Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Σε μία εποχή που συχνά χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης, ιδιοτέλεια και υλισμό, εμείς ως Δημοτική Αρχή προτάσσουμε την κοινωνική δράση, την συλλογικότητα και τον εθελοντισμό. Για εμάς στον Δήμο Φλώρινας η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού γιορτάζεται καθημερινά, μέσα από τις μικρές ή μεγάλες δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού και τις αξιέπαινες προσπάθειές του να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.
Μολονότι, ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται ανταπόδοση, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή μου, για τη δουλειά που γίνεται, θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Χάτζιο που είναι και η ψυχή του Γραφείου, τον Νίκο Κωνσταντινίδη, τους συλλόγους, αλλά και τους συμπολίτες μας τις εθελόντριες και τους εθελοντές μας, που με αυταπάρνηση και περίσσιο μεράκι και αγάπη για τον τόπο που ζούμε, συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις.
Το δίκτυο εθελοντών μας μεγαλώνει και ενισχύεται διαρκώς, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, και γίνεται μια μεγάλη «οικογένεια». Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, συνεισφέροντας ανιδιοτελώς και με ευαισθησία στα κοινά. Η σημερινή μέρα είναι ο ελάχιστος τρόπος να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να τους ευχηθούμε να μην χάσουν ποτέ το κουράγιο τους και αυτή την πηγαία διάθεση για προσφορά.
Ο εθελοντισμός αποτελεί στάση ζωής, μια αυθεντική στάση καρδιάς, και αναδεικνύει το βάθος της ψυχής και το εύρος των συναισθημάτων των ατόμων που τον υπηρετούν.Ο καθένας έχει μέσα του έναν εν δυνάμει εθελοντή, ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει, από το πιο μικρό και άυλο, όπως μια θετική σκέψη, μια ευχή ή μια αγκαλιά, μέχρι το να αφιερώσει ολοκληρωτικά τον ίδιο του τον εαυτό σε κάτι μεγαλύτερο από αυτόν, κάτι που τον ξεπερνά.
Αυτή τη θεώρηση ενστερνιζόμαστε πλήρως στον Δήμο Φλώρινας, επιδιώκοντας να προτάξουμε τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας, της υπεύθυνης δέσμευσης και του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την φύση.
Αν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα, αυτό είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας και η καλλιέργεια της ελπίδας για την βελτίωση του κόσμου μας. Από την ελπίδα θα προκύψει και η προσωπική μας προσπάθεια, στο μέτρο που ο καθένας μπορεί και θέλει.
Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, οι εθελοντές θα είναι αυτοί που θα ξεχωρίζουν για το κουράγιο τους για το πόσο γενναιόδωρα μοιράζουν ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια ευγενική κίνηση βοήθειας σε όποιον το έχει ανάγκη. Όσο κι αν γύρω τους όλα φαίνονται να προσπαθούν να τους φοβίσουν και να τους αποθαρρύνουν.
Ο εθελοντισμός δεν είναι μια θεωρητική έννοια, είναι ένα βίωμα, μια έμπρακτη στάση προσφοράς και αγάπης.

Βασίλειος Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας