Εκδήλωση για τον Γιώργο Σεφέρη

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΚΑΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ

 

Την απόλυτη ικανοποίηση τους εξέφρασαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Γενικός Πρόξενος μας στην Κορυτσά Γιάννης Πεδιώτης, προς τιμήν του Γιώργου Σεφέρη, στο κτίριο το οποίο υπηρέτησε και διέμενε ως πρόξενος ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Πεδιώτη και  είχε ως στόχο να ευαισθητοποιηθούν η κυβέρνηση και οι φορείς του πολιτισμού, για να ανακατασκευαστεί το παλιό προξενείο, στο οποίο από το 1936 μέχρι το 1938, υπηρέτησε ο Γιώργος Σεφέρης ως Πρόξενος στην Κορυτσά και χρησιμοποίησε και ως κατοικία του.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο του νομπελίστα ποιητή αλλά και μέρος της ζωής του από Έλληνες και Αλβανούς ομιλητές, καθώς και από τον πρόξενο Γιάννη Πεδιώτη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του μουσικού γυμνασίου της Κορυτσάς.

Από την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας συμμετείχε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης.

Το νεοκλασικό κτίριο αγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο το 1998 έναντι 100.000 δολαρίων, το ποίο όμως καταστρέφεται επικίνδυνα, γιατί το 1997 υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά κατά τις αναταραχές το 1997.

Ο πρόξενος κ. Πεδιώτης ζήτησε δάνειο 300.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα για να αναστηλωθεί και επισκευαστεί το κτίριο. η τράπεζα όμως αρνήθηκε τον δανεισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε για το κτίριο, το κόστος εκτιμάται στις 300.000 ευρώ και θα αποπληρώνονταν με το ενοίκιο που πληρώνει το Ελληνικό δημόσιο στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το προξενείο και το οποίο ας σημειωθεί είναι μεγαλύτερο από τη δόση του δανείου.

Ο κ. Πεδιώτης απευθύνθηκε και σε φορείς και ιδρύματα τα οποία κώφευσαν στην πρόσκληση του κ. Προξένου να χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή του νεοκλασικού κτιρίου, το οποίο από το 1900 έχει αυτή την μορφή και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς του Ελληνισμού, στην ευρύτερη περιοχή της Κορυτσάς.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφερόμενος στην εκδήλωση και τη σπουδαιότητα που μπορεί να αποκτήσει το σπίτι του διπλωμάτη και πρώτου νομπελίστα έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφεριάδη για τον Ελληνισμό σύντομα πρόκειται να στείλει επιστολή στους συναδέλφους του βουλευτές καθώς και στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να παρέμβουν αλλά και να ενισχύσουν οικονομικά την πρωτοβουλία του δραστήριου προξένου μας στην Κορυτσά του Γιάννη Πεδιώτη.

Στη δήλωση του ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης είπε:
« Ήρθαμε σήμερα στην Κορυτσά μετά από πρόσκληση του γενικού προξένου της Κορυτσάς, στην εκδήλωση που κάνει, προσπαθώντας να προωθήσει μια ιδέα του, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, να ανακαινιστεί το αγορασμένο από το Ελληνικό κράτος, το κτίριο στο οποίο έμενε ο Γιώργος Σεφέρης όταν ήτανε Πρόξενος στην Κορυτσά.

Είναι μια προσπάθεια την οποία θα στηρίξω με κάθε δύναμη για να ευοδωθεί. Γιατί και θα ανταποκριθεί το Ελληνικό κράτος αλλά και πρέπει κάποτε να τιμούμε την ιστορία μας.

Σένα περιβάλλον πάρα πολύ ωραίο, σένα μέρος πάρα πολύ ωραίο, το οποίο δείχνει και εκτός Ελλάδος την εγκατάλειψη στην οποία αφήνουμε οι Έλληνες και τα περιουσιακά στοιχεία και την ιστορία μας, με ανθρώπους που αγαπάνε την Ελλάδα, με ανθρώπους που έχουν μέσα τους την Ελλάδα, παρόλο που δεν τη ζήσανε, και κάθε φορά που βρίσκομαι με τέτοιους ανθρώπους αισθάνομαι την υποχρέωση που έχουμε να βοηθήσουμε αυτές τις καταστάσεις και τους ανθρώπους.

Πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση μας διδάσκει. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και να εκτελέσουμε το χρέος που έχουμε απέναντι στην πατρίδα μας, απέναντι στους ανθρώπους που κράτησαν ζωντανό τον Ελληνισμό όλα αυτά τα χρόνια, παρόλες τις δυσκολίες τους κινδύνους  και τις διώξεις  κι εμείς πρέπει να δείξουμε  ότι είμαστε στο πλευρό τους.

Ο κ. Κωνσταντινίδης πρόκειται σύντομα να στείλει επιστολή στους συναδέλφους του βουλευτές του κοινοβουλίου καθώς και στο πρόεδρο της Βουλής για να στηρίξουν ενισχύσουν την προσπάθεια του Έλληνα προξένου να ανακατασκευαστεί το κτίριο του Γιώργου Σεφέρη».

 

Ο Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών  κ.  Δημήτρη Αβραμόπουλου

Αγαπητοί φίλοι!

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει σήμερα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, για τον παγκόσμιας απήχησης ποιητή και εξέχοντα διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη, σε ένα χώρο που ο μεγάλος αυτός Έλληνας έζησε, εργάσθηκε και δημιούργησε, στην πόλη της Κορυτσάς, στη φίλη Αλβανία.

Ο Γεώργιος Σεφέρης, μέσα από την ξεχωριστή πορεία του στον κόσμο της Τέχνης, σε μια σκοτεινή περίοδο για την ανθρωπότητα, όταν η ζωή, η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία των λαών δοκιμάσθηκαν όσο ποτέ άλλοτε, απέδειξε για ποιο λόγο «χρειάζονται οι ποιητές σ’ ένα μικρόψυχο κόσμο»: για να δείχνουν, μέσα από τον προφητικό τους λόγο, τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, με εφόδια τη βαθειά γνώση της Ιστορίας και την πίστη στην επικράτηση του Δικαίου και της ισχύος του ανθρώπινου Ήθους.

Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, τα μηνύματα που αυτός ο γνήσιος εκπρόσωπος του οικουμενικού Ελληνισμού πέρασε μέσα από το ποιητικό έργο του, καθίστανται επίκαιρα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, αλλά πρωτίστως ηθικής και αξιολογικής κρίσης, όπου «καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει τον βραχνά των άλλων». Μόνο μέσα από την κατανόηση και σεβασμό του άλλου, καθώς και τη συνεργασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις σύγχρονες, σύνθετες προκλήσεις και να τις καταστήσουμε, από απειλές, ευκαιρίες για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου Κορυτσάς, σε ένα χώρο ο οποίος ευχή όλων μας είναι να αξιοποιηθεί σύντομα όπως αρμόζει στην ιστορία του, αλλά και στη μνήμη του μεγάλου ποιητή και διπλωμάτη μας.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΔΙΩΤΗ

Αγαπητές κυρίες και κύριοι, επίσημοι προσκεκλημένοι»

Καλώς ήρθατε στην Κορυτσά από τα Τίρανα και άλλες περιοχές της Αλβανίας και από την Ελλάδα. Ευχαριστώ επίσης τους φίλους και τις φίλες από την Κορυτσά κ αι την ευρύτερη περιοχή και τους επίσημους προσκεκλημένους που αποδέχθηκαν την σημερινή πρόσκληση και βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Εκ των προτέρων θα ήθελα να ζητήσω την κατανόηση σας για την έλλειψη μετάφρασης, η οποία θα διπλασίαζε το χρόνο και, φοβάμαι, θα κούραζε.

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Υπάρχουν ορισμένες «γλώσσες» που μιλιούνται από όλες τις φυλές, από όλους τους ανθρώπους, συγκινούν το ίδιο κάποιον που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία και κάποιον που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ασία. Οι άνθρωποι που γεννούν και διαδίδουν τις γλώσσες αυτές δεν είναι συνηθισμένοι. Είναι άνθρωποι ιδιαίτερης ευαισθησίας και ικανότητας που διαθέτουν εκ γενετής ή επίκτητη τη θεία χάρη. Μία από αυτές τις «παγκόσμιες γλώσσες» είναι η ποίηση και ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Γιώργος Σεφέρης.

Δεν θα σας μιλήσω για το έργο του Σεφέρη, καθώς οι επόμενοι ομιλητές είναι αρμοδιότεροι από εμένα. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε κάποια βιογραφικά στοιχεία που, νομίζω, είναι αναγκαία για την κατανόηση της πορείας του ποιητή. Ό Γιώργος Σεφέρης, που το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης γεννήθηκε στίς 29 Φεβρουαρίου του 1900 στην Σμύρνη της Μικρός Ασίας και ήταν γιος του Στυλιανού και της Δέσπως Σεφεριάδη. Ό Στυλιανός Σεφεριάδης υπήρξε διακεκριμένος ακαδημαϊκός, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας με πλουσιότατο επιστημονικό έργο. Υπήρξε επίσης ποιητής και μεταφραστής. Την αγάπη του για τη λογοτεχνία ό Στυλιανός Σεφεριάδης θα την μεταδώσει και στα τρία του παιδιά, Γιώργο, άγγελο και Ιωάννα (μετέπειτα σύζυγο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου), τα οποία και θα ασχοληθούν με αυτήν.

Λέει η Ιωάννα Σεφέρη-Τσάτσου: «Κι έπειτα βρίσκαμε διέξοδο στη βιβλιοθήκη του πατέρα. Διαλέγαμε ένα βιβλίο και μπρούμυτα στο πάτωμα διαβάζαμε ώρες. Όλους τους γάλλους ρομαντικούς τους είχαμε μάθει απέξω.

Το 1914, με την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ή οικογένεια Σεφεριάδη μετακομίζει στην Αθήνα, όπου ό Γιώργος Σεφέρης τελειώνει το Γυμνάσιο το 1917. Κατόπιν, όλη η οικογένεια θα μετακομίσει στο Παρίσι, όπου ο πατέρας Στυλιανός εργάζεται ως δικηγόρος και ο Γιώργος θα σπουδάσει εκεί Νομικά ως το 1924.

Ήδη όμως, από το 1918, θα εκδηλωθεί ή αγάπη του για την ποίηση και θα αρχίσει να γράφει στίχους.

Στα χρόνια των σπουδών του, όντας στο εξωτερικό, έχει την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής, Ο Σεφέρης μελέτησε και εμπέδωσε κάθε καινούργιο κίνημα της γαλλικής λογοτεχνίας των πρώτων δεκαετιών του αιώνα του. Στο Παρίσι θα τον βρει και ή Μικρασιατική Καταστροφή, ή οποία θα τον επηρεάσει βαθύτατα και θα παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη του.

Το 1926 ό Γιώργος Σεφέρης θα αρχίσει την διπλωματική του σταδιοδρομία, διοριζόμενος στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος. Μέχρι το 1962 πού συνταξιοδοτείται θα υπηρετήσει σε πολλές και σημαντικές θέσεις. Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως υποπρόξενος και πρόξενος στο Λονδίνο (1931-1934) και μετά εδώ στην Κορυτσά (1936-1938). Η αλήθεια είναι ότι ο Σεφέρης δεν ζήτησε να έρθει στην Κορυτσά. Ο ίδιος, πίστευε ότι η μετάθεση του αυτή οφειλόταν στην αντίθεση του στο καθεστώς Μεταξά, που είχε επιβληθεί τότε στην Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι, ο πατέρας του ήταν εκείνος που φρόντισε να έρθει εδώ, για να κάνει δυσκολότερη τη σχέση που είχε συνάψει ο Σεφέρης με την μετέπειτα σύζυγο του Μαρώ, σχέση που δεν ενέκρινε. Όμως, είναι σίγουρο, ότι η 7ίόλη αυτή επέδρασε στην ποίηση του και ότι φεύγοντας δεν είχε πια την προσωπική πικρία που ένοιωσε όταν πρωτοήρθε. Μεταξύ άλλων, θα σας πρότεινα να διαβάζατε το σχετικό βιβλίο της κυρίας Κόντη με μικρές, αλλά χαρακτηριστικές και συγκινητικές αναφορές στην παραμονή εδώ του Σεφέρη.

Μετά την Κορυτσά, ο Σεφέρης υπηρέτησε ως σύμβουλος τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, Όταν κηρύχθηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ακολούθησε την ελληνική Κυβέρνηση στην Κρήτη, την Αίγυπτο, την Νότια Αφρική και τήν νότια Ιταλία, και, μετά την απελευθέρωση, επανήλθε στην Αθήνα όπου και παρέμεινε μέχρι το 1948. Κατόπιν θήτευσε σύμβουλος στις Ελληνικές Πρεσβείες στην άγκυρα και το Λονδίνο, αργότερα πρέσβης στο Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και το Ιράκ, και τελικά στο Λονδίνο (1957-1962). Αφότου αποσύρεται, αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στο λογοτεχνικό του έργο, μέχρι το θάνατο του, το 1971. Η κηδεία του, εν μέσω δικτατορίας και κατόπιν της Δήλωσης του στο BBC το 1969, είχε τον χαρακτήρα εκδήλωσης εναντίον του καθεστώτος των συνταγματαρχών, καθώς ο λαός αναγνώρισε στο πρόσωπο του τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, για τις οποίες τόσο διψούσε. Εξάλλου, λόγω της δήλωσης του αυτής, το τότε δικτατορικό καθεστώς του είχε αφαιρέσει τον τίτλο του Πρέσβυ επί τιμή και το διπλωματικό διαβατήριο.

Η ποίηση και το συνολικό πνευματικό έργο του Γιώργου Σεφέρη γνώρισε πολλές και διεθνείς διακρίσεις. Τιμήθηκε με το «Έπαθλο Παλαμά» (1946) και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (1960). Ακολούθησε το βραβείο Foyle στο Λονδίνο (1961) και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Επίσης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 11964), στο Πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης (1964) και στο Πανεπιστήμιο Princeton 11965). Εκλέχτηκε, επίσης, επίτιμο μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών Κ3αί Επιστημών (1966).

Η ζωή ενός ανθρώπου αγαπητές φίλες και φίλοι αδικείται, όταν πρέπει να χωρέσει σε λίγα λεπτά. Πόσο μάλλον μια τόσο γεμάτη ζωή, μιας τέτοιας προσωπικότητας. Προσπαθούμε, όμως, σήμερα να φωτίσουμε ελάχιστες πτυχές, σαν μια εκδήλωση μνήμης, για να γιορτάσουμε το ανθρώπινο πνεύμα και το ύψος που μπορεί να φτάσει. Κι ακόμα να θυμηθούμε ότι, πέρα από οικονομικές κρίσεις και ασήμαντα δέματα της καθημερινότητας, το μυστήριο της πολυσύνθετης ανθρώπινης φύσης απαιτεί την πνευματική τροφή, την τροφή της ψυχής, την ανύψωση, όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως αναγκαίο όρο για την επιβίωση.