά του Δήμου Αμυνταίου άναψε στην αλάνα (έξοδος Αμυνταίου -Φλώρινας),  για να τιμήσει το εθιμολογικό δρώμενο «Τσίρι Βάρβαρα». Οι παραδοσιακοί ρυθμοί της μουσικής μπάντας πλαισίωσαν την εκδήλωση, ενώ ο Δήμος Αμυνταίου πρόσφερε στους παρευρισκόμενους τοπικό κρασί, φασολάδα και λουκουμάδες.

Πολλοί σύλλογοι έδωσαν το παρών στο γεγονός, συμβάλλοντας στη εορταστική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης. Ειδικότερα, οι Ελπίδες Αμυνταίου Handball, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας Αμυνταίου», η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων, ο Σύλλογος Γυναικών Φιλώτα, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα, ο Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου ενίσχυσαν το γιορτινό πνεύμα της βραδιάς προσφέροντας τοπικές λιχουδιές στον κόσμο, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν διάφορους παραδοσιακούς χορούς. Η φωτιά στο παλιό Αμύνταιο άναψε τα μεσάνυχτα, αναβιώνοντας μια διαχρονική παράδοση που έχει ριζώσει βαθιά στην τοπική ιστορία.

Ο Δήμος Αμυνταίου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν, καθώς και προς τον πολυάριθμο κόσμο που δημιούργησε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου