Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του παραμυθιού «Οι περιπέτειες της σκυλοπαρέας στη Φλώρινα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του παραμυθιού «Οι περιπέτειες της σκυλοπαρέας στη Φλώρινα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Φωτo-εικονογραφημένου ταξιδιωτικού παραμυθιού «Οι περιπέτειες της σκυλοπαρέας στη Φλώρινα», του Ηλία Ιωαννίδη, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας γέμισε από μικρά παιδιά που άκουσαν με προσοχή τα όσα αναφέρθηκαν για το παραμύθι, αλλά και διασκέδασαν με διαδραστικά παιχνίδια και face painting.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Aντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Φλώρινας κ. Σοφία Φουδούλη-Τζώτζη και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, η οποία έκανε την παρουσίαση. Αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη αξία των παραμυθιών γενικότερα, τα οποία προσφέρουν απόλαυση και ψυχαγωγία, καλλιεργώντας παράλληλα τη μητρική γλώσσα, τη διεύρυνση του λεξιλογίου των μαθητών και  βοηθάνε στη μετάδοση αξιών, στάσεων και συμπεριφορών. Στη συνέχεια, μίλησε για το παραμύθι «Οι περιπέτειες της σκυλοπαρέας στη Φλώρινα», επισημαίνοντας πως κάνει αναφορά σε όλα τα σημαντικά τοπόσημα της Φλώρινας, εμπεριέχοντας στοιχεία του πολιτισμού της περιοχής μας. Αναφέρθηκε στην εικονογράφηση του βιβλίου, η οποία έχει γίνει με πραγματικές φωτογραφίες επεξεργασμένες με την τεχνική cartoonizer, χαρακτηρίζοντάς το μια «μοντέρνα παραλλαγή» παραμυθιού, με μια εναλλακτική εικαστική προσέγγιση. Κλείνοντας την παρουσίαση, τόνισε πως πρόκειται για ένα πολυαισθητηριακό παραμύθι, που ξεχειλίζει από τοπικούς ήχους, Φλωρινιώτικες γεύσεις, μαγικά χρώματα κι απίθανα αρώματα!

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο δημιουργός του παραμυθιού, ο οποίος ανέλυσε το πώς γεννήθηκε η ιδέα, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις φανταστικές ιστορίες που λέει στον γιο του. Τόνισε τον σημαντικό ρόλο των παραμυθιών, τα οποία μέσα από την ψυχαγωγία μπορούν να αποκτήσουν κι έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι το παραμύθι αυτό, συμβάλει ώστε τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να μάθουν σημαντικά στοιχεία για τη Φλώρινα. Εμπεριέχει τα βασικότερα αξιοθέατα, κάνει αναφορές σε Καλλιτέχνες, Σχολές, έθιμα, στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και δίνει έμφαση στα Νεοκλασικά κτίρια που αποτελούν από μόνα τους πολιτιστικό στοιχείο του τόπου. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα που έχει το βιβλίο να απεικονίζει σε φωτογραφίες τον τόπο μας και όταν τα παιδιά βρεθούν στα μέρη αυτά, θα νιώθουν πως το παραμύθι «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια τους.

Ακολούθησε η «θεατρική» αφήγηση του παραμυθιού από την Εικαστικό και Συγγραφέα κ. Κατερίνα Κετσίδου και την Φιλόλογο κ. Σίσσυ Καλαϊτζή. Η αφήγηση συνοδεύτηκε από βίντεο με εικόνες animation, που «ζωντάνευαν» το παραμύθι σαν ταινία κινουμένων σχεδίων. Στο τέλος, ακολούθησαν μουσικοκινητικές και εικαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά, πάνω στη θεματολογία του βιβλίου, τα οποία το καταχάρηκαν και διασκέδασαν.

Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η Εκπαιδευτικός κ. Χριστιάνα Τσουμίτα.

Οι δραστηριότητες για τα παιδιά σχεδιάστηκαν από τη Νηπιαγωγό  κ. Στέλλα Μαβίδου και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την κ. Χριστιάνα Τσουμίτα και τη Νηπιαγωγό κ. Ασημίνα Αγγέλου.

Το παραμύθι θα παρουσιαστεί και αυτό το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 στις 18:00 στη Μελίτη, στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Φλώρινας.

 * Τα πρώτα αντίτυπα των παραμυθιών «Οι περιπέτειες της σκυλοπαρέας στη Φλώρινα» εξαντλήθηκαν. Θα επανακυκλοφορήσουν την άλλη εβδομάδα στα βιβλιοπωλεία της Φλώρινας.

 

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Φλώρινας συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου:

16:30 – 18:30, Πλατεία Γ. Μόδη

Δράσεις για παιδιά από εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες των πανεπιστημιακών τμημάτων της Φλώρινας

20:00, Πλατεία Γ. Μόδη

Λαϊκή βραδιά με τον Βασίλη Πρατσινάκη και τη Δέσποινα Παγιούλα