Η φτώχεια που δεν έχει χρέη, είναι μεγάλος πλούτος (Αριστοτέλης)

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Η κακή διαχείριση συνήθως των χρημάτων μας δυσκολεύει στη συνέχεια, με αποτέλεσμα μην φθάνουν τα χρήματα μας και να καταλήγουμε στα χρέη.

Ένα πιο «σφιχτό» ξόδεμα καθημερινό, μας συνηθίζει σε νοικοκυρεμένη διαχείριση, δίχως υπόλοιπα οικονομικά βάρη.

Δεν έχει σημασία αν τα έσοδα μας είναι μεγάλα ή μικρά. Δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα τα έξοδα μας από το μεροκάματό μας ή το μισθό μας σε καθημερινή βάση ή μηνιαία. Η συνήθεια της σπατάλης χρημάτων φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όχι μόνο φτωχούς αλλά και πλούσιους σε βάθος χρόνου.

Το καλό όνομα στον κοινωνικό μας περίγυρο εξαρτάται άμεσα αν δεν χρωστάμε χρήματα σε γνωστούς μας, φίλους ή συγγενείς. Η ίδια η τιμή και αξιοπρέπειά μας πηγάζει ευθέως  όταν δεν χρωστούμε χρήματα σε άλλους.

Ένα άτομο που είναι «βουτηγμένο» στα χρέη μοιάζει σε μεγέθυνση με κράτος χρεωκοπημένο που βουλιάζει, σαν ένα πλοίο σιγά σιγά στον ωκεανό.  Κράτη που δεν έχουν χρέη είναι σε ανάπτυξη ή ανεπτυγμένα οικονομικά και έχουν καλό όνομα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Επιχειρήσεις που χρωστούν ή δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους στο κράτος έχουν πάρει την κάτω «βόλτα»  και αργά ή γρήγορα θα «χτυπήσουν κανόνι» της χρεωκοπίας- φτώχευσης.

Το εύκολο ξόδεμα των χρημάτων μας συνηθίζει σε ροκάνισμα τους και σε αποθεματικά μηδενικά. Η σπατάλη μας οδηγεί στον οικονομικό γκρεμό απευθείας είτε αργά είτε γρήγορα.

Ένας λογικός τρόπος διαχωρισμού των εξόδων μας απαλλάσσει, από οικονομικές «τρικλοποδιές». Τα αναγκαία έξοδα  διατροφής είναι υποχρεωτικά καθημερινά ενώ τα μη αναγκαία της διασκέδασης, της ακριβής ένδυσης, υπόδησης.

Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης από τα Στάγειρα Χαλκιδικής που διδάσκεται η φιλοσοφική του θεωρία παγκόσμια σήμερα ακόμα, φανερώνει πόσο σύγχρονες είναι ακόμη οι σκέψεις του όλες.

Φτώχεια επομένως κατά του Αριστοτέλη δεν σημαίνει να μην έχεις πολλά χρήματα, αλλά να μην έχεις χρέη που σου βάζουν την θηλιά στο λαιμό και σε πνίγουν οικονομικά στη συνέχεια. Τα χρέη φέρνουν οικονομικό «πυρετό» σε ένα νοικοκυριό που ήταν ακμαίο νωρίτερα και του υποσκάπτουν το μέλλον με ακριβή τρόπο σιγά-σιγά.

Ούτε υπερβολική τσιγκουνιά ούτε υπερβολική σπατάλη χρημάτων, αλλά έλεγχος και μέτρο παντού για να μην βρεθούμε εκτροχιασμένοι οικονομικά.

Τελικά και συμπερασματικά ή οικονομική αυτάρκεια έχει βαθιά ριζωμένο το πνεύμα της νοικοκυροσύνης και όχι της σπατάλης μακροχρόνια επιτυχημένα στα σίγουρα.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ

ΦΛΩΡΙΝΑ