Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ στο πολιτιστικό κέντρο Φλώρινας

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το κοινό της πόλης στην Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη συναυλία της το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα Θ. Αγγελόπουλος του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, η οποία διοργανώθηκε από το Ωδείο, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και το ΑΠΘ.
Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη, που λόγω κάλυψης της πληρότητας της αίθουσας, δεκάδες θεατών αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία όρθιοι.  Η Ορχήστρα τούς επιβράβευσε με ένα πρόγραμμα πασίγνωστων μελωδιών κλασικής μουσικής, παιγμένο με τόση θέρμη και ένταση από τα μέλη της, που ακόμη και οι όρθιοι θεατές παρέμειναν έως τέλους, δημιουργώντας μια σπάνια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, από την οποία απουσίαζαν ψίθυροι και ενοχλητικοί ήχοι κινητών τηλεφώνων. Η Χριστουγεννιάτικη Σουίτα στο τέλος του προγράμματος μαζί με την έκπληξη που επεφύλαξε η Ορχήστρα να παίξει μια ενορχηστρωτική εκδοχή της μελωδίας “Άγια Νύχτα”, όπου τα μέλη της τραγουδούσαν παίζοντας και καλώντας το κοινό να συμμετάσχει, προκάλεσε καταιγισμό χειροκροτημάτων. Οι αναμμένες οθόνες των κινητών που κατέγραφαν τη στιγμή έμοιαζαν με φαναράκια διάσπαρτα στο σκοτάδι.
Στις ιδιαιτερότητες της βραδιάς αξίζει να αναφερθεί τόσο η συμμετοχή κάποιων εκ των μαθητών του Ωδείου στη Συμφωνική Ορχήστρα (είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία από τους καθηγητές τους σε μέρος του προγράμματος ανάλογα με το επίπεδό τους και η ένταξή τους στο σύνολο στη γενική πρόβα) όσο και η παρουσία 25 μαθητών του Ωδείου πέριξ της Ορχήστρας επί σκηνής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την ένταση μιας τέτοιας εμπειρίας παρατηρώντας μουσικούς και μαέστρο από κοντά.
Ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, πρώην διευθυντής της ορχήστρας της ΕΡΤ με μεγάλη εμπειρία στη διεύθυνση συμφωνικών συνόλων, καθοδήγησε υποδειγματικά την Ορχήστρα.
Η παρουσία και η διάθεση όσων παρακολούθησαν τη συναυλία άφησε μια παρακαταθήκη και μια απαίτηση του κοινού της πόλης για διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων κλασικής μουσικής και στο μέλλον.