ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος όλων μας για τα τεκταινόμενα στην γείτονα χώρα, θα αναλωθούμε σε μια συνοπτική ενημέρωση, επισημαίνοντας τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διενέργειας του δημοψηφίσματος και την αποτίμηση του αποτελέσματος που διχάζει- κόβει στα δύο την Τουρκική κοινωνία.

 

Χωρίς εμπάθεια- εχθρότητα προς τον Τούρκικο λαό που είναι στην πλειονότητά του φιλήσυχος και φιλόξενος από προσωπική μου εμπειρία στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αϊβαλί-Κυδωνιές, Κουσάντασι προ ετών τέσσερις φορές σε θερινές τουριστικές επισκέψεις ή διακοπές, αποκόμισα καλές εντυπώσεις τόσο από αξιοθέατα στα παράλια της Μικράς Ασίας όσο και από την Πόλη των δεκαοκτώ σήμερα εκατομμυρίων που έχει ιδιαίτερη λαμπρή ιστορική αξία από τη χιλιόχρονη πορεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

 

Η σημερινή Τουρκία των ογδόντα εκατομμυρίων κατοίκων της είναι στρατηγικός εταίρος του Ν.Α.Τ.Ο. Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεύτερη χώρα σε αριθμό στρατιωτών μετά τις Η.Π.Α. (Αμερική) με την οποία έχει καλές σχέσεις λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης της για την ευρύτερη περιοχή των χωρών της Μέσης Ανατολής.

 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογκάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από την εκλογή του ως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και στην συνέχεια αναδείχθηκε ηγέτης- αρχηγός κόμματος και ανέβηκε στο βάθρο-κορυφή της πολιτικής ιεραρχίας ως Πρόεδρος του Κράτους. Το Κουρδικό ζήτημα-πρόβλημα στη νοτιοανατολική Τουρκία το αντιμετώπισε μέχρι σήμερα «με σιδερένια πυγμή» και τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τα κύματα των Συρίων προσφύγων του επταετούς εμφυλίου πολέμου τα ελέγχει επιτυχώς.

 

Το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα που κατέστειλε με μαζικές συλλήψεις αξιωματικών του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας, καταγράφεται στα αρνητικά των πεπραγμένων του αν συνυπολογιστούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, ακόμη και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και κρατούνται στις φυλακές.

 

Τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από ένα χρόνο περίπου, αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας διεθνώς. Θαρραλέοι διανοούμενοι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και πρώτα από όλα η ελευθερία της έκφρασης, αφού ελέγχονται ασφυκτικά ο τύπος- εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικότερα με κλείσιμο εφημερίδων και φυλάκιση δημοσιογράφων.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι ο δρόμος είναι τώρα μακρύτερος για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αν δεν προβεί σε εκδημοκρατισμό και μεταρρυθμίσεις. Οι βολές που εξαπέλυσε προς τη Γερμανία και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσφατα, αποδεικνύουν ότι διάλεξε το δρόμο της αντιπαράθεσης ο κ. Ερντογκάν και οι συνεργάτες του ίσως και για εσωτερική κατανάλωση ενόψει του δημοψηφίσματος.

 

 

 

Το βράδυ της Κυριακής στην έκδοση των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε επίσημα ότι καταργείται η θέση του εκπροσώπου της Τουρκίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό 51,5 οριακής-σκιώδους νίκης του κ.Ερντογκάν θα διογκώσει αντί να επιλύσει το πρόβλημα της Τουρκίας. Ήδη η αντιπολίτευση με εκπρόσωπο της ζήτησε να γίνει επανάληψη του Δημοψηφίσματος σύντομα με παρουσία παρατηρητών του Ο.Α.Σ.Ε., αρχή του συμβουλίου της Ευρώπης που αξιολογεί τη δημοκρατικότητα διενέργειας εκλογών και δημοψηφισμάτων.

 

Οι μαζικές διαδηλώσεις πολιτών σε πολλά αστικά κέντρα που ψήφισαν ΟΧΙ καταδεικνύει περίτρανα ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε έναν δρόμο ολισθηρό και μακάρι να μην χειροτερέψουν τα πράγματα και οι αντιδράσεις να μειωθούν. Την επαναληπτική καταμέτρηση των ψήφων κατά εκλογικό τμήμα που ζητά η αντιπολίτευση, θα δείξει αν υπάρχει ποσοστό άκυρων ή περισσότερων ψηφοδελτίων και φακέλων ανυπόγραφων από το δικαστικό αντιπρόσωπο.

 

Ο κ.Ερντογκάν ζήτησε τηλεοπτικά να σεβαστούν διεθνώς οι χώρες το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος για να προχωρήσει στη διεύρυνση των εξουσιών του. Είδομεν.

Πέτρος Πρ. Γούλιος Φλώρινα