Ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος

Άλλη μία προκλητική ενέργεια από μέρους της  γείτονος  χώρας, της Τουρκίας και του προέδρου της, είναι να μετατρέψει την Αγία Σοφία, το σύμβολο των απανταχού Ορθοδόξων  Χριστιανών  και μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος, αδιαφορώντας για τη διεθνή κατακραυγή και την παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών, μία ενέργεια που προκαλεί απογοήτευση και πικρία σε όλους τους  Έλληνες.

Από την Αγία Σοφία εκπορεύονται ποικίλες έννοιες και αξίες που αφορούν τον άνθρωπο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Έννοιες και αξίες που υπερβαίνουν τα στενά όρια μιας συγκεκριμένης πολιτισμικής, θρησκευτικής και ιστορικής περιόδου.

Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του διαθρησκευτικού διαλόγου και ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά έργα της ανθρώπινης ιστορίας.

Η καλλιτεχνική μεγαλοπρέπεια, η αρχιτεκτονική  λαμπρότητα, ο θρησκευτικός και πολιτισμικός συμβολισμός της Αγίας Σοφίας συνιστούν μέχρι σήμερα σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών, πολιτισμών, θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Παρατηρούμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν ληφθεί αρκετές ακόμη παρόμοιες αποφάσεις για τη μετατροπή σε τζαμιά χριστιανικών ορθόδοξων ναών αφιερωμένων στην Αγία Σοφία και σε διάφορα άλλα μέρη της Τουρκίας, αποδεικνύοντας έτσι τις στερήσεις θρησκευτικών ελευθεριών που υπάρχουν εκεί.

Εφαρμόζεται η γνωστή στρατηγική και διπλωματία, η συνήθης επιθετική και προβλέψιμη τακτική που μοναδικός της σκοπός  είναι όπως πάντα η πρόκληση.

Καταδικάζουμε ως Σύλλογος εκπαιδευτικών Α΄θμιας  Εκπαίδευσης Φλώρινας, τη βέβηλη αυτή ενέργεια που σκοπός της είναι να καταπατήσει, να καταστρέψει τους τόπους μνήμης και την πολιτιστική κληρονομιά άλλων λαών, χωρίς ίχνος σεβασμού, ευαισθησίας  και πολιτισμού.

Η παρέμβαση της Διεθνούς κοινότητας  και της UNESCO  θεωρείται απαραίτητη για τη σωτηρία της Αγίας Σοφίας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ               ΛΑΖΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ