Νεύρα πολέμου χρυσός ΙΙ – Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Αφορμή τούτου του άρθρου στέκεται η ρήση του Πίνδαρου «νεῦρα γάρ πολέμου ὁ χρυσός» (Ολυμπ. Α’ 4). Αίτια του πολέμου αποτελούν χρηματοοικονομικοί λόγοι. Η κατάληψη νέων εδαφών με τη βία των όπλων ανέκαθεν είχε στόχους επέκτασης των συνόρων, δηλαδή  στόχοι βάσει ιμπεριαλιστικής πολιτικής- επεκτατισμού.

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας , οι πολεμικές επιχειρήσεις Ισραηλινών- Παλαιστινίων προσβλέπουν στην επέκταση των συνόρων των χωρών τους. Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης άλλων κρατών δεν αποδίδουν καρπούς , ούτε για προσωρινή εκεχειρία . Η ανταλλαγή ομήρων δεν επιτυγχάνεται συνήθως εκατέρωθεν των πλευρών και οι μάχες συνεχίζονται.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχει ανταλλάξει ομήρους δύο φορές , όμως οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, Οι νεκροί αυξάνονται στα πολεμικά μέτωπα ραγδαία , είτε στο Χάρκοβο και Ζαπορίζια της Ουκρανίας , είτε στη Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο με πρωτεύουσα τη Βηρυτό ΒΑ του Ισραήλ. Το Ιράν ( Περσία) που υποστηρίζει τους Χεζμπολάχ του Λιβάνου εναντίον των Ισραηλιτών επιτίθεται και νότια στους Χούθι Υεμένη και ακτές της Σαουδικής Αραβίας σε πλοία τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα ελληνικών συμφερόντων.

Στη Ράφα νότια της Γάζας κοντά στην Αίγυπτο διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Τζ. Μπάιντεν πρόεδρος των Η.Π.Α προτρέπει τον Νετανιάχου  πρωθυπουργό του Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων και να συνάψει ανακωχή.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις Ρωσίας- Ουκρανίας επί μια διετία συνεχίζονται με εκατόμβη θυμάτων , στρατιωτών και αμάχων εκατέρωθεν των πλευρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική ενισχύει οικονομικά την Ουκρανία με πολεμικό υλικό συνέχεια και χωρίς διακοπή.

Ολόκληρη η Μέση Ανατολή μοιάζει με καζάνι που βράζει και δε λέει να ησυχάσει. Απεναντίας , όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στον χορό των εχθροπραξιών.
Το ΝΑΤΟ  με έδρα τις Η.Π.Α έχει μέλη ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη: Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία ,Ισπανία,  Πορτογαλία κ.α. Πολεμικές συγκρούσεις βέβαια γίνονταν και στο παρελθόν.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939- 1945) στην Ευρώπη είχαν καταστρεπτικές συνέπειες και ανθρώπινες απώλειες και στην Ελλάδα με κατάληξη τον Εμφύλιο (1946-1949), κατά τον οποίο ρήμαξε ο τόπος μας.

Η φτώχεια που ακολούθησε μετά το 1950 ανάγκασε πολλούς Έλληνες να μεταναστεύσουν σε Αμερική και Αυστραλία, με πλοία, και τα ταξίδια διαρκούσαν περίπου 40 μέρες. Μάνες έκλαιγαν απαρηγόρητες ξεπροβοδίζοντας τα παιδιά τους στα τρένα. Είναι εικόνες που θυμάμαι και ‘γω μικρός , στο σταθμό του Αγίου Παντελεήμονα . Αργότερα επέστρεψαν κάποιοι με αεροπλάνα, είτε για διακοπές , είτε μόνιμα. Άλλοι δεν επέστρεψαν ούτε με άδεια τουριστικής διάρκειας και επικοινωνούσαν τηλεφωνικά  ή με γράμματα όσο ζούσαν οι ίδιοι ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ                                                                                                    ΦΛΩΡΙΝΑ