Διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

Στην εισαγγελέα Φλώρινας προσέφυγε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου Φλώρινας, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του σχετικά με την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης, την κακή κτιριακή κατάσταση του σχολείου, αλλά και την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος αναφέρεται πως μετά τη διαπίστωση των χαμηλών θερμοκρασιών στις διδακτικές αίθουσες του σχολείου (12 βαθμοί Κελσίου στις 25/2/2019) λήφθηκε η απόφαση να γνωστοποιηθεί το θέμα στην εισαγγελέα προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κίνηση αυτή στρέφεται εναντίον κάποιου φυσικού προσώπου.

Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «από το 2011 υπάρχει επίσημη αλληλογραφία της διεύθυνσης του σχολείου με τους αρμόδιους φορείς για την ελλιπή χορήγηση ποσοτήτων πετρελαίου με αποτέλεσμα χειμώνες σαν τον φετινό οι θερμοκρασίες να είναι οι προαναφερθείσες οι οποίες είναι απάνθρωπες για τα δεδομένα της εποχής μας για μαθητές και δασκάλους.

Αιτία αυτού είναι η παλαιότητα του κτιρίου, η παλαιότητα του λέβητα και γενικά η θερμική εγκατάσταση, καθώς και η θέση του σχολείου (δεν το βλέπει ποτέ ο ήλιος)».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων υποστηρίζει πως «η λύση δίνεται κάθε χρόνο με επαιτείες για χορηγία από καλοπροαίρετους πολίτες, εφόσον το κράτος αδυνατεί να προσφέρει επαρκείς συνθήκες διδασκαλίας καθώς και μια δίκαιη λύση στη χορήγηση του πετρελαίου, όχι μόνο με αριθμητικά κριτήρια μαθητών, αλλά να λαμβάνει υπόψιν και κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτό το αίτημα τέθηκε και στην προ διετίας επίσκεψη του υπουργού Παιδείας και με δέσμευση της Περιφέρειας ότι θα δοθούν λύσεις στις σχολικές μονάδες (παρόντες ήταν όλοι οι σύλλογοι των σχολικών μονάδων) απεστάλη επιτροπή από την Περιφέρεια και προφορικώς δεσμεύτηκε για λύση των προβλημάτων. Δύο χρόνια αργότερα δεν είδαμε καμία υλοποίηση, ούτε στην χορήγηση πετρελαίου, ούτε στην υλικοτεχνική και ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου»