Ο Σύλλογος Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας παρουσιάζει την θεατρική παράσταση “Σμύρνη μου αγαπημένη”

Πρόκειται για την Ιστορία της Οικογένειας Μπαλτατζή μέσα από τις μνήμες της Φιλιώς από την Αγαπημένη Πατρίδα, την Σμύρνη, πριν και μετά την καταστροφή της.

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, θυμάται και νοσταλγεί την ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια, και ξαναζεί στην χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη .  

 Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο.

Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.

Ο Σύλλογος Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας “Ο Άγιος Μηνάς” θέλοντας να τιμήσει  την Επέτειο των 100 Χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, και των αλησμόνητων πατρίδων  πολλών από τα μέλη μας, καθώς και των προγόνων μας, σε συνδιοργάνωση  με τον Δήμο Φλώρινας και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας αποφάσισε να παρουσιάσει με το Θεατρικό του Τμήμα την εμβληματική θεατρική παράσταση «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» της Μιμής Ντενίση, στα πλαίσια των εορτασμών για την σημαντική αυτή Επέτειο με τον τόσο υψηλό συμβολισμό, αποτείνοντας με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στους προγόνους μας που χάθηκαν στην μεγάλη αυτή καταστροφή αλλά και σε αυτούς που ξεριζώθηκαν από τη πατρογονική τους γη και εξαναγκάστηκαν να φύγουν ως πρόσφυγες για την νέα πατρίδα. Αυτή η ιδέα και η ψυχική μας ανάγκη μας ώθησε στην επιλογή και παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Θεάτρου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας “Ο Αριστοτέλης” την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 στις 7:30 το απόγευμα.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί του Θεατρικού Τμήματος:

Σίσσυ Κόλλη Κωφίδου, Μαρία Σίσκου, Γιώτα Μπομπότα, Σοφία Γώγου, Αγνή Καπουλίτσα, Κυριακή Τριανταφυλλίδου, Μαρία Χατζηλία, , Μαρία Δεληγιώργη, Δέσποινα Κύρτσου, Νίκος Γώγος, Στέφανος Τζαραλής, Αστέριος Δαγκλης, Αντώνης Καραβασίλογλου, Χαράλαμπος Μυρωνίδης, Βαγγέλης Δεληγιώργης, Στέλιος Δόντσιος, Θεόδωρος Παπαναστασίου, Θωμάς Ματσούκας, Έλενα Τσούτρα, Όλγα Θεοδωρίδου, Μυρτώ Φίσκα 

Σκηνοθεσία – Διδασκαλία ρόλων: Μαργαρίτα Ρώμπαπα

Σκηνικά – Κοστούμια:Τάσος Πρωτοψάλτου

Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου

Σχεδιασμός βίντεο: Νίκος Μότσιος

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Βοηθός σκηνοθεσίας: Αγνή Καπουλίτσα, Κωνσταντίνος Αλεξίου

Βοηθός παρασκηνίου: Μαρία Δεληγιώργη

Υπεύθυνος τεχνολογίας: Αλεξίου Κωνσταντίνος

Βοηθοί ενδυματολογίας:    Μαρία Παναγιωτοπούλου –

Κατασκευή κουστουμιών: Ελένη Κλοκίδου, Μαίρη Κλοκίδου

Βιντεοσκόπηση παράστασης: Ηλίας Ιωαννίδης

Μουσική: Ματωμένη Θάλασσα (Ορχηστρικό), Ανατολή

Ζωντανή Μουσική: Θωμάς Ματσούκας

Τραγούδι: Θωμάς Ματσούκας, Δέσποινα Κύρτσου,        Έλενα Τσούτρα

Διδασκαλία Χορού: Φανή Βράντση

Χορός: Χορευτές του Τμήματος Αργεντίνικου Τάνγκο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας

Κομμώσεις: Θεατρικό Βεστιάριο 1ου ΓΕΛ Φλώρινας

Στρατιωτικές Στολές: Εθνική Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Φλώρινας

 

Συνδιοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ:

ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΑ ΑΛΧΑΔΑΣ Ο.Ε., Ξενοδοχείο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ,

Βιβλιοπολείο “Η γωνία, Γραφικές” Τέχνες “artWorkshop

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Ράδιο Λέχοβο, neaFlorina, FLORINAPRESS, Ελεύθερο Βήμα, Φωνή της Φλώρινας, ηχώ