Άκαρπη η συνάντηση επιχειρηματιών από την Πρέσπα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου για την κατολίσθηση

Πικραμένοι και απογοητευμένοι αποχώρησαν από την συνάντηση που είχαν οι επιχειρηματίες από την περιοχή Πρεσπών με τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στην κατολίσθηση του δρόμου εντός του οικισμού του Πισοδερίου.

Ήταν μια συνάντηση όπου εκτέθηκαν τα στοιχεία που έχει μέχρι τώρα η ΠΕ Φλώρινας για τον δρόμο ο κ. Βόσδου καθώς και οι προβληματισμοί του για  τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την κατασκευή εναλλακτικής-πρόχειρης διαδρομής και φυσικά η αγωνία των επιχειρηματιών να μην χάσουν την χειμερινή περίοδο και καταστραφούν οικονομικά.

Κοινή παραδοχή πως δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική λύση πριν από την παρέλευση ένα χρονικού διαστήματος πέντε μηνών. Που σημαίνει ότι χάνεται η χειμερινή περίοδος για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Επομένως η μόνη άμεση λύση για να μην υποστούν ζημιές οι επιχειρήσεις και να μην κινδυνέψει η ζωή των διερχομένων από εκεί είναι η χρήση του δρόμου με την κατολίσθηση. Η περιφερειακή αρχή άμεσα θα πρέπει να τοποθετήσει την αναγκαία σήμανση πριν και μετά την κατολίσθηση καθώς και την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών προκειμένου να ρυθμιστεί η μονοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Βόσδου ότι μιάμιση λωρίδα από το παλιό οδόστρωμα είναι ασφαλής για οχήματα μέχρι 3,5 τόνους. Στο επόμενο διάστημα οι γεωλογικές έρευνες ΄θα δείξουν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από λεωφορεία.

Η συνάντηση – σύσκεψη έγινε στην αίθουσα του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου, πλέον των 20 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Πρεσπών, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου και οι εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Κιοσές και Θανάσης Τάσκας.

Ο κ. Βόσδου ειλικρινής με τους επιχειρηματίες δεν μάσησε τα λόγια του,  επεσήμανε ότι για τις εναλλακτικές διαδρομές στην καλύτερη περίπτωση απαιτούνται τουλάχιστον πέντε μήνες για την κατασκευή του ασφαλούς δρόμου δύο κατευθύνσεων που θα επιλεγεί από τις τεχνικές υπηρεσίες και τους μελετητές. 

Κατολίσθηση στο 12ο χιλιόμετρο

Η κατολίσθηση στο 12 χιλιόμετρο Φλώρινας – Βίγλας είναι από τον    Ιούνιο και ακόμα δεν ξέρουν πότε και αν θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Την ευθύνη την απέδωσε στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας ΔΜ και της αποκεντρωμένης Ηπείρου-Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη.

Ζητήθηκαν από την ΠΕ Φλώρινας 284.000 ευρώ τα οποία έδωσε αμέσως ο Βόσδου.

Στο  συγκεκριμένο σημείο τοποθετήθηκαν φωτεινοί σηματοδότες που ρυθμίζουν την μονοδρόμηση στο συγκεκριμένο τμήμα.

Υπάρχει και η εναλλακτική λύση ο ασφαλής  δρόμος Φλώρινα-Ακρίτας –Βίγλα.

Κατολίσθηση Πισοδερίου

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές   εκ των οποίων η μία αποκλείεται λόγω ακαταλληλότητας. Η Δεύτερη χρειάζεται τουλάχιστον 5 μήνες για να γίνει ο δρόμος βατός, ασφαλής και δύο κατευθύνσεων.

Η ευθύνη για το οδικό δίκτυο ανήκει σε υπηρεσία της ΠΔΜ με έδρα την Κοζάνη.

Την μελέτη κατασκευής και αποκατάστασης του δρόμου εντός του Πισοδερίου έχει αναλάβει η ΑΝΚΟ με εξωτερικούς συνεργάτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αιτία της κατάρρευσης είναι η κακή ποιότητα του υλικού η μη λειτουργία των στραγγιστηρίων» που χρησιμοποιήθηκαν για την επέκταση του δρόμου στο σημείο της κατάρρευσης και δεν οφείλεται σε γεωλογικό φαινόμενο.

Στόχος της ΠΕ Φλώρινας είναι η γρηγορότερη και ασφαλέστερη λύση, τόνισε ο κ. Βόσδου.

Όταν του ζητήθηκε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης είπε ότι δεν μπορεί αφού δεν υπάρχει μελέτη.

Οι επιχειρηματίες ζήτησαν άμεση λύση για να μην χάσουν την χειμερινή περίοδο και καταστραφούν οικονομικά.

Εκτός της λειτουργίας των επιχειρήσεων μπήκε και το ζήτημα κινδύνου της υγείας των κατοίκων αφού θα είναι αποκομμένοι από την Φλώρινα.

Οι οικολόγοι δεν επέτρεψαν στην περιβαλλοντική μελέτη να συμπεριλάβει και τυχόν εκσκαφές προς το βουνό δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου. Η περιφερειακή αδειοδότηση δεν επιτρέπει καμία εκσκαφή.

Η μιάμιση λωρίδα στο σημείο της κατολίσθησης του παλιού οδοστρώματος  του οδικού δικτύου είναι ασφαλής σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σωτήρης Βόσδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

«Πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με κατοίκους και επιχειρηματίες της Πρέσπας αναφορικά με το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την κατολίσθηση του δρόμου και ιδιαίτερα στο Πισοδέρι. Βέβαια υπάρχει και άλλη μία κατολίσθηση η οποία είναι στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας – Πρεσπών. Και στις δύο περιπτώσεις η κυκλοφορία γίνεται εκ περιτροπής με τη χρήση φωτεινού σηματοδότη και στα κομμάτια τα οποία έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, μετά από απόφαση της διεύθυνσης αστυνομίας Φλώρινας, και η κυκλοφορία διεξάγεται με ασφάλεια.

 Όσον αφορά την κατολίσθηση στο Πισοδέρι έχει ανατεθεί από τη μεριά της περιφέρειας η διερεύνηση του φαινομένου και πολύ περισσότερο η αποκατάσταση.

 Όσον αφορά την αποκατάσταση έχουν προταθεί κάποιες μέθοδοι και αναμένεται να γίνει μία περαιτέρω εξειδικευμένη αναζήτηση των αιτιών και των τρόπων αποκατάστασης με γνώμονα πρώτον να είναι ασφαλής η αποκατάσταση, δεύτερον να επιτρέπεται κάτω από τις καιρικές συνθήκες τώρα τον χειμώνα να γίνει αυτή η αποκατάσταση και τρίτον να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας ή αν υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας αυτή να είναι για όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα.

Συμμερίζομαι τις αγωνίες των κατοίκων των Πρεσπών, είναι και οι δικές μου αγωνίες καθώς η Πρέσπα αποτελεί ένα διαμάντι για τη Φλώρινα και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.

Η ευθύνη αυτού του οδικού άξονα είναι της διεύθυνσης τεχνικών έργων της έδρας, είμαστε σε μία συνεχή επικοινωνία με τους υπεύθυνους εκεί και από τη δική μας  την πλευρά έχουμε προτείνει και λύσεις, έχουμε δηλώσει την πρόθεσή μας να συνεισφέρουμε και οι τεχνικές υπηρεσίες αλλά και εγώ προσωπικά σε ότι ζητηθεί και ευελπιστώ ότι οι αρμόδιοι, δηλαδή η διεύθυνση τεχνικών έργων της έδρας θα ανταποκριθεί άμεσα και σύντομα θα έχουμε την αποκατάσταση του οδικού άξονα σε εκείνο το σημείο».

Μάκης Μούσιας, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πισοδερίου

«Σήμερα είχαμε μία συνάντηση για να ενημερωθούμε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε πάνω και κάτω από τη Βίγλα και στο Πισοδέρι, διαπιστώσεις ακούσαμε για το τι έχει γίνει, απαντήσεις για τις καθυστερήσεις δεν πήραμε, η έδρα ευθύνεται για όλα αυτό καταλάβαμε, για το Πισοδέρι χρονοδιάγραμμα δεν πήραμε, καμιά απάντηση, χρονοδιάγραμμα μηδέν, το τι θα γίνει δεν γνωρίζουμε τίποτα».

Ιωάννα Τσίκου – Μπουτσινά, επιχειρηματίας στις Πρέσπες

«Δυστυχώς από τη συνάντηση δεν υπήρξε κάποια απάντηση ούτε κάποιο αποτέλεσμα, είμαστε όλοι απελπισμένοι και απογοητευμένοι, το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν χωράνε λόγια, πραγματικά ο κόσμος στις Πρέσπες αυτή τη στιγμή δεν κοιμάται ήσυχος, έχουμε αποκλειστεί πλήρως, υπάρχουνε άνθρωποι ηλικιωμένοι οι οποίοι θέλουν να κατέβουν στη Φλώρινα με λεωφορείο επειδή δεν έχουν μέσο δικό τους, υπάρχουν δάσκαλοι που ανεβαίνουν για τα σχολεία και αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν θα μπορούν να ανεβαίνουνε, υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, πραγματικά είμαι υπερβολικά ανήσυχη και απελπισμένη. Πρέπει να δοθεί μία απάντηση και μία λύση χθες, όχι σήμερα, αυτό ζητάμε, αυτό διεκδικούμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας όλη η Πρέσπα μαζί για να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε όσο πιο σύντομα γίνετα»ι.

Πάνος Δημητρόπουλος, επιχειρηματίας στις Πρέσπες

«Με την αγωνία είμαστε και εμείς για το οδικό δίκτυο, μία δεύτερη κατάρρευση που ήρθε μετά από έξι μήνες που ήταν η πρώτη και πάλι ακούσαμε τα ίδια δεν ξέρουμε, δεν υποσχόμαστε, μόνο δεν και περιμένουμε να βρούμε μία λύση. Φυσικές καταστροφές υπάρχουν συνέχεια και βλέπουμε να λύνονται τα θέματα πολύ πιο γρήγορα δεν ξέρω για ποιο λόγο κωλύονται οι υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας αλλά πραγματικά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος γιατί μιλάμε για μία δύσβατη περιοχή πού όλους τους μήνες του χειμώνα είναι με παγωνιές και χιόνια και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών».