Απεργιακή συγκέντρωση στη Φλώρινα

Μετά από κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Oι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα  Τετάρτη 17 Απριλίου  2024, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια, εκφράσαμε για ακόμη μία φορά την οργή και αγανάκτηση μας για τη συνέχιση της καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής και αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

■ Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.

■ Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

■ Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

■ Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

■ Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

■ Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων

■ Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

■ Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Διεκδικούμε και απαιτούμε τοπικά

  1. Μείωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας.
  2. Ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.
  3. Μια μεγάλης κλίμακας εμβληματική βιομηχανική επένδυση που θα απορροφήσει εργαζόμενους που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.
  4. Εξασφάλισης μιας τοπικής ρήτρας ανάπτυξης με κλιμακούμενα φορολογικά & οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, με υψηλότερα κίνητρα στην περιοχή που θα πληγεί από το κλείσιμο των εργοστασίων.
  5. Παρεμβάσεις συγκράτησης των νέων στην περιοχή περίοδο με ενίσχυση της απασχόλησης.
  6. Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ & ΕΦΚΑ
  7. Παρεμβάσεις ενίσχυσης των μεταφορών και των συγκοινωνιών με την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα αλλά και την σιδηροδρομική διασύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής της Φλώρινας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, έργο χαμηλής οικονομικής αξίας αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας.
  8. Αναβάθμιση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα

η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στο Θεό – ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ στα Τάρταρα

ΘΕΛΟΥΜΕ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

Φλώρινα  17 Απρίλη 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΟΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΙΑΚΟΥ 

Εργάτες,  Εργαζόμενοι,  Υπάλληλοι, Νέα γενιά, Απόμαχοι της δουλειάς

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να δώσουμε από τη Φλώρινα τον δικό μας αγώνα απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα που είναι τεράστια.

Να δώσουμε από εδώ, από την καρδιά της πόλης, τη δική μας ηχηρή απάντηση για να μπει ένα τέλος στις πολιτικές εξαθλίωσης που συνεχίζονται με μια ανελέητη επίθεση στις ζωές μας.

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ακόμη και μια κατάσταση κρίσης επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες και ανάγκες τους και να πληρώσουν το λογαριασμό για τη θέρμανσή τους.

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τα καθημερινά βιώματα των νοικοκυριών από τα super market και τις λαϊκές αγορές είναι αδιάψευστος μάρτυρας της συρρίκνωσης του βιοτικού μας επιπέδου και του ράλι των τιμών.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ, με μόνη λίγες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που βρίσκονται κάτω από αυτήν.

Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται βραδύτατα, ενώ η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται ταχύτατα.

Ο πληθωρισμός περιορίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών, αυτό που ονομάζεται πραγματικός μισθός.

Η συνέπεια του πληθωρισμού είναι η μείωση του πραγματικού μισθού, δηλαδή της ποσότητας αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να αγοράσουν οι μισθωτοί.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει κατεξοχήν βασικά αγαθά, όπως η στέγαση, η ενέργεια και τα τρόφιμα, είναι προφανές ότι το κόστος του πληθωρισμού δεν κατανέμεται ομοιόμορφα.

Τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους σε βασικά αγαθά, είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις αυξήσεις των τιμών σε σχέση με τα υψηλόμισθα, γεγονός που επιτείνει την αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή ο πραγματικός μέσος μισθός σημείωσε μείωση, ενώ παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού του 2015.

Το δε ξεπάγωμα των τριετιών είναι ο ορισμός της πολιτικής μεροληψίας υπέρ της κερδοφορίας των εργοδοτών. Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 26,3% του πληθυσμού της χώρας μας 2.722.000 άνθρωποι, 742.000 νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 640.000 εργαζόμενοι (δηλαδή ένας στους τέσσερις ) αμείβεται με 430€ μεικτά 346€ καθαρά!
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου μελετών της ΓΣΕΒΕΕ ο μισθός σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τελειώνει στις 19 μέρες. Για τις άλλες 11 δεν υπάρχει ούτε 1€ για να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες!
  • Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (11-10-23) οι εργαζόμενοι στην Αθήνα προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού που κατοικούν πρέπει να δώσουν μέχρι και το 55,9% του μισθού τους.

Ας δούμε όμως και κάποιους άλλους αριθμούς.

  • Τα συνολικά κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν στα 25,5 δις!
  • Σύμφωνα με την έκθεση της CREDIT SUISSE και της UBS το 1% του πληθυσμού της χώρας κατέχει το 25% του πλούτου!
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος το ύψος των καταθέσεων το 2022 αυξήθηκε (προφανώς όχι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που ο μισθός τους τελειώνει στα μισά του μήνα) κατά 11,9 δις πηγαίνοντας από τα 179,97 δις στα 191,87! Το δε 42% των καταθέσεων δηλαδή τα 80,6 δις τα κατέχει το 0,7% του συνόλου των καταθετών!

Θέλετε να δούμε και άλλους αριθμούς?

  • 55% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου
  • 75% έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές και τα ταξίδια
  • 15% έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του
  • 52% έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή το αυτοκίνητο
  • 28% έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του
  • 48% έχει αλλάξει μάρκα – επωνυμία προϊόντος
  • 28% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του

Αγαπητοί Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μην περιμένετε κανένα σεβασμό από την κυβέρνηση.

  • Εάν μας σέβονταν δεν θα ξήλωνε όλο το εργατικό δίκαιο
  • Εάν μας σέβονταν δεν θα καταργούσε το 8ωρο
  • Εάν μας σέβονταν δεν θα μείωνε την αποζημίωση από την υπερωριακή απασχόληση
  • Εάν μας σέβονταν δεν θα επέτρεπε να μας κλέβουν τις υπερωρίες
  • Εάν μας σέβονταν δεν θα κρατούσε τον κατώτατο μισθό σε αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα και δεν θα έδινε αυτή την αύξηση κοροϊδία
  • Εάν μας σέβονταν δεν θα έβαζε σπαστό ωράριο ακόμα και στην μερική απασχόληση
  • Εάν μας σέβονταν δεν θα διέλυε και υποβάθμιζε το ΣΕΠΕ με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει και επιβάλλεται

Μαύρη-αδήλωτη-υποδηλούμενη εργασία, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και χιλιάδες άλλα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντί μας, που αποδεικνύουν ότι μας συμπεριφέρονται ως σύγχρονους δούλους και σκλάβους.

Εάν μας σέβονταν δεν θα επέτρεπε στα αρπακτικά των Funds (ίσα ίσα τα διευκολύνει) να μας αρπάζουν τα σπίτια επειδή από τις πολιτικές της πεταχτήκαμε στην ανεργία.

Μην περιμένετε να μας σεβαστεί η κυβέρνηση που έχει μετατραπεί σε εντολοδόχο του ΣΕΒ και που εκτός των άλλων παθητικά παρακολουθεί την αφαίμαξη μας από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια επιτρέποντας στις μεγάλες αλυσίδες των σουπερμάρκετ να θησαυρίζουν σε βάρος μας.

  • Που είναι οι έλεγχοι της επιτροπής ανταγωνισμού;
  • Που είναι η απόδοση των μέτρων;
  • Που είναι τα εκατοντάδες πρόστιμα που έπρεπε να έχουν επιβληθεί; (αυτά που ανακοινώθηκαν είναι κοροϊδία και χάδι μπροστά στα κέρδη που αποκόμισαν).
  • Αλήθεια πόσα από τα λιγοστά πρόστιμα που επιβλήθηκαν εισπράχθηκαν;

Τίποτα απολύτως δεν έχουν κάνει.

Τα στοιχεία για κάποιους είναι μόνο αριθμοί.

Εμείς λοιπόν, από εδώ, από τη Φλώρινα τους λέμε πως οι αριθμοί αυτοί, είναι ζωές ανθρώπων που προσπαθούν να εργαστούν με πλήρες ωράριο και αξιοπρεπείς μισθούς.

Εργάτες,  Εργαζόμενοι,  Υπάλληλοι, Νέα γενιά, Απόμαχοι της δουλειάς,

Το σεβασμό και το δικαίωμά μας να μπορούμε να ζούμε και εμείς αξιοπρεπώς πρέπει να τα κατακτήσουμε μόνοι μας.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης διαβίωσης που βιώνει η πλειονότητα των εργαζόμενων νοικοκυριών η ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα προτείνουν να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής που θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας και να προστατέψουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ζητούμε επιπλέον άμεσα την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Η εικόνα στη Φλώρινα είναι ακόμα πιο θλιβερή. 

Η περιοχή  «βουλιάζει» στην ανεργία, η απολιγνιτοποίηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η μερική απασχόληση, η απλήρωτη εργασία και η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, είναι τα μεγαλύτερα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Στις ημέρες που ζούμε έχουμε βαρεθεί τα λόγια, τις υποσχέσεις.

Έχουμε εξαντληθεί από την “άλλη” πραγματικότητα, αυτή που επιλέγουν να μας παρουσιάζουν στα ΜΜΕ… που απέχει από την δική μας, σκληρή καθημερινότητα που είναι “βυθισμένη” στην ύφεση και την ανέχεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέσα σε αυτή την δεινή συγκυρία η δράση όλων ημών, πρέπει να ενταθεί. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναπτύξουμε συλλογική και αποτελεσματική δράση. Είναι χρέος μας να παραμένουμε στις επάλξεις. Είμαστε η φωνή των ανέργων της χώρας και όσων ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας!

Πρέπει να αγωνιστούμε, για αυτούς, για εμάς, για τους γονείς μας, για τα παιδιά μας! Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας, έχουμε μόνο μια επιλογή.

Να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δίνουμε μάχη για την επαναφορά των δημοκρατικών εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ

η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στο Θεό – ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ στα Τάρταρα

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ