Γιατί έγινε εν κρυπτώ η υπογραφή της σύμβασης  για το κτίριο της σχολής καλών τεχνών;

Υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης μελέτης για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρύτανη, κ. Θεόδωρου Θεοδουλίδη «η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ανοίγει ο δρόμος μετά από πολλά χρόνια για τη δημιουργία ενός εξαιρετικής αισθητικής κτιριακού συγκροτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά ταυτόχρονα και ο δρόμος για τη δημιουργία ενός δεύτερου Τμήματος σε αυτή» και του κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών καθηγητή Ιωάννη Ζιώγα  ότι «η σημερινή ημέρα είναι ισάξιας σημασίας με την ημέρα ίδρυσης της Σχολής, καθώς μέσω αυτού του μεγαλόπνοου έργου ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη Σχολή Καλών Τεχνών» αλλά και του Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη που δήλωσε ευτυχής που παρευρίσκεται σε μία τόσο σημαντική μέρα για το Πανεπιστήμιο και σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Πανεπιστημίου, αρωγός του τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Μια τέτοια λαμπρή ημέρα λοιπόν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Π.Ε. Φλώρινας αποφάσισαν για τον τόπο μας, οι Πρυτανικές αρχές, αλλά και οι περιφερειακές  να την περάσουν στα «ψιλά γράμματα»,  να την αποκρύψουν από τους Φλωρινιώτες και παρά τις μεγαλοστομίες τους, η επίσημη τελετή να καταντήσει ένα κλειστού κλαμπ  πανηγυράκι.

Για κάθε τους κίνηση στην Π.Ε. Κοζάνης  ενημερώνεται σύμπασα η τοπική κοινωνία, ακόμα και για ήσσονος σημασίας  ενέργειες στέλνουν προσκλήσεις και τις αναγγέλλουν εβδομάδες νωρίτερα, όχι μόνο στα ΜΜΕ της Κοζάνης αλλά και της Φλώρινας. Τρανό παράδειγμα η υπογραφή σύμβασης του Πανεπιστημίου με τον Δήμο Κοζάνης στις 30-9-2020. Όταν πρόκειται για τη Φλώρινα τι παθαίνουν άραγε;

Σίγουρα δεν ήταν αμέλεια η μη πρόσκληση του τοπικού τύπου, των θεσμικών, πολιτιστικών  φορέων στην εκδήλωση της Φλώρινας, αλλά συνειδητή πράξη.

Αλήθεια τι φοβήθηκαν και δεν κάλεσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης;

Γιατί δεν δώσανε συνέντευξη τύπου να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που ανοίγει αυτό το κεφάλαιο και αφού επέλεξαν αυτή την τακτική γιατί δε  δημοσιοποίησαν τους στόχους,  το χρονοδιάγραμμα τη χρηματοδότηση, το προσχέδιο και τη λειτουργικότητα αυτής της μελέτης. Το έργο είναι αξίας 10 εκατομμυρίων και δεν έχει λόγο η τοπική κοινωνία;

Εύλογα διερωτάται ο κάθε πολίτης. Μήπως θα παραμείνει ημιτελές και αυτό το έργο όπως τόσα άλλα που συνεχώς σκαλώνουν και δεν ολοκληρώνονται στην ώρα τους.

Καλά τους πολίτες δεν τους σεβάστηκαν και δεν τους προσκάλεσαν, τους εκπροσώπους τους τους βουλευτές, τους ενημέρωσαν; ή αυτούς θα τους ενεργοποιήσουν όταν χρειαστεί, γιατί στο Δ.Τ δεν είδα να διαβάζεται ούτε ένας  χαιρετισμός τους.

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου κατά καιρούς ζητούν «γην και ύδωρ» από την τοπική κοινότητα και μέχρι σήμερα τους έχουν παραχωρηθεί πολλά. Η πανεπιστημιακή κοινότητα όμως την αγνοεί εντελώς και μάλιστα σε θέματα που αυτή  έχει δώσει σκληρούς αγώνες για να φτάσει σήμερα να κατασκευάζεται το νέο κτίριο.

Αυτή η νοοτροπία που χαρακτηρίζει ορισμένους στη διοίκηση του πανεπιστημίου πρέπει να αλλάξει. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολύ περισσότερο αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να λειτουργούν σε συνεχή αρμονία με τη τοπική κοινωνία.

Αυτό αποτελεί τη βάση μιας αμφίδρομης σχέσης δημιουργώντας νέες προοπτικές και δυνατότητες τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Απτό παράδειγμα η συμβολή της πετυχημένης Διευρυμένης πρακτικής άσκησης που βοηθάει τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με γνωριμία της αγοράς εργασίας και την τοπική κοινωνία να μεταφέρει εμπειρίες στη νέα γενιά επιστημόνων.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη πορεία του έργου και να ενημερώνουμε για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν θα ανεχθούμε όμως μίζερες συμπεριφορές αποκλεισμούς και επιλεκτική ενημέρωση, από όπου και αν προέρχεται.

Ας μη ξεχνάει κανένας ότι το  Πανεπιστήμιο είναι της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη και όχι Πανεπιστήμιο Κοζάνης με εδαφική κάλυψη  τη Δυτική Μακεδονία!

Γιάννης Αριστείδου

Δημοσιογράφος

καθημερινής εφημερίδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ