ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ

 Ποιος λέει την αλήθεια στο νοσοκομείο Φλώρινας ο Διοικητής του ή οι γιατροί του παθολογικού τομέα;

γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση των γιατρών του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου Φλώρινας από αυτή του διοικητή κ. Νίκου Κοτοπούλη, για το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο, σ’ ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία του και της διασφάλισης της ζωής των ασθενών.

Οι γιατροί του παθολογικού τομέα με επιστολή τους που δεν επιδέχεται δεύτερη ανάγνωση και δόθηκε πρόσφατα στη  δημοσιότητα αναφέρουν ότι,  «λόγω

έλλειψης ιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων) στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Φ οι συνθήκες εφημέρευσης  πλέον έχουν καταστεί αφόρητες από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού και επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών». Κι όταν αυτό είναι εκτίμηση των γιατρών του παθολογικού τομέα τότε η κατάσταση δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση και πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά στον παθολογικό τομέα. Μιλάμε για δύο κλινικές την παθολογική και την Καρδιολογική, που αποτελούν την βασική λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Όταν σου επισημαίνουν ότι οι συνθήκες «είναι επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών», τότε κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Και κυρίως δεν πρέπει να πιάνει ύπνος τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ στηριζόμενη στην επιστολή των γιατρών εξέδωσε δελτίο τύπου με τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο μας στην οποία απάντησε ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας «με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα» και « παραθέτει τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τη σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου και τα βήματα βελτίωσης που έχουν επιτευχθεί», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Η απορία μου είναι εάν αυτή είναι η σοβαρότητα και υπευθυνότητα του διοικητή και του διοικητικού συμβουλίου τότε ποια είναι η ανευθυνότητα; Μήπως τελικά οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους στην απάντηση του κ. διοικητή; Δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν τη διαμαρτυρία των γιατρών; Δεν είδαν την αγωνία τους για τους κινδύνους που περιζώνουν τη ζωή των ασθενών;

Το τραγικό είναι ότι στην απάντηση του ο κ. διοικητής προσπαθεί να «κουκουλώσει» την επικίνδυνη κατάσταση λειτουργίας στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, με τη γνωστή Συριζαία τακτική του αναθέματος του παρελθόντος

που φταίει για τα σημερινά δεινά των νοσοκομείων αλλά και τη δημιουργική ασάφεια που δεν απαντάει σ’ αυτά που του καταλογίζουν οι γιατροί και η ΠΟΕΔΗΝ λέγοντας «το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ έχει σοβαρές ανακρίβειες είτε από λανθασμένη πληροφόρηση είτε από έλλειψη στοιχειώδους διάθεσης για τη διασταύρωση στοιχείων και την επαλήθευση της υφιστάμενης κατάστασης λειτουργίας».

Είναι δυνατόν να αναφέρεται σε «ανακρίβειες» και να είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής όταν τα καρδιολογικά περιστατικά εξυπηρετούνται από ειδικευόμενους της παθολογικής κλινικής; Σε ποια εποχή ζούμε; Και δεν το λέω εγώ αλλά οι γιατροί της παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής. «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής Κλινικής εξυπηρετούν όταν εφημερεύουν και την Καρδιολογική Κλινική, οπότε προκύπτει και εκεί ανάλογο κενό με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται».

Από μια απλή ανάγνωση αυτών που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται πως η διοίκηση του νοσοκομείου βρίσκεται σε κατάσταση «νιρβάνα». Πως το νοσοκομείο έχει προβλήματα όχι της έκτασης που αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ  και ότι γίνονται προσπάθειες να λυθούν. Ξεχνάνε βέβαια ότι έχουν δύο χρόνια στη διοίκηση του νοσοκομείου και πάει από το κακό στο χειρότερο, πως πέρασε πάνω από ένας χρόνος που ο ίδιος ο υπουργός υγείας υποσχέθηκε ότι είναι θέμα ημερών ο διορισμός δύο ορθοπεδικών γιατρών στο νοσοκομείο μας και μας ήρθε μόνο  ένας. Κι όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας είναι αδύνατον να λειτουργήσει κλινική με έναν γιατρό.

Αν νομίζουν ότι εδώ είμαστε περιοχή λωτοφάγων κάνουν μεγάλο λάθος. Οι πολίτες και μνήμη έχουν και κρίση.

Η διοίκηση του νοσοκομείου και κυρίως ο διοικητής του πρέπει να προγραμματίζει, να σχεδιάζει και να προλαμβάνει κάθε τι που θα συμβεί στο προσωπικό και την εν γένει λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να μην φτάνουν οι γιατροί στο σημείο να μας λένε ότι κινδυνεύει η ζωή των ασθενών. Η προστασία της υγείας των ασθενών είναι το υπέρτατο καθήκον της διοίκησης.

Δυστυχώς, τόσο ο διοικητής όσο και το διοικητικό συμβούλιο αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και αντί να ζητήσουν συγνώμη για τις αστοχίες τους, μας λένε ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και λειτουργούν οι κλινικές. Τίποτα αναληθέστερο. Τρεις τουλάχιστον κλινικές είναι κλειστές

(ορθοπεδική, μαιευτική, παιδιατρική) και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν.

Η επιστολή του κ. Κοτοπούλη δείχνει ότι έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη της ποιότητας υγείας στο νοσοκομείο, κι αυτό δεν μας πρέπει. Ο κομματικός πατριωτισμός δεν πρόκειται να τον βοηθήσει στη διατήρηση της θέσης του αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών στις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι απάντησε στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ και όχι στην επιστολή – διαμαρτυρία των γιατρών του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου στο οποίο προΐσταται.

Ο κ. Κοτοπούλης μας λέει ότι καλύπτονται «πλήρως» οι εφημερίες στην παθολογική κλινική και πως τα όσα αναγράφει η ΠΟΕΔΗΝ  είναι ψευδή και ανυπόστατα . «Η Παθολογική κλινική έχει καταθέσει πρόγραμμα εφημεριών με το οποίο καλύπτονται πλήρως, προς τιμή τους, όλες οι ημέρες του Απριλίου, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το εγκεκριμένο μηναίο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου».

Δείτε τώρα τι λένε οι γιατροί του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου μας στην διαμαρτυρία τους. «Στο πρόγραμμα του Μαρτίου και Απριλίου υπάρχουν κενές μέρες εφημερίας, λόγω έλλειψης ειδικευομένων και όπως γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατο να καλυφθούν και από πλευράς ειδικών (Κλινική και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών)».

Ποιος μας λέει την αλήθεια; Γιατί ο κ. Κοτοπούλης απαντά στην ΠΟΕΔΗΝ και δεν απαντά στους γιατρούς τους οποίους διοικεί;

Ο διοικητής του νοσοκομείου φαίνεται να αντιμετωπίζει τα οξύτατα προβλήματα του νοσοκομείου μας με μία απάθεια λες και βρίσκεται σε άλλο νοσοκομείο και όχι της Φλώρινας. Προσπαθεί με «τερτίπια» να καλύψει τις αδυναμίες της διοίκησης καθώς και την αδιαφορία και πολιτική συρρίκνωσης του νοσοκομείου μας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Έτσι όπως πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα χρόνια το νοσοκομείο μας θα είναι χειρότερο από κέντρο υγείας. Θα είναι κατ’ επίφαση νοσοκομείο. Κι εδώ η ευθύνη της  διοίκησης και κυρίως των μελών της που ζουν μόνιμα στη Φλώρινα είναι τεράστια.

Πέρα από τα όσα αναφέρει ο κ. διοικητής στην απάντηση του στην πραγματικότητα τίποτα δεν λειτουργεί ικανοποιητικά στο νοσοκομείο. Πολλές κλινικές είναι κλειστές και κάνουν μόνο εξωτερικά ιατρεία και σχεδόν όλες υπολειτουργούν. Οι όποιες αποσπασματικές προσλήψεις δεν λύνουν τα προβλήματα κι αυτό είναι εις βάρος της υγείας των πολιτών. Αν δεν μπορούν να τα λύσουν υπάρχει και η λύση της παραίτησης για την διοίκηση. Είναι πιο έντιμο και πιο ηθικό από το να παραμένουν στη διοίκηση με την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων και την όξυνση τους.

Στη συνολική κατάσταση του νοσοκομείου πρέπει να προσθέσουμε και  την έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και την υπολειτουργία του ΕΚΑΒ που ολόκληρη νύχτα μπορεί να έχει στη διάθεση του νοσοκομείου μόνο ένα ασθενοφόρο  με ένα πλήρωμα.  Και τότε  ο συντονιστής  εφημερεύων γιατρός πρέπει να επιλέξει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αυτός που πρέπει να διακομιστεί επειγόντως στη Θεσ/νίκη  αφήνοντας το νοσοκομείο και την περιοχή χωρίς ασθενοφόρο με κίνδυνο να μην μπορείς να αντιμετωπίσεις τα περιστατικά της περιοχής μας η να κρατήσεις το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και να πεις «ο Θεός βοηθός» για τη ζωή του ασθενή.

Ποτέ το νοσοκομείο μας δεν ήταν σ’ αυτό το χάλι. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες που έχουν ονοματεπώνυμο. Η διοίκηση και το υπουργείο υγείας.

Δεν αμφιβάλλω για τις προθέσεις του διοικητή και της διοίκησης.  Το τελικό όμως αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει κενό άσκησης πολιτικής διοίκησης του νοσοκομείου καθώς και αδυναμία επίλυσης βασικών προβλημάτων σε τέτοιο  βαθμό που η λειτουργία του να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας, σύμφωνα με την διαμαρτυρία των γιατρών του παθολογικού τομέα.    Κι  εδώ δεν πρέπει να παίζει κανείς με την υγεία μας. Αν δεν μπορούν –που δεν μπορούν- ας παραιτηθούν. Υπάρχει στρατιά κομματικών στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τους οποίους μπορούν να βρουν τους ικανότερους. Η διοίκηση δεν είναι χώρος για καλύψουν κάποια κομματικά τους στελέχη αλλά χώρος για προσφορά και  θυσίες, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες».

 

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 

 

 

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Λόγω έλλειψης ιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων) στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Φ οι συνθήκες εφημέρευσης πλέον έχουν καταστεί αφόρητες από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού και επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών.

Στην Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή υπηρετούν τρεις ειδικοί παθολόγοι και δυο ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε παράταση θητείας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει κενό στη θέση τους. Γι’ αυτό το λόγο και υπό αυτές τις συνθήκες είναι ανέφικτη η πλήρης κάλυψη του προγράμματος εφημεριών της παθολογικής κλινικής.

Στο πρόγραμμα του Μαρτίου και Απριλίου υπάρχουν κενές μέρες εφημερίας, λόγω έλλειψης ειδικευομένων και όπως γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατο να καλυφθούν και από πλευράς ειδικών (Κλινική και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής Κλινικής εξυπηρετούν όταν εφημερεύουν και την Καρδιολογική Κλινική, οπότε προκύπτει και εκεί ανάλογο κενό με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Τέλος λόγω των προαναφερθεισών ελλείψεων τον Απρίλιο είναι αδύνατη η κάλυψη και των τακτικών πρωινών ιατρείων της παθολογικής Κλινικής.

 

Με εκτίμηση

ΔΟΥΪΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΔΝΤΗΣ Π/Θ

ΚΕΣΙΣΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ – ΕΠ. Α’ Π/Θ

 ΚΟΛΛΑΡΗ ΕΡΙΕΤΤΑ – ΕΠ. Β’ Π/Θ

 ΚΛΙΓΚΑΤΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – ΔΝΤΗΣ Κ/Δ

 ΒΑΛΑΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΔΝΤΗΣ Κ/Δ

 ΝΑΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ – ΕΠ. Α’ Κ/Δ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Το Γ.Ν. Φλώρινας 120 κλινών στα σύνορα της χώρας κλειστόν λόγω έλλειψης ιατρών βασικών ειδικοτήτων

ΑΘΗΝΑ 4/04/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2946

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 120 ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΟΝ
ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Άλλο ένα Περιφερειακό Νοσοκομείο στα σύνορα της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από τις τραγικές ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών.
Οι Παθολόγοι και οι Καρδιολόγοι ιατροί με Υπόμνημα προς τον Διοικητή της ΥΠΕ, του Νοσοκομείου και Τοπικούς Φορείς καταγγέλλουν ότι λόγω έλλειψης ιατρών, οι συνθήκες εφημερίας έχουν καταστεί αφόρητες για τους γιατρούς και επικίνδυνες για την υγεία των Ασθενών.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Υπηρετούν τρεις Ειδικοί Παθολόγοι που είναι αδύνατον να καλύψουν τις εφημερίες όλο το μήνα. Όπως επισημαίνουν στο Υπόμνημά τους, στα προγράμματα Εφημερίας του Μαρτίου και του Απριλίου υπάρχουν ακάλυπτες ημέρες που είναι αδύνατον να καλύψουν οι τρεις υπηρετούντες Παθολόγοι.
Στο Νοσοκομείο λειτουργεί Παθολογική κλινική 28 κλινών που η πληρότητα είναι συνήθως 100%. Οι τρεις Παθολόγοι καλύπτουν την κλινική, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα τακτικά ιατρεία.
Λειτουργεί Παθολογική κλινική, εφημερεύει το Νοσοκομείο καθημερινά χωρίς να καλύπτεται από Παθολόγους ιατρούς.
Πως είναι δυνατόν!!! Κινδυνεύει η ζωή των Ασθενών.
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Λειτουργεί Καρδιολογική κλινική 15 κλινών με τρεις Ειδικευμένους Καρδιολόγους. Πολλές ημέρες το μήνα δεν εφημερεύει Καρδιολόγος και οι Νοσηλευόμενοι Ασθενείς παρακολουθούνται από τους λειψούς Παθολόγους.
Εφημερεύει το Νοσοκομείο και για πολλές ημέρες το μήνα δεν υπάρχει κάλυψη με Καρδιολόγο. Κινδυνεύουν ή όχι οι Νοσηλευόμενοι Ασθενείς και τα Καρδιολογικά περιστατικά που προσέρχονται στις εφημερίες;
Όταν τα καρδιολογικά περιστατικά αντιμετωπίζονται καθυστερημένα η υγεία τους κινδυνεύει άμεσα.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Λειτουργεί Παιδιατρική κλινική 8 κλινών με 1 μόνιμο Ειδικευμένο Ιατρό και έναν Επικουρικό.
Η εφημερία καλύπτεται 18 ημέρες το μήνα. Για 12 – 13 ημέρες το μήνα λειτουργεί η Παιδιατρική κλινική χωρίς Παιδίατρο. Τι γίνονται τα νοσηλευόμενα παιδάκια; Ποιος τα παρακολουθεί; Ταυτόχρονα δεν υπάρχει Παιδίατρος στα ΤΕΠ. Όποιο παιδί αρρωστήσει στις περιοχές τη Φλώρινας και προσέλθει στο Νοσοκομείο, διακομίζεται σε άλλα Νοσοκομεία της περιοχής.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Λόγω έλλειψης Παιδιάτρων υπολειτουργεί η Μαιευτική κλινική. Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τοκετοί.
Γι’ αυτό συστήνουν στις έγκυες γυναίκες να βρίσκουν και δεύτερο γυναικολόγο, σε άλλο Νοσοκομείο σε περίπτωση που την ημέρα που πραγματοποιηθεί ο τοκετός είναι κλειστό το Νοσοκομείο της Φλώρινας.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Υπηρετούν 1 Επιμελητής χειρουργός με μετακίνηση που έληξε και αναμένεται η ανανέωσή της και δύο Επικουρικοί χειρουργοί. Ο ένας εκ των δύο Επικουρικών ιατρών φεύγει καθ’ ότι διορίσθηκε στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Θεσσαλονίκης.
Πως είναι δυνατόν με 1 ή 2 χειρουργούς ιατρούς να καλύπτεται όλες τις ημέρες το μήνα το Νοσοκομείο; Πολλές ημέρες το μήνα είναι κλειστά τα χειρουργεία αν και εφημερεύει.
Εφημερεύει Νοσοκομείο χωρίς Χειρουργικό Τομέα. Που ακούστηκε; Μόνο στην Ελλάδα του κου Πολάκη!!!
Στην ημερήσια διάταξη είναι οι ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ, οι ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ και ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ για την ζωή των Ασθενών.
Οι ιατροί επισημαίνουν στο Υπόμνημά τους κινδύνους για την υγεία των Ασθενών.
Σας κοινοποιούμε το Υπόμνημα.
Μάλιστα αναφερόμαστε σε Νοσοκομείο που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας.
Ο κος Πολάκης που συνεχώς ψεύδεται τι λέει για όλα αυτά;
Συνεχίζει να είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση των Νοσοκομείων;
Τα Νοσοκομεία βρίσκονται διασωληνωμένα στη λίστα αναμονής για την εντατική!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ                                                                                Ημ/νία: 06-04-2017

                           ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                                                                                                                                                                                                                               

                                     3η Δ.Υ.ΠΕ   Γ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

                                     «ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»                                                                                                              Αρ. Πρ. :      2079                                                                                                         

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

                                                                                   

ΤΗΛ: 23850 25144

FAX: 2385O 22175                                                       ΠΡΟΣ:  Γραφείο Τύπου Υπ. Υγείας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΓΝΑΤΙΑΣ 9                                         Διοικητή 3ης ΥΠΕ κ. Γ. Κίρκο                                                    Τ.Χ: 53100 ΦΛΩΡΙΝΑ                                                                                 

 

 

                                                                             

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

 

       Σχετικό: Δελτίο τύπου ΠΟΕΔΗΝ αρ. πρωτ. 2946 / 4-4-2017

                          

Με αφορμή δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ, το οποίο αναφέρει ότι: «το Νοσοκομείο Φλώρινας 120 κλινών στα σύνορα της χώρας κλειστό λόγω έλλειψης ιατρών βασικών ειδικοτήτων», η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα παραθέτει τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τη σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου και τα βήματα βελτίωσης που έχουν επιτευχθεί.

 

Παθολογική κλινική:

Η έλλειψη ιατρών, η οποία αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα των ιατρών της Παθολογικής, οφείλεται στην αιφνίδια παραίτηση, για προσωπικούς λόγους, τον μήνα Μάρτιο δύο ειδικευόμενων ιατρών και της μετακίνησης του 4ου ειδικευμένου μόνιμου ιατρού σε άλλο νοσοκομείο.

 

Η Παθολογική κλινική έχει καταθέσει πρόγραμμα εφημεριών με το οποίο καλύπτονται πλήρως, προς τιμή τους, όλες οι ημέρες του Απριλίου, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το εγκεκριμένο μηναίο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου.

Επομένως η λειτουργία και η εφημερία της κλινικής καλύπτεται καθημερινά από Παθολόγους ιατρούς, σε αντίθεση με τη διαπίστωση του δελτίου τύπου της ΠΟΕΔΗΝ ότι:  «Λειτουργεί Παθολογική κλινική, εφημερεύει το Νοσοκομείο καθημερινά χωρίς να καλύπτεται από Παθολόγους ιατρούς» η οποία είναι ψευδής και ανυπόστατη.

Επιπλέον σε συνεργασία με τους ιατρούς της κλινικής και λόγω του φόρτου εργασίας ο οποίος αυξήθηκε μετά την αποχώρηση ή μετακίνηση των παραπάνω αναφερόμενων ιατρών, τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία θα καλύπτονται πλέον και από Γενικό Ιατρό.

 

Η αναφορά στο ποσοστό πληρότητας των 28κλινών είναι τελείως αβάσιμη. Η ημερήσια καταγραφή των στοιχείων λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ένα μέσο όρο πληρότητας 12 – 13 κλινών / ημέρα δηλαδή ποσοστό 45%. Σε ημέρες αιχμών που δεν ξεπερνούν τις 1-2 ημέρες ανά μήνα, ο αριθμός των νοσηλευομένων της Παθολογικής κλινικής δεν ξεπερνά τους 20-21 ασθενείς δηλαδή ποσοστό 75% το οποίο σπανίως επιτυγχάνεται.

Επομένως και εδώ η πληροφορία ότι: «Στο Νοσοκομείο λειτουργεί παθολογική κλινική 28 κλινών που η πληρότητα είναι συνήθως 100%» είναι λανθασμένη και μη τεκμηριωμένη.

 

Καρδιολογική κλινική:

Η Καρδιολογική κλινική των 15 κλινών λειτουργεί όντως με 3 ειδικευμένους μόνιμους Καρδιολόγους και θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποτελεσματικότητα, η συνεισφορά και η λειτουργία της Καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Φλώρινας είναι υποδειγματική. Το πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο καταθέτει κάθε μήνα η κλινική, καλύπτει πλήρως τις εφημερίες του νοσοκομείου χωρίς να κινδυνεύουν νοσηλευόμενοι ασθενείς ή τα καρδιολογικά περιστατικά τα οποία προσέρχονται στις εφημερίες, όπως ανεύθυνα αναφέρεται στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπλέον δεν υπήρξε ουδέποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών στο Νοσοκομείο Φλώρινας όπως επίσης επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

 

Παιδιατρική κλινική:

Τα προβλήματα λειτουργίας της Παιδιατρικής κλινικής είναι πολλών χρόνων πριν και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 εφημέρευε μόνο ένας ειδικευμένος μόνιμος ιατρός. Από το Σεπτέμβριο του 2016, με τη πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού, οι ημέρες εφημερίας έχουν αυξηθεί εξαντλώντας το προβλεπόμενο ανώτατο όριο του νόμου. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη άλλων δύο μονίμων ειδικευμένων Παιδιάτρων: η μία προκήρυξη έχει ολοκληρωθεί και επίκειται διορισμός και η δεύτερη είναι στη φάση των εισηγήσεων.

Τις ημέρες των εφημεριών τα εξωτερικά ιατρεία καλύπτονται από εφημερεύοντα Παιδίατρο κανονικά, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά τα οποία προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη φύση και την οξύτητά τους από παθολογική ή χειρουργική ειδικότητα με σκοπό τη σταθεροποίηση και τη διασφάλιση άμεσης διακομιδής στα εφημερεύοντα όμορα νοσοκομεία.

 

Μαιευτική / Γυναικολογική κλινική

Τα προβλήματα υπολειτουργίας της Μ/Γ κλινικής είναι χρόνια  και οφείλονται σε ένα σημαντικό βαθμό στις παραιτήσεις ή μετακινήσεις ειδικευμένων Μαιευτήρων / Γυναικολόγων στο παρελθόν.

Σήμερα η κλινική καλύπτεται από ένα μόνιμο ειδικευμένο ιατρό και έναν επικουρικό.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η βελτίωση της λειτουργίας της κλινικής με :

–     Τη συνεννόηση και συνεργασία με ειδικευμένους ιατρούς άλλων νοσοκομείων οι οποίο προς τιμήν των δέχονται να καλύψουν πρόσθετες ημέρες εφημερίας της κλινικής.

–     Την προκήρυξη θέση μόνιμου ιατρού η οποία έχει δημοσιευτεί.

–     Την έγκριση θέσης επικουρικού ιατρού.

 

Χειρουργική κλινική

Στην περίπτωση της Χειρουργικής κλινικής η πληροφόρηση και τα συμπεράσματα της ΠΟΕΔΗΝ απέχουν πλήρως από την πραγματικότητα.

1ο  Τους τελευταίους 12 τουλάχιστον μήνες το νοσοκομείο δεν καλύφτηκε μόνο με 1 ή 2 ειδικευμένους χειρουργούς αλλά τουλάχιστον 3 ή 4 και αυτό οφείλεται στην επιπλέον στήριξη της χειρουργικής κλινικής από τον πρώην διευθυντή της κ. Γ. Κορωναίο ως εξωτερικό συνεργάτη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.

2ο  Ποτέ δεν υπήρξε φαινόμενο κλειστών χειρουργείων διότι το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών καλύπτεται κανονικά μέχρι σήμερα και η συνεργασία με τους χειρουργούς είναι άριστη.

3ο  Όντως θα υπάρξει διορισμός των 2 επικουρικών ιατρών μας σε μόνιμες θέσεις ενδεχομένως του δικού μας ή άλλων νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό όμως καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι και στο Νοσοκομείο Φλώρινας επίκειται αντίστοιχος διορισμός μόνιμου χειρουργού, εκτός και αν αυτή η πληροφορία για την ΠΟΕΔΗΝ είναι περιττή ή άσκοπη να αναφερθεί.

4ο  Επιπλέον ενέργειες οι οποίες έχουν δρομολογηθεί αφορούν:

o  Τη δημοσίευση προκήρυξης θέσης μόνιμου ιατρού χειρουργού Επιμελητή Α΄.

o  Την πρόσληψη επιπλέον επικουρικού ιατρού χειρουργού μετά από σχετική έγκριση της 3ης ΥΠΕ.

5ο  Σε ότι αφορά την παράταση της μετακίνησης του ειδικευμένου χειρουργού επιμελητή Α΄ , η έγκριση της παράτασης είχε ήδη δημοσιευτεί πριν τη δημοσίευση του σχετικού δελτίου τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

 

Το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ έχει σοβαρές ανακρίβειες είτε από λανθασμένη πληροφόρηση είτε από έλλειψη στοιχειώδους διάθεσης για τη διασταύρωση στοιχείων και την επαλήθευση της υφιστάμενης κατάστασης λειτουργίας.

Η πληροφόρηση ειδικά στο χώρο της υγείας απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα και τεκμηριωμένα στοιχεία διότι αφορά ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα πραγματικά προβλήματα και σε συνεργασία με τα στελέχη του νοσοκομείου, γίνονται καθημερινές προσπάθειες και ενέργειες για την επίλυσή των. Στόχος είναι η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους του ακριτικού νομού της Φλώρινας, σε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες.

Τίτλοι ότι το νοσοκομείο είναι κλειστό απέχουν τελείως από τη πραγματικότητα και αποτελεί παραπλανητική κινδυνολογία, χωρίς να προσφέρει στο ελάχιστο στοιχειώδη τεκμηριωμένη κριτική.

Στη προσπάθεια αυτή, οι ιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου Φλώρινας προσφέρουν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία υψηλού επίπεδου  ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, όπως η Ουρολογική και Οφθαλμολογική κλινική οι οποίες δέχονται ασθενείς και από άλλους νομούς, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με ένα ιατρό Νεφρολόγο εδώ και πέντε χρόνια – ήδη η διαδικασία για δεύτερη θέση είναι στη φάση των εισηγήσεων-, η Ορθοπεδική η οποία με την πρόσληψη ενός επικουρικού έχει ήδη ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες και αναμένονται άλλοι δύο μόνιμοι ειδικευμένοι εντός του μηνός για πλήρη κάλυψη μετά από μεγάλο διάστημα που ήταν κλειστή.

 

Ο Διοικητής του Γ.Ν.Φ.

 

Νίκος Κοτοπούλης