Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η Φλώρινα στο Μουσείο – Ανακαλύπτω τη ζωή σε μια αρχαία πόλη»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ετήσιος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, τα μουσεία αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Με την αφορμή αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και με το Εργαστήριο Τοπικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019 με την υλοποίηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας του εκπαιδευτικού προγράμματος

«Η Φλώρινα στο Μουσείο – Ανακαλύπτω τη ζωή σε μια αρχαία πόλη»

Στόχος του προγράμματος είναι μια γοητευτική περιπλάνηση στην ιστορία της πόλης της Φλώρινας, μέσα από τη συλλογική μνήμη και τα προσωπικά βιώματα των παιδιών, μια διαδρομή γνώσης και μνήμης που φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει την εξέλιξη της πόλης στο πέρασμα του χρόνου. Ο δεύτερος στόχος είναι να ενισχυθεί η αίσθηση της ταυτότητας στα μικρά παιδιά μέσα από ένα ταξίδι με επίκεντρο τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη σύγχρονη εποχή.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως αφετηρία τη σημερινή εικόνα της Φλώρινας με τις οικείες φιγούρες των κτηρίων της πόλης, που ανάγονται χρονολογικά στην περίοδο από τον 16ο μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, και τις εμπειρίες των παιδιών με αφορμή τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μέσα από αυτό το βιωμένο παρόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσεγγίσουν το παρελθόν και τη ζωή σε παλιότερες εποχές, με στόχο να ανιχνεύσουν τις διαφορές που προκύπτουν στα στοιχεία που απαρτίζουν τον πολιτισμό μιας κοινωνίας με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τις αναλογίες που υπάρχουν σε αυτά, καθώς ο βασικός πυρήνας των ανθρώπινων αναγκών δεν αλλάζει σημαντικά.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για δεύτερη φορά, αποτελείται από δύο ενότητες και απευθύνεται στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου. Διαβαθμίζεται σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης επιμέρους δραστηριοτήτων σε δύο ηλικιακά επίπεδα: παιδιά ηλικίας 6-9 ετών (Α΄- Γ΄ Δημοτικού) και 9-12 ετών (Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού).

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από 15/5/2019 έως 13/6/2019 και θα πραγματοποιείται κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης στο τηλέφωνο 23850 28206.

Στις 17 και 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Λιάνα Γκέλου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, Ζωή Γοδόση, Επικ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ, ΠΔΜ, Κώστας Κασβίκης, Επίκ. Καθηγητής ΠΤΔΕ, ΠΔΜ, Έλενα Εφέογλου, Ειδική Επιστήμων ΤΕΕΤ, Εργαστήριο Φωτογραφίας

Συντονισμός φωτογράφισης – Βίντεο: Έλενα Εφέογλου, Ειδική Επιστήμων ΤΕΕΤ, Εργαστήριο Φωτογραφίας

Φωτογράφιση: Μενέλαος Γκέρος, Έλενα Εφέογλου, Γιώργος Κασπαρίδης, Γεωργία Κόντου. Μαρία Λαγού, Χριστίνα Μπαντέκα, Ρόζα Πλαστήρα, Αγγελίνα Τσουμάνη

Σχεδιασμός και παραγωγή  εκπαιδευτικού υλικού: Δημήτρης Μηλώσης