Με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Βακιτσίδου η παράσταση “Μεσολογγίτισσες” στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος που διανύουμε, λόγω covid 19, δεν είναι ούτε η καλύτερη ούτε η ασφαλέστερη για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με συνωστισμό. Όμως αυτό δεν στέκει ως δικαιολογία για την αποχή ή την αποφυγή προγραμματισμού συγκεκριμένων εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης ή χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία.
Ένα αξιέπαινο παράδειγμα, τιμής και μνήμης του αγώνα των Ελλήνων , μας έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η συμπατριώτισσά μας Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, σημαντικό στέλεχος της ομογένειας στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας και που αξίζει να δημοσιοποιηθεί, γιατί ο Ελληνισμός του εξωτερικού ξέρει να τιμά και να προβάλει την ένδοξη ιστορία μας.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους ομογενείς της Αυστραλίας η παράσταση “Μεσολογγίτισσες”

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, στις 21 και 28 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Woodville της Αδελαϊδας δύο λαμπρές θεατρικές παραστάσεις από τη θεατρική ομάδα της Ενορίας- Κοινότητας Γεννήσεως του Χριστού στο Port Adelaide, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αδελαίδα κου Γεωργίου Ψιάχα, του βοηθού Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, πολιτικών προσωπικοτήτων της ευρύτερης περιοχής και πλήθους ομογενών και Αυστραλών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταχειροκρότησαν τις δύο παραστάσεις.
Το σενάριο βασίστηκε στο γνωστό έργο του Διονυσίου Σολωμού ‘ “Η γυναίκα της Ζάκυνθος”. Η σκηνοθετική επιμέλεια του έργου ανήκει στον εκπαιδευτικό Κώστα Φωτιάδη και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην Φλωρινιώτισσα μετανάστρια πρώτης γενιάς Αλεξάνδρα Βακιτσίδου. Η Αλεξάνδρα, ψυχή της εκδήλωσης, αεικίνητη, πληθωρική με το Ελληνικό της ταπεραμέντο, απέδωσε, με την δεκαπανταμελή ομάδα των ηθοποιών, στο ακέραιο τη ζωή και τη δράση των γυναικών του Μεσολογγίου, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Το κοινό απόλαυσε μια επετειακή παράσταση, υψηλών αξιώσεων με δυνατούς διαλόγους, έντονα συγκινησιακή φόρτιση, αποδίδοντας με ακρίβεια το θάρρος, την τόλμη και την παρρησία των Μεσολογγιτισσών, ως φωτεινό παράδειγμα θάρρους, φιλοπατρίας και τόλμης έναντι στις βαρβαρότητες των Τούρκων.
Στην μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση συμμετείχε επίσης η γυναικεία χορωδία της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας- Κοινότητας Port Adelaide, η Βυζαντινή Χορωδία “ Δαμασκηνός” και το χορευτικό τμήμα των μαθητών του Σχολείου του Port Adelaide, το οποίο έκλεισε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς και χορούς του Ζαλόγγου, προκαλώντας έντονα συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης.
Μετά το τέλος της παράστασης ο Πρόεδρος της κοινότητας Port Adelaide κος Ιωάννης Δουρβατζίδης συνεχάρη με θερμά λόγια την συμπατριώτισσά μας Αλεξάνδρα Βακιτσίδου για την πολύχρονη, σταθερή και πολυεπίπεδη προσφορά της στην ομογένεια και ιδιαιτέρως για την αφοσίωσή της στην κοινότητα του Port Adelaide, κάτι που επιδοκιμάστηκε με έντονο χειροκρότημα απ΄όλους τους παρισταμένους.
Είμαστε υπερήφανοι για τους ομογενείς μας απανταχού της γης που τιμούν την ιστορία του Έθνους μας και κρατούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού.

Για την ενημέρωση
Χριστίνα Γκόλνα