Το 15ο Πανελλήνιο συνέδριο γενικής χειρουργικής στη Φλώρινα (φωτογραφίες και βίντεο)

Κορυφαίους χειρουργούς απ’ όλη τη χώρα φιλοξένησε η πόλη της Φλώρινας το τριήμερο 5-7 Νοεμβρίου, στη διάρκεια του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής Χειρουργικής που διοργάνωσε η Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή των χειρουργικών τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου» και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Φλώρινας.

Η θεματολογία του Συνεδρίου είχε ως στόχο να καλύψει όλους τους τομείς της σύγχρονης χειρουργικής μέσα από στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και φροντιστήρια. Επιπρόσθετα, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την άσκηση της Χειρουργικής σε συνθήκες συνεχιζόμενης πανδημίας, μοιραία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης.

Συνολικά, αναπτύχθηκε ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή ιατρών από τις επτά (7) Ιατρικές Σχολές της χώρας, τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και αρκετά της επικράτειας. Ενεργό συμμετοχή είχε η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, η Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου και η Ελληνική Εταιρεία Τραύματος. Επίσης, διακεκριμένοι Έλληνες Ιατροί της διασποράς των Η.Π.Α με εξειδίκευση στο τραύμα και Γερμανός χειρουργός με εξειδίκευση στην ογκολογική χειρουργική του ήπατος, του παγκρέατος και των μεταμοσχεύσεων από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, συμμετείχαν ως επίτιμοι ομιλητές.

Παράλληλα, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και υπό την αιγίδα του δήμου Πρεσπών, πραγματοποιήθηκε παράλληλη εκδήλωση αποκλειστικά για τους απλούς πολίτες (μη επαγγελματίες Υγείας) με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Το Συνέδριο αυτό ήταν το πρώτο τριήμερο συνέδριο ιατρικής φύσεως που πραγματοποιείται στην ιστορία της Φλώρινας και αποτέλεσε τιμή τόσο για την περιοχή μας, όσο και για το Νοσοκομείο, καθώς ανέδειξε το έργο του χειρουργικού τομέα.

 

Η τελετή έναρξης

Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, το βράδυ της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Φαίδων», χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου κ. Μ. Καηλίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Γ.Ν. Ζωγράφος, ο αντιπρόεδρος της CEOM κ. Κ. Κουτσόπουλος, ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας κ. Χρ. Παπούλκας και ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιω. Κιοσές. Τον χαιρετισμό του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Ιω. Μουμουλίδη ανέγνωσε ο καρδιολόγος κ. Ν. Κακκαβάς.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο οποίος βράβευσε στη συνέχεια τον σπουδαίο χειρουργό κ. Χρήστο Γιάννου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Ανταρτικό.

Η εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου έγινε από τον καρδιολόγο κ. Νικήτα Κακκαβά, με τον τίτλο «Φλώρινας Τοπιογραφία – μια διαφορετική γνωριμία με τον τόπο».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν οι πρόεδροι του Συνεδρίου Χρήστος Παπαβασιλείου, Αν. Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και Κωνσταντίνος Δημάκης, Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας.

Το συντονισμό είχε ο χειρουργός κ. Γεώργιος Παπατόλιος.