Η παρουσίαση του Escape Room “Σώστε τη Γη” στο 1ο ΓΕΛ Φλώρινας

Η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο) Φλώρινας επισκέφθηκε το 1ο ΓΕΛ Φλώρινας στις 30 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Αλληλεγγύης “ESCRooms For Solidarity”. Το εκπαιδευτικό escape room με τίτλο “Σώστε τη Γη” διοργανώνεται σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αρχικά μέλη της ομάδας συντονισμού του Σχεδίου ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τον σκοπό, τα βασικά βήματα και τους όρους του παιχνιδιού. Οι μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου μέσα από τα escape rooms βίωσαν έναν διασκεδαστικό, συνεργατικό και εναλλακτικό τρόπο μάθησης, ανακάλυψαν κρυφές ενδείξεις, έσπασαν σκληρούς κώδικες και έλυσαν απαιτητικούς γρίφους με σκοπό να καταφέρουν να βρουν τη λύση. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος του Σχεδίου είναι να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι έφηβοι/ες της Π.Ε. Φλώρινας πάνω στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που αποτελούν βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής τους.

Μέσα από αυτά τα δωμάτια διαφυγής (escape rooms) ενισχύονται οι δεξιότητες των συμμετεχόντων στην επικοινωνία, τη διαχείριση έργου, την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων ενώ παράλληλα καλλιεργείται η ομαδική εργασία και η συνεργασία μεταξύ των νέων, με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την καλύτερη γνώση του φυσικού μας περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών προβλημάτων του τόπου μας.

Το Σχέδιο «ESCRooms For Solidarity» αποτελεί ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης , με φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και φορέα υλοποίησης την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας.