Η μετά λιγνιτική εποχή βασισμένη στις ανάγκες και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης Πτολεμαΐδα 7-4-2022
Ο κοινός μπούσουλας αιτημάτων για πολιτικούς, φορείς και κατοίκους, με όσες ενότητες εκτιμηθεί, αποτελεί μια στέρεα βάση διεκδίκησης, για την μετά λιγνίτη εποχή της περιοχής μας.
Μέσα από τις συζητήσεις, τις ζυμώσεις και την κρατούσα αντίληψη, οι πέντε (5) ενότητες που περιγράφονται, με προσθαφαιρέσεις, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο πλάνο διεκδίκησης, των απολιγνιτοποιημένων περιοχών μας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η λειτουργία των τεσσάρων Λιγνιτικών Σταθμών ως μονάδων βάσεως (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Μεγαλόπολη 4 και Πτολεμαΐδα 5) να παραταθεί μέχρις ότου διασφαλίζει την ασφάλεια του συστήματος τροφοδοσίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε), την συγκράτηση τιμών Η/Ε και μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει η ΕΕ για την απανθρακοποίηση. Οι μονάδες βάσεις είναι απαραίτητες στον Εθνικό Ενεργειακό σχεδιασμό και μπορεί να είναι μόνο οι λιγνιτικές σήμερα με το εγχώριο προϊόν (τον λιγνίτη) για
καύση, οι μονάδες Φυσικού Αερίου εφόσον εξορύξουμε δικό μας Φ.Α. ή η Πράσινη Ενέργεια όταν θα επαρκεί και θα μπορούμε να την αποθηκεύσουμε.
Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων κρίνεται απαραίτητη και για την οικονομική παροχή Θερμικής Ενέργειας των Τηλεθερμάνσεων των αντίστοιχων πόλεων. Να συνεχίσει το έργο της Τηλεθέρμανσης από ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα, για να αποφύγουν οι κάτοικοί της το υψηλό κόστος θέρμανσης από Φ.Α.
Πρέπει επίσης άμεσα να ανοίξουν τα ορυχεία Φλώρινας και να επαναλειτουργήσουν οι εταιρείες αποκάλυψης & εξόρυξης που δραστηριοποιούνταν σε όλο το λεκανοπέδιο, (Κοζάνης-Πτολεμαΐδας- Αμυνταίου-Φλώρινας) εξ αιτίας των πιεστικών αναγκών εξόρυξης λιγνίτη.
Μακάρι να μπορούσε και να είχε την πρόθεση η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τις τέσσερις αυτές μονάδες
ως ΣΗΘΥΑ και να λειτουργούν χωρίς τους περιορισμούς της Ο.Τ.Σ.
Τα χρήματα για τις επενδύσεις του Ταμείου Δίκαιας Μετάβασης ή από άλλες πηγές χρηματοδότησης και οι επενδύσεις δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο σε μεγάλα ΦΒ πάρκα. Αντίθετα πρέπει να διανεμηθούν και στους κατοίκους των απολιγνιτοποιημένων περιοχών για ΦΒ Στέγης με τα ανάλογα κίνητρα, για ένα μικρό οικογενειακό εισόδημα. Τα πανάκριβα Δίκτυα Υψηλής Τάσεις από το λεκανοπέδιο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, που πληρώθηκαν από τους ασφαλισμένους στη ΔΕΗ και τους Έλληνες φορολογούμενους δεν μπορούν να τα καρπούνται μόνον οι λίγοι μεγάλοι «επενδυτές».
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΩΝ: Η αποκατάσταση των εδαφών από τη ΔΕΗ επί σειρά δεκαετιών, με την απόθεση πρώτα της τέφρας, μετά των στείρων και στην επιφάνεια τη φυτική γη, ήταν υψηλού κόστους και έγινε για να είναι οι εκτάσεις των πρώην ορυχείων καλλιεργήσιμες. Πόσο σωστή ήταν αυτή η μέθοδος φαίνεται από την ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Επομένως η χρήση αυτών των εδαφών δεν είναι για αχρήστευση με την εγκατάσταση μεγάλων ΦΒ Πάρκων, αλλά για καλλιέργεια.
Παράλληλα με το Βιομηχανικό Μουσείο ιστορίας λιγνίτη – λιγνιτωρυχείων & Σταθμών Παραγωγής και τον εκθεσιακό χώρο όπου θα εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών, παλαιά μηχανήματα κ.λπ. επιβάλλεται να εγκατασταθεί και ένα δίκτυο συρμών (ηλεκτρικού τρένο) με παράλληλο οδικό δίκτυο. Θα περιλαμβάνει τους επισκέψιμους (τουριστικούς) χώρους από τον ΑΗΣ Καρδιάς στα παλιά Ορυχεία με εμφανείς τις τομές εκσκαφής, στην Πτολεμαΐδα 5 που θα είναι σε λειτουργία, στο χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ (πιθανή εγκατάσταση επεξεργασίας υδρογόνου), στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, στο Βιομηχανικό συγκρότημα (ότι απέμεινε) και επιστροφή στον ΑΗΣ Καρδιάς. Η περίμετρος εντός των συρμών να περιλαμβάνει αποκατάσταση εδαφών με δασύλλια, λίμνες, παρατηρητήρια, με δρόμους περιπάτων κ.α. Και μόνο μ’ αυτήν την υποδομή η Εορδαία μπαίνει στον τουριστικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλη και με 12μηνη επισκεψιμότητα (κυρίως από σχολεία) με ότι αυτό σημαίνει για την επιβίωση της περιοχής μας.
Μεγάλο και αναξιοποίητο πλούτο για τη Δυτική Μακεδονία αποτελούν τα πολλά επιφανειακά νερά (ατράνταχτο συγκριτικό πλεονέκτημα) και για το λεκανοπέδιο της Εορδαίας επίσης. Οι λίμνες Χειμαδίτιδα,
Ζάζαρη, Πετρών και Βεγορίτιδα, μαζί με τα ιαματικά διαθέσιμα ύδατα. Η κάθε λίμνη μπορεί να αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, και φυσικά όλες πρέπει να γίνουν περιμετρικά επισκέψιμες.
Συνεχίζοντας αποκλειστικά με το σκεπτικό του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας πάμε στην κοινότητα ΕΡΜΑΚΙΑ του δήμου Εορδαίας. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η φυσική λίμνη του χωριού δημιουργήθηκε από τις εργασίες εξόρυξης των Ορυχείων. Στην λίμνη αυτή κατεβαίνουν από το όρος Βέρμιο και ξεδιψούν τα ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ που δεν έχει σχεδόν καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας. Ανεξέλεγκτα τα άλογα δημιουργούν ζημιές στις καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού. Να γίνει μελέτη και αν μπορούν με περιφράξεις να προστατευθούν οι καλλιέργειες, χωρίς να εμποδίζονται τα άγρια άλογα να κατεβαίνουν στην λίμνη. Αν αυτό είναι εφικτό, τότε να προστεθούν χειμερινά καταλύματα (υπόστεγα) με τροφή για να
συνηθίσουν τα άλογα να έρχονται ανελλιπώς στο χώρο. Με τις κατάλληλες μικρουποδομές (ειδική διαδρομή με αυτοκίνητο, παρατηρητήριο κ.λπ.) η Ερμακιά θα γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα!
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Η Δυτική Μακεδονία και κάθε περιοχή της επιβάλλεται να βγει από την απομόνωση. Ο τόπος να ζεις, να επιχειρείς, να επισκέπτεσαι, να …. πρέπει να είναι συγκοινωνιακά προσβασίμος με αυτοκίνητο και τρένο, στην μοναδική Περιφέρεια (ΠΔΜ) της Ελλάδας που δεν συνορεύει με θάλασσα.
-Ταχεία ολοκλήρωση της εθνικής Οδού Ε65 (χρηματοδοτείται με 480 εκ ΕΥΡΩ από Ταμείο Ανάκαμψης)
-Μελέτη και ολοκλήρωσης του άξονα φυλάκιο Νίκης – Φλώρινα (ολοκληρώθηκε) με Εγνατία Οδό.
-Δρόμος Καστοριάς-Πτολεμαΐδας με σήραγγα στην Κλεισούρα (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ 2014-2021).
-Δρόμος Κοζάνης-Λάρισας
-Διαπλάτυνση επαρχιακού δρόμου από Πτολεμαΐδα προς Ερμακιά, Ακρινή, Αγ. Δημήτριο
-Επέκταση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας μέσω Δυτικής Μακεδονίας προς Αλβανία & Β. Μακεδονία.
-Επέκταση λειτουργίας Σιδηροδρομικής γραμμής από Αμύνταιο προς Πτολεμαΐδα και χώρο ΑΕΒΑΛ.
ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δια της Υπ. Παιδείας κ Νίκης Κεραμέως, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές (2019) ανέστειλε την λειτουργία 38 Πανεπιστημιακών Τμημάτων (Π.Τ.), εκ
των οποίων τα έξι (6) επρόκειτο να λειτουργήσουν άμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Η υπόσχεση της κυβέρνησης ήταν η επαναξιολόγηση των 38 Π.Τ. η οποία μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε και με την εφαρμογή της βάσης του 10 αποδυναμώθηκαν σε αριθμό φοιτητών τα επαρχιακά Πανεπιστήμια.
Το Πανεπιστήμιο Δ.Μ. πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την άμεση λειτουργία των Π.Τ. που είναι σε αναστολή. Επιπλέον στις Πανεπιστημιακές Σχολές της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και η Φλώρινας, λόγω των άμεσων αρνητικών συνεπειών από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, θα πρέπει εκτός από συγχωνεύσεις, να λειτουργήσουν και άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Νοσηλευτικής Στην Σχολή Επιστημών Υγείας της Πτολεμαΐδας, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Πανεπιστημιακής Αρχής.
Άμεση σύνδεση με την επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών Πολυτεχνείων και Τεχνολογικών Σχολών, με στόχο την παροχή βιωματικής εκπαίδευσης. Να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις ΑΗΣ & Ορυχείων που είναι μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας και να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, για να εκπαιδευτούν-μετεκπαιδευτούν με συστηματικές επισκέψεις οι φοιτητές των αντίστοιχων σχολών σε Μηχανουργεία, Ηλεκτροτεχνία, Χημεία, σε ΑΗΣ και Ορυχεία. Οι δυνατότητες αυτές για την εκπαίδευση
αποτελούν μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα για το λεκανοπέδιο. Θα μπορούν οι φοιτητές πέρα από φωτογραφίες βιβλίων, σε στενάχωρες και απρόσωπες αίθουσες εργαστηρίων, να βρεθούν σε πραγματικούς χώρους εργασίας, με μαθήματα πάνω σε αληθινό εξοπλισμό, εικόνες που δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ!
ΥΓΕΙΑ-ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: Οι εισφορές στην ασφάλιση εργαζόμενων και
συνταξιούχων, χωρίς τις ανάλογες παροχές (ή και καθόλου παροχές λ.χ. για τα δόντια) είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά.
Η ανάγκη για άμεση παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην μοναδική περιφέρεια που δεν έχει, στη Δυτική Μακεδονία, είναι επείγουσα και άκρως απαραίτητη.
Η τελευταία έκθεση των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας και πως αυτά κατανέμονται κατά γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας είναι ακραία ανησυχητική. Το συμπέρασμα της έρευνας αυτής καταλήγει στην διαπίστωση ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid 19 στα Περιφερειακά Νοσοκομεία είχαμε αυξημένους θανάτους σε ποσοστό 40% μεγαλύτερο από τα Κεντρικά Νοσοκομεία. Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ – Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ !!!
Αγνοώντας τις σοβινιστικές απόψεις, τις ψηφοθηρικής διαδρομές σχεδόν όλων των πολιτικών διαχρονικά και πολλών αυτοδιοικητικών της Π.Δ.Μ. και τις πολιτικές σκοπιμότητες φορέων, κομμάτων και παρατάξεων, προτείνουμε αυτούσια την ομόφωνη πρόταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) της Δυτικής Μακεδονίας: «Η Π.Δ.Μ. έχει ανάγκη από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, να προσελκύσει ιατρικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, με ανάλογες υπηρεσίες, όχι μόνο στους κατοίκους της Π.Δ.Μ. αλλά και σε κατοίκους γειτονικών χωρών». Η πρόταση της ΠΕΔ να υλοποιηθεί άμεσα!
Η απόλυτη εγκατάλειψη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ του Αμυνταίου δεν τιμά κανέναν μας, είναι εντελώς αδικαιολόγητη και με πολλές πιθανότητες σκόπιμη …. Έσωσε ζωές, γιάτρεψε, έδωσε λύσεις στα αδιέξοδα ασθενών και οικογενειών, είναι η απάντηση σε σοβαρές ασθένειες που δυστυχώς όλο και περισσότερο εμφανίζονται. Επίσης μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή!
Η ενίσχυσή του σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και δομές επιβάλλεται να γίνει «χθες»! Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΓΑΘΟΥ !!!
ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ-ΦΟΡΕΙΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΣΕ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΚΑΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ !!!