Η ταινία “Διάκος ο Ηρωομάρτυς” στον κινηματογράφο Φλώρινας

Επιστρέφουμε μετά το Πάσχα με επετειακές προβολές της ταινίας «ΔΙΑΚΟΣ Ο ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΣ» η οποία έχει θέμα την ζωή του ηρωομάρτυρος Ἀθανασίου Διάκου που θυσιάστηκε για την ελευθερία στις 24 Απριλίου 1821.

«ΔΙΑΚΟΣ Ο ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΣ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 23/4: 20.30
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/4: 18.00 & 20.30
ΤΡΙΤΗ 25/4: 20.30
Γενική είσοδος 6 ευρώ
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 18.00 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ – ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!
ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ – 110 ΛΕΠΤΑ
Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Συντελεστές Σενάριο – Σκηνοθεσία – Οργάνωση Παραγωγής: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ & ΟΜΑΔΑ, Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής/ Μακιγιάζ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ, Σύμβουλος Σκηνοθεσίας/ Ηχοληψία/ Φωτισμοί: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ, Διευθυντής Φωτογραφίας: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΟΥΛΔΑΤΟΣ, Διευθυντής Φωτογραφίας Α’ φάσης γυρισμάτων & συμπληρωματικών: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, Μουσική: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ ( σε θέματα Ανωνύμου Μοναχού ), Μοντάζ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΑΣ, Color grading: ΝΤΙΝΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ, Παραγωγή: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ», Εκτέλεση Παραγωγής: MASSIVE PRODUCTIONS. Πρωταγωνιστούν: Νεκτάριος Τσοράκης (Διάκος), Κομνηνός Δελβερούδης (Ομέρ Βρυώνης), Σπύρος Αναγνώστου (Κιοσέ Μεχμέτ), Γιώργος Αβραμίδης (Χασάν), Καλλιόπη Βαφειάδου (Κρυστάλλω), Δημήτρης Θεοδώρου (Ψυχογιός), Πελαγία Παπαλιώζη (Ψυχογίνα), Αθηνά Αναστασιάδου – Καφφέ (Σοφία), Παναγιώτα Καστρινού (Καλομοίρα), Θεόδωρος Καρασίμος (Γέροντας), Γιώργος Γιάννος (Φερχάτ αγάς), Μάριος Χατζηδήμου (Βασίλης Μπούσγος), Βασίλης Κατσαμάγκας (Μπισμπιρίγος), Γιώργος Μαρινόπουλος (Αργύρης), Αλέξανδρος Ευαγγελόπουλος (Σκαλτσοδήμος), Δημήτρης Ευαγγελόπουλος (Γούλας), Γιώργος Γιοβανόπουλος (Οδυσσέας Ανδρούτσος), Ασημίνα Γιώτα (Ρόζα), Λευτέρης Τσιρώνης (Χασάν αγάς)
Αρτοτίνα Φωκίδας, 1810. Ο Χασάν και η παρέα του τρομοκρατούν την οικογένεια του Γιώργη Ψυχογιού. Η Ψυχογίνα θα στείλει τον Νάσο της στο Μοναστήρι του Αη-Γιάννη στην Αρτοτίνα. Όμως η εκστατική αγάπη του ωραιόμορφου Διάκου για την Πίστη και την Πατρίδα, θα τον οδηγεί πάντα σε αγκαθερά μονοπάτια. Το σενάριο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Αθανασίου Διάκου (1788 – 1821) και διατρέχει όλο το φάσμα της ζωής του από τη Βάπτιση στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το «Βάπτισμα του Μαρτυρίου» στη Λαμία.
Η ταινία ξεκίνησε τη δημιουργική της πορεία το 2017 όταν άρχισε να γράφεται το σενάριο. Η περίοδος του εγκλεισμού λόγο της πανδημίας, βοήθησε την ολοκλήρωση του σεναρίου. Το καλοκαίρι του 2021 σε διάστημα πέντε μηνών, έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, κατά βάση την Πιερία, αλλά και σε γύρω Νομούς. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2021. Τον Μάιο του 2022 ξεκίνησε η διαδικασία του μοντάζ η οποία ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2022. Τα περισσότερα από τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Πιερίας: Στον Άγιο Βασίλειο Καρίτσας, στο Δίον, στην Παλαιά Βροντού κ.α. Επίσης, τα κινηματογραφικά συνεργεία στήθηκαν στον Όλυμπο (ξερολάκκι Μπάρας) αλλά και στον Κοκκινοπηλό στη Λάρισα. Αρκετά και σημαντικά γυρίσματα έγιναν και στη Σιάτιστα Κοζάνης, σε αυτή την γραφική κωμόπολη με έντονα τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η Φιλότιμο Films είναι ένα σύνολο απλών ανθρώπων από την Κατερίνη. Αυτοί άφησαν στην άκρη εργασίες και υποχρεώσεις, προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Η ταινία, προβάλλεται ήδη στον Νομό Πιερίας, έχοντας ήδη καταγράψει περίπου 3.000 εισιτήρια, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται προβολές στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της επαρχίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα
Trailer της ταινίας: https://youtu.be/jv1VQdULGkk

ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ