Στον Άγιο Αχίλλειο, στη Φλώρινα και στη Δροσοπηγή οι εκδηλώσεις “Πρέσπες 2023”

34 χρόνια ζωής κλείνουν φέτος οι εκδηλώσεις «Πρέσπες», οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου στον Άγιο Αχίλλειο, στη Φλώρινα και στη Δροσοπηγή. Στη διάρκεια της τελικής συνέντευξης τύπου ενόψει των εκδηλώσεων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών» Γιώργος Λιάνης ανέπτυξε το πρόγραμμα, ενώ η πρόεδρος του Οργανισμού Χρύσα Μάντση ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν και στη φετινή διοργάνωση. Τη στήριξή τους στις «Πρέσπες» εξέφρασαν ο βουλευτής Σταύρος Παπασωτηρίου, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου, ενώ ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο της κοινότητας Δροσοπηγής Μιχάλη Μάρου, στον πρόεδρο του σωματείου «Λυγκηστές» Γιάννη Κωνσταντίνου και στην υπεύθυνη πολιτιστικών και παιδαγωγικών προγραμμάτων στη Villa Kerylos Ν. Γαλλίας Βασιλική Μαυροειδάκου – Castellana.

Ο Οργανισμός Πολιτιστικών εκδηλώσεων Πρεσπών για τη βραδιά του Αγίου Αχιλλείου Νύχτα μαγική με πέντε φεγγάρια. Ελλάδα Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία Αλβανία Tο πρώτο μέρος θα είναι αφιερωμένο στους χορούς και τα τραγούδια των πέντε αυτών λαών. Ολόκληρο το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και στα πενήντα εξαιρετικά χρόνια στο ελληνικό τραγούδι. Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε Πανδαισία πολιτισμού στις Πρέσπες με 200 καλλιτέχνες επί σκηνής. Πέντε λαοί θα ενώσουν τα ιδιαίτερα σκέλη του πολιτισμού τους, σε μια αλησμόνητη βραδιά. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο 1o βαλκανικό φεστιβάλ που μακροπρόθεσμα στοχεύει να κλέψει το διαμάντι της ερημίας που έχουν τα βαλκάνια και να ανοίξουν δίαυλους επικοινωνίας, φαρδύς τέτοιους που μόνο ο πολιτισμός ανοίγει. Οι «Πρέσπες» ανοίγουν σελίδα. Αναζητώντας την χάρη του καινούργιου γυρίζουν στην νοσταλγία του παλιού, τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης σπάζοντας το εμπάργκο της Γιουγκοσλαβίας διεύθυνε την συμφωνική ορχήστρα του Βελιγραδίου. Ήταν η μέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του για το Νόμπελ. Ο Θεοδωράκης μας θύμισε τους στοίχους του Ελύτη. Όπου δεν ηχεί αηδόνι, ηχεί κοκτέιλ μολότοφ. Στις Πρέσπες το Σάββατο 26 Αυγούστου θα ηχούν μόνο αηδόνια με κορυφαίο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που έχει γράψει μεγάλη ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Που έχει τραγουδήσει εδώ πάνω σπάζοντας την σιωπή των βαλκάνιων. Η φωνή του είναι πια η φωνή της Αριάδνης που ένωσε πια στην Ελλάδα όλες τις γενιές από το 60 μέχρι σήμερα. Πρωτοφανές γεγονός. Το φεστιβάλ γίνεται στο ευρύτερο χώρο των Πρεσπών σε ένα αραβούργημα της φύσης, ένα επίγειο παράδεισο όπως τον έχει χαρακτηρίσει η UNESCO. Στο φεστιβάλ αυτό πέρασε και άφησε τεράστιο το χνάρι του ο μέγας Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Το βήμα του δεν ήταν διόλου μετέωρο. Στις τρεις ταινίες έφερε την Φλώρινα και την Πρέσπα μπροστά. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται, όπως πάντα και αυτό συμβαίνει και φέτος την βοήθεια της κυβέρνησης, ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των αξιωματούχων όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει άμεσο ενδιαφέρον δια του συνεργάτης Θανάση Νέζη. Η υπουργός του Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη βοήθησε σθεναρά και είναι αυτή που θα εγκαινιάσει της φετινές εκδηλώσεις. Σθεναρά βοήθησαν ο κος Γεραπετρίτης και του ΥΠΟΕΞ, η κα Ολγα Κεφαλογιάννη και το Υπουργείου Τουρισμού, η Βουλή των Ελλήνων δια του προέδρου της, Κων/νου Τασούλα που στηρίζει για χρόνια το θεσμό μας. Υπάρχουν πολιτιστικοί φάροι που συνδέουν αυτές τις χώρες. Τα κοινά στοιχεία που οδήγησαν τον οργανισμό μας σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι είναι η φωνή του Παλαμά:. Και στην Πρεσλάβα στάθηκε κι ήρθε και από την Πρέσπα Τον τόπο τον νησόκτιστο και σα ζωγραφισμένο Στη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια, Με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω Ο Εγγονόπουλος είπε: Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε. Ο ίδιος θεωρεί δάσκαλο του, τον Αλβανό ποιητή Scender Bej που έγραψε την Αληπασιάδα. Ο Goran Bregovic έχει μέσα στις φλέβες του τέσσερα διαφορετικά αίματα από διαφορετικές χώρες. Είναι ένας από τους μύστες των εκδηλώσεων. Η Βουλγάρα Stefka Konstantinova που κατέχει ακόμα το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος, ήρθε στον Άγιο Αχίλλειο όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού, και έμεινε εκστατική.

Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις, γεωπολιτιστικές, ιδεολογικές, ιστορικές και θρησκευτικές. Οι Αγγελόφωνοι που θα εκπροσωπήσουν την Βουλγαρία, θα ψάλουν βυζαντινούς ύμνους κάτι που ο θεσμός είχε προκάνει με πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου. Είναι ευκαιρία να έρθουν οι Έλληνες και φέτος στις λίμνες των Πρεσπών. Εκεί τους περιμένει μια άλλη Ελλάδα, Αμεταχείριστη. Τους περιμένουν τα μαγικά τοπία που μετατρέπουν το καημό των συνόρων σε ευλογημένη αγάπη για την φύση. Όλα τελούν ενότητας στις Πρέσπες, η θεομητορική τους καταγωγή αλλά και οι αργυροπελεκάνοι, οι ροδοπελεκάνοι, οι ερωδιοί και κορμοράνοι. Το Surfing της φύσης είναι θεϊκό.