Ψαράδες Πρεσπών 1978 (βίντεο)

Ψαράδες Πρεσπών 1978. Φιλμ super 8mm.

Βρισκόμαστε στις Πρέσπες, στην αμμώδη Πλαζ της Κούλας, μια προσβάσιμη όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Κολυμβητές που απολαμβάνουν την όμορφη μέρα, ένα φουσκωτό πλησιάζει την ακτή, ένας άντρας κατευθύνεται σε μια βάρκα.

Ο κινηματογραφιστής με την συντροφιά του περπατούν στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού Ψαράδες, του μοναδικού οικισμού σε όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Βλέπουμε πετρόκτιστα σπίτια και άλλα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η συντροφιά περιηγείται το χωριό ανάμεσα σε παλιά σπίτια και ερείπια, ενώ σε μιαν αυλή βλέπουμε μια ηλικιωμένη γυναίκα μ’ ένα μωρό στην αγκαλιά της.

Ένα πανοραμικό στον κόλπο των Ψαράδων και συνέχεια του περιπάτου στα δύσβατα εδάφη. Γενικό πλάνο σε μια παραδοσιακή βάρκα, μια συνήθη ξύλινη ιδιοκατασκευή των ψαράδων της λίμνης, με κουπιά και μηχανή, ένας άντρας και μια γυναίκα σ’ αυτήν επιστρέφουν απ’ το ψάρεμα.

Η παρέα έχει φτάσει στην κεντρική πλατεία των Ψαράδων, αστειεύονται, παίζουν μ’ έναν σκύλο, διασκεδάζουν σαν παιδιά, ποζάρουν στην κάμερα, έξω από το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Τέλος δύο νέοι άντρες κολυμπούν και παίζουν στην Πλαζ της Κούλας, ενώ στην αμμουδιά ένα κορίτσι κι ένα αγόρι τους παρακολουθούν.

Δείτε περισσότερα: http://www.aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=1425