ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ

   Επεισοδιακή η συνάντηση-λαϊκή συνέλευση- στην Κέλλη, με συνεχείς αντεγκλήσεις, αντιπαραθέσεις, φωνές, ένταση  αλλά και αποτέλεσμα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού που δεν θύμιζε σε τίποτα τους ήρεμους και καλοσυνάτους κατοίκους της Κέλλης.

Τα είχε όλα η συνάντηση, εντάσεις, φωνές, διαμάχες, προτάσεις αλλά και συμφωνίες.

   Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού από τετραμήνου σε συνδυασμό με τις έντονες χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -30, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ζωικό πληθυσμό κυρίως των αμνοεριφίων αλλά και στις εγκαταστάσεις ύδρευσης των κατοίκων. Η εξάντληση και των τελευταίων αποθεμάτων υπομονής των κατοίκων λόγω της εξοντωτικής ταλαιπωρίας των, η αδυναμία του δήμου να λύσει έστω και μερικώς το πρόβλημα και η αρνητική του στάση, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση και χάρις στην ψυχραιμία του Δημάρχου Κώστα Θεοδωρίδη και του προέδρου της Κέλλης Θανάση Τάσκα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

   Η αποκλειστική  ευθύνη για την λειψυδρία της Κέλλης έχει ονοματεπώνυμο και    λέγεται Δήμος Αμυνταίου. Υπήρξαν αστοχίες και λαθεμένες επιλογές διαχρονικά, που δεν έλυσαν το πρόβλημα παρά μόνο υπήρξε μικρή βελτίωση.

Ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Μωυσιάδη, τρεις Αντιδημάρχους τους Ακριτίδη Βαγγέλη, Νάτση Γιάννη, Δεληγιαννίδη Στάθη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Πελεκούδα Θόδωρο και τον Κατσουπάκη Τάσο υπάλληλο του Δήμου υπεύθυνο για το νερό και τα στέγαστρα, που απ’ ότι φάνηκε ήταν ο πλέον αγαπητός από τη συνοδεία του κ. Δημάρχου.  

   Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Νάτση, ο οποίος είχε με την αήθη συμπεριφορά του προκάσε τους κατοίκους της Κέλλης. Αντί με την παρουσία του να συμβάλει στην ήρεμη διεξαγωγή της συζήτησης «έριξε λάδι στη φωτιά». Προκλητικός, θρασύς και με τσαμπουκά προσπάθησε να επιβάλλει τη δική του άποψη. Βέβαια δεν του πέρασε και παραλίγο  να τον λυντσάρουν. Η επέμβαση των ψυχραιμοτέρων τον γλύτωσαν από τα χειρότερα. Κι  αυτό είναι μια τρανή απόδειξη ότι ο κύριος αυτός ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με το κυρίαρχο πρόβλημα της Κέλλης της έλλειψης νερού για τους ίδιους και τα κοπάδια τους αλλά και ποτέ δεν πάτησε στο χωριό μετεκλογικά.

Το ενδιαφέρον για το χωριό είναι καθημερινή πράξη και όχι κούφια λόγια.

   Ο κ. Νάτσης πρώτα πρέπει να μάθει να σέβεται τους συμπολίτες του και κυρίως τις «ηρωικές μορφές της Κέλλης» όπως τους χαρακτήρισε και σωστά ο πρόεδρος, τον εαυτό του και φυσικά το αξίωμα του που δεν είναι καθόλου διακοσμητικό.

Είσαι τυχερός που βρέθηκες σε ένα χωριό με πράους ανθρώπους και έμφυτη ευγένεια.   Γιατί κ. Νάτση αν το χωριό σου ή το δικό μου, αντιμετώπιζε το πρόβλημα που  αντιμετωπίζει με το νερό η Κέλλη και με την ένταση και διάρκεια που έχει, είναι σίγουρο ότι με τέτοια συμπεριφορά θα σε κάνανε «μπαούλο» στο ξύλο και θα σε στέλνανε στο νοσοκομείο.

Σε τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις ή σιωπάς όπως έκαναν οι υπόλοιποι παριστάμενο συνάδελφοι σου ή αν μιλήσεις πρέπει να κάνεις μακροβούτι στο μυαλό σου για νάσαι μετρημένος και σεμνός.

   Ύστερα από πρόταση του βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος πήρε μέρος στη συζήτηση, αποφασίστηκε ομόφωνα τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Αμυνταίου να αποστείλει στον αρμόδιο υπουργείο έγγραφο με συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία ο κ. Αντωνιάδης της Τρίτη θα μεταβεί στο υπουργείο για να στηρίξει τα αιτήματα του Δήμου Αμυνταίου.  Υποσχέθηκε δε πως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Κέλλη προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για την εξέλιξη του θέματος.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των ανθρώπων της παράταξης του Δημάρχου Κώστα Θεοδωρίδη και του προέδρου της Κέλλης είναι εμφανής και στον πλέον αδαή. Και κατά την εκτίμηση μας είναι η αιτία της επιδείνωσης των προβλημάτων των κατοίκων.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις  ξεκάθαρες θέσεις του προέδρου Θανάση Τάσκα, τόσο για τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα και αναγκάζουν κτηνοτρόφους να πάνε ακόμα και μέχρι τις Πέτρες για λίγο νερό για τα ζώα τους αλλά και για τις συγκεκριμένες λύσεις που προτείνει. Η συνεργασία των δύο μπορούν να απαλλάξουν οριστικά τους Κελλιώτες από το πρόβλημα αυτό και κάλεσε τους κατοίκους να συνεχίσουν να είναι ενωμένοι, γιατί μόνο έτσι μπορούν να κερδίσουν αγώνες.

Να τι είπε γι’ αυτό ο κ. Τάσκας. «Θα δεχτώ πως η λύση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση για μια σειρά από λόγους όπως το ανάγλυφο του εδάφους, και η μεγάλη απόσταση , το ότι πρέπει να γίνει συντονισμένα και σε διαφορετικά στάδια, όπως:

Α) αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης το οποίο έγινε στα 11 από τα 12 χιλιόμετρα και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα για εμένα.

Β) Δεξαμενή, πράγματι φέτος αποκτήσαμε καινούρια

Γ) Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης εκεί όπου χρειάζεται γιατί υπάρχουν διαρροές και κάποιοι υδροδοτούνται από αμιάντοσωλήνες .

Δ) Υδρομετρητές.

Ε) Αν δεν επαρκεί το νερό να γίνει προσπάθεια εμπλουτισμού των πηγών (υδρομάστευση).

Για εμάς οι πραγματικοί λόγοι του προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθούν σε 2 άξονες, 1) στην μη διάθεση να προσεγγίσει η Δημοτική αρχή το πρόβλημά μας στην πραγματική του διάσταση  και 2) στο ότι συμβουλεύεστε ανθρώπους που συνεχίζουν να θεωρούν κόσμο τον μικρόκοσμο στον οποίο ζούνε, να έχουν κομματικές εμμονές, να είναι διχαστικοί, προσκολλημένοι σε παλιά κατάλοιπα τα οποία μας έχουν φέρει εδώ και ως χώρα. Καταλάβετε επιτέλους πως κάθε είδους ανεύθυνες και επικίνδυνες «ενημερώσεις» που έχετε κ. Δήμαρχε δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εσάς με επιφύλαξη».

 

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

    Η συζήτηση, παρόλη την ένταση της κατέληξε σε ορισμένες παραδοχές.

Παραδοχή πρώτη.  Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα, θα έλεγα δυσανάλογα μεγάλα ποσά σε σχέση με το πρόβλημα, κι αυτό είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση. Υπήρξαν πολλές αστοχίες και λαθεμένες επιλογές και κατασπαταλήθηκε δημόσιο χρήμα χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες;

Παραδοχή δεύτερη. Ενώ δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά αποτέλεσμα δεν υπήρξε ή ήταν πολύ κατώτερο των υπολογισμών και εκτιμήσεων που δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά.

Παραδοχή τρίτη. Αυτόν τον χειμώνα οι κτηνοτρόφοι ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα και την  ευθύνη την αποδίδουν στον Δήμαρχο. ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κάτοικοι στη συνέλευση και δεν αντικρούστηκε από κανέναν, ότι ο Δήμος έκλεισε τη μια γεώτρηση λόγω υπερβολικού κόστους λειτουργίας και  δεν έστειλε ούτε ένα βυτίο νερό. Αντίθετα τους κουβαλούσε νερό η Πυροσβεστική και ο Στρατός, ύστερα από αίτημα του προέδρου Θανάση Τάσκα.

Παραδοχή τέταρτη. Χάνεται αρκετό νερό από τις πηγές μέχρι τη δεξαμενή που εκτιμάται ότι οφείλεται σε αστοχίες του έργου.

Παραδοχή Πέμπτη.  Τα 2/3 του εσωτερικού δικτύου έχει αντικατασταθεί εδώ και κάποια χρόνια, όμως δεν έχει συνδεθεί και παραμένει σε αχρησία!!! Και οι κάτοικοι πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνες. Υπάρχει «τσίπα» στους αρμόδιους του Δήμου, για να δοθούν εξηγήσεις στους κατοίκους γιατί δεν συνδέθηκε το αντικατασταθέν δίκτυο με τη δεξαμενή και δεν λειτουργεί; Έγινε παραλαβή του έργου; Υπάρχουν κακοτεχνίες; Τι συμβαίνει;

Παραδοχή έκτη. Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι στο υδρευτικό δίκτυο και στα κοπάδια που διατηρούν στο χωριό είναι μεγάλες και πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η καταγραφή τους και να αποζημιωθούν.

Παραδοχή έβδομη. Η εικόνα που παρουσιάζει η Κέλλη είναι τριτοκοσμική.  Μόνο σε αφρικανικές χώρες που δεν έχουν νερό πεθαίνουν τα ζώα. Δυστυχώς το αντιμετωπίσαμε  και στην  Κέλλη.  Δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα κατοίκου του χωριού να κηρυχθεί η Κέλλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παραδοχή όγδοη. Η εμφανής  ρήξη μεταξύ του Δημάρχου Κώστα Θεοδωρίδη, και των δημοτικών του συμβούλων από τη μια και του προέδρου της κοινότητας Θανάση Τάσκα και των κατοίκων από την άλλη – φάνηκε καθαρά και στη συνέλευση,  αλλά και η απουσία τους καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του  κρίσιμου τελευταίου τετραμήνου από το χωριό, είναι η αιτία έλλειψης συνεργασίας μεταξύ τους, επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του χωριού και παρουσιάζεται αδυναμία στη λύση  των προβλημάτων τους.

Παραδοχή ένατη.  Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης το οποίο έγινε στα 11 από τα 12 χιλιόμετρα και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα κατά τον κ. Τάσκα.

Παραδοχή δέκατη. Φαίνεται ότι η ενημέρωση που έχει ο Δήμαρχος από τους συνεργάτες για τα προβλήματα της Κέλλης και επί του συγκεκριμένου της έλλειψης του νερού δεν είναι αντικειμενική  και αυτή που πρέπει. Διαφορετικά δεν αντιλαμβάνομαι πως ένα τρίμηνο που η Κέλλη αντιμετωπίζει τον φονικό για τα ζώα της χειμώνα δεν εμφανίστηκε ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Δημάρχου στην Κέλλη και να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της κοινότητας τον κ. Τάσκα για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Δεν πήρανε χαμπάρι ότι οι δημοτικές εκλογές τελείωσαν πριν δύο χρόνια;

Παραδοχή ενδέκατη. Είναι αναγκαιότητα για το καλό του χωριού να παραμεριστούν οι όποιες αντιπαλότητες, να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κοινότητας και του δήμου, για το καλό των κατοίκων της Κέλλης.  

 

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΑΣΚΑΣ, πρόεδρος της κοινότητας Κέλλης

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ κατόπιν προσκλήσεως του Τοπικού Συμβουλίου για να λάβουν γνώση Δήμαρχος, Δημοτική Αρχή, Βουλευτές και Αντιπεριφερειάρχης για το τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης που έχουμε ως κοινότητα.

Γνωρίζουμε όλοι πως υπάρχει μια διαχρονική παθογένεια η οποία βέβαια δεν απορρέει από φυσικά καταστροφικά αίτια (θεομηνία). Είναι επίσης γνωστό πως η κοινότητα παίρνει νερό από φυσικές πηγές οι οποίες μπορούν να σε εκθέσουν ανά πάσα στιγμή αφού και αυτές με την σειρά τους εξαρτώνται από την διάθεση του καιρού, αλλά δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως η κατάσταση δεν επιδέχεται ανθρώπινη παρέμβαση.

Θα δεχτώ πως η λύση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση για μια σειρά από λόγους όπως το ανάγλυφο του εδάφους, και η μεγάλη απόσταση , το ότι πρέπει να γίνει συντονισμένα και σε διαφορετικά στάδια., όπως

Α) Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης το οποίο έγινε στα 11 από τα 12 χιλιόμετρα και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα για εμένα.

Β) Δεξαμενή, πράγματι φέτος αποκτήσαμε καινούρια

Γ) Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης εκεί όπου χρειάζεται γιατί υπάρχουν διαρροές και κάποιοι υδροδοτούνται από αμιάντοσωλήνες .

Δ) Υδρομετρητές.

Ε) Αν δεν επαρκεί το νερό να γίνει προσπάθεια εμπλουτισμού των πηγών (υδρομάστευση).

Βέβαια το ζήτημα είναι τι κάνουμε σήμερα: εκείνο που οφείλαμε να κάνουμε ως Τοπικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά από την στιγμή που μας αφαιρέσανε την διαχείριση του λιγοστού νερού που χύνεται στην δεξαμενή ήταν να ενημερώνω τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο ή τον υπεύθυνο εξ ορισμού υπάλληλο του δήμου.

Εδώ θα σας θυμίσω πως λόγω πεπαλαιωμένων συστημάτων υποδοχής ή προώθησης νερού η δεξαμενή χρειάζεται χωρίς υπερβολή 24 ώρες επίβλεψη, πράγμα αδύνατο να γίνει και ιδιαίτερα στην παρούσα φάση εξ αποστάσεως. Με αποτέλεσμα όταν κολλήσει μια ηλεκτροβάνα η σκάσει ένα από τα λαστιχάκια να χάνει μια από τις τέσσερεις γραμμές την σειρά της, να μην παίρνουν νερό εκείνα τα σπίτια την μία ώρα που ήταν προγραμματισμένο να πάρουν και εμείς να περιμένουμε τον όποιο τεχνικό και όποτε θέλει να επιδιορθώσει την βλάβη.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι ζούμε για άλλη μια φορά στην κοινότητα μας μια δύσκολη αλλά όχι πρωτόγνωρη κατάσταση. Και εγώ είμαι μέρος αυτού του προβλήματος όπως και όλοι σας, μια κατάσταση ανυπόφορη την οποία όμως ως τοπικό συμβούλιο την διαχειριζόμαστε με ευθύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Από την μια ενημερώνουμε συνέχεια, γιατί κύριο μέλημά μας είναι αφενός η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, και από την άλλη η εξασφάλιση σημαντικής ποσότητας νερού σε καθημερινή βάση εδώ και ένα μήνα με την συνδρομή τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και του Ελληνικού Στρατού (και ευχαριστώ δημόσια τους διοικητές, υπαλλήλους και στρατιωτικό προσωπικό για την αμέριστη συμπαράσταση και διάθεση να βοηθήσουν) έτσι ώστε στην δεξαμενή να μένει περισσότερο νερό και να το μοιράζονται οι κάτοικοι μας.

Στο σημείο αυτό σας θυμίζω πως και παλαιότερα ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίσαμε αλλά κάναμε κάτι- ήταν παρών και ο Δήμος είτε με την χορήγηση ασφαλούς πόσιμου νερού στους κατοίκους(εμφιαλωμένο) είτε με την μίσθωση βυτιοφόρων μεταφοράς. Εμείς ( ως Δήμος) αντί αυτού τι πράξαμε; Καταστήσαμε την μόνη εναλλακτική λύση που είχαμε – γεώτρηση στα νότια του οικισμού αν ενεργή εδώ και 15 μήνες λόγω υπερβολικού κόστους κατανάλωσης ρεύματος, όπως μας είπανε. Ήταν μια βοήθεια και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η κατανάλωση αυξάνεται δραματικά ή τους δύσκολους μήνες του χειμώνα .

Είμαι βέβαιος όπως και εσείς πως η δημοτική μας αρχή δεν ελέγχει την κατάσταση. Έχει την μοναδική ικανότητα να αιφνιδιάζεται προετοιμασμένη.

   Αναγνωρίζω πως υπάρχουν δυσκολίες θα πρέπει όμως και εσείς να αναγνωρίσετε πως υπάρχει και ολιγωρία από μέρους σας, και δυστυχώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για όλους εμάς. Το λέω αυτό γιατί,

1) Σας είχα ενημερώσει από τα μέσα Αυγούστου με έγγραφο – καταγγελία πως υπάρχουν τεράστιες ποσότητες νερού οι οποίες δεν καταλήγουν στο πρώτο φρεάτιο λόγο διαρροής, μετά από μέρες με ενημερώσατε πως διορθώθηκε η ζημία αλλά σας τόνισα πως δεν αποκαταστάθηκε η ροή του νερού προς την δεξαμενή. Αποτέλεσμα να γίνει επιτόπου έλεγχος παρουσία του τεχνικού σας συμβούλου όπου διαπιστώσαμε με έκπληξη πως στο σημείο της διαρροής είχαν τοποθετήσει μια στρατιωτική πετσέτα. (υπάρχει video).

2) Ποτέ δεν μπήκατε στον κόπο μιας ανακοίνωσης που να λέει ζητάμε την κατανόησή σας-απολογούμαστε για την ταλαιπωρία σας αλλά η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τότε ή μια ανακοίνωση πως οι 4 γραμμές θα παίρνουν νερό τις συγκεκριμένες ώρες. Δεν το κάνατε και δεν το κάνατε επειδή δεν είχατε και δεν έχετε επίγνωση του τι γίνεται. Δυστυχώς οι όποιες ενέργειες, γίνονται εν αγνοία μας και κατά την άποψή μου λανθασμένα και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Η μόνιμη τακτική αγνόησης και παράκαμψης μας επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα.

  Ταλαιπωρούμαστε και αυτή η λέξη δεν είναι σε θέση να αποδώσει το μέγεθος της αγανάκτησής μας. Όσο εσείς υποκριτικά αναρωτιέστε τι φταίει για όλη αυτή την κατάσταση και αφήνετε την ανάλυση εκεί που σας βολεύει σε μια ρηχή πολιτικάντικη προσέγγιση και τίποτα άλλο, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα.

Για εμάς οι πραγματικοί λόγοι του προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθούν σε 2 άξονες, 1) στην μη διάθεση να προσεγγίσει η Δημοτική αρχή το πρόβλημά μας στην πραγματική του διάσταση  και 2) στο ότι συμβουλεύεστε ανθρώπους που συνεχίζουν να θεωρούν κόσμο τον μικρόκοσμο στον οποίο ζούνε, να έχουν κομματικές εμμονές, να είναι διχαστικοί, προσκολλημένοι σε παλιά κατάλοιπα τα οποία μας έχουν φέρει εδώ και ως χώρα. Καταλάβετε επιτέλους πως κάθε είδους ανεύθυνες και επικίνδυνες «ενημερώσεις» που έχετε κ. Δήμαρχε δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εσάς με επιφύλαξη.

 

Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Ζούμε στην εποχή της διεκδίκησης όπου τίποτα δεν χαρίζεται, πάντα αυτό που ζητάω από εσάς είναι συμμετοχή σε όλα γιατί οι εκάστοτε δήμαρχοι σήμερα είναι και αύριο όχι, μείνετε μακριά από κάθε είδους ιδιοτέλεια και μικροσυμφέροντα γιατί έτσι δεν βοηθάτε το σύνολο. Τα σημαντικότερο για εμένα είναι ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθετήσεως, ιδεολογικών αντιλήψεων κ.α. ο ένας να βοηθά τον άλλο να του συμπαραστέκεται, για να μπορούμε όλοι μαζί από κοινού να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας. Αν δεν έχετε καταλάβει σας δια βεβαιώ πως οι Δήμαρχοι σήμερα θέλουν να έχουν τους προέδρους των Τ.Κ. ως μια προέκταση δική τους στα χωριά με αφυδατωμένες αρμοδιότητες ως τοποτηρητές της δικής τους εξουσίας μη διεκδικώντας ούτε τα αυτονόητα. Με συνοδεύουν αρχές αδιαπραγμάτευτες που είναι στάση ζωής, Έχω την δύναμη της αυτοκριτικής γιατί θεωρώ πως οι ποιο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι αυτοί που πιστεύουν πως είναι αλάνθαστοι. Είναι υγεία να διαφωνούμε μεταξύ μας αλλά και όταν υπάρχει διάσταση απόψεων να βγαίνει θετικό πρόσημο. Μην δίνετε το δικαίωμα σε κανέναν να μας διχάζει και να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος έχει νερό μισή ώρα την ημέρα και ποιος μια ώρα , τσαλακώνουν έτσι την αξιοπρέπειά μας, τους βολεύει μια τέτοια αντιπαράθεση μας. Ας συνεννοηθούμε επιτέλους γιατί εμείς βιώνουμε το μέγεθος του προβλήματος και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι μας τους οποίους χαρακτηρίζω ως ηρωικές μορφές.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

κύριε Αντωνιάδη Καλά πράξατε και ήρθατε σήμερα σε αυτή την συνάντηση γιατί αυτό το Χωριό κατά καιρούς σας τίμησε και σας πριμοδότησε με σταυρούς, δίνοντάς σας την δυνατότητα να είστε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γνωρίζουμε όλοι μας πως δεν διαχειρίζεστε κονδύλια, ακόμα πως δεν είστε μέλος της κυβερνήσεως αυτό όμως δεν σας αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικείτε για εμάς, για όλους αυτούς τους βιοπαλαιστές ,τις νοικοκυρές, τους κτηνοτρόφους τα αυτονόητα. Για τις προηγμένες κοινωνίες η κάλυψη πρωταρχικών αναγκών των πολιτών είναι έννοια αυτονόητη, αυτό προφανώς όπως αντιλαμβάνεστε δεν ισχύει για εμάς και γι΄ αυτό ζητάμε την δική σας βοήθεια και κατανόηση.

Πρόσφατα κάνατε μια επερώτηση στην Βουλή πάνω στο πρόβλημά μας, θα θέλαμε όμως να μην μείνουμε μόνο σε αυτό.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Τάσκας απάντησε στα όσα ακούστηκαν.

Δυστυχώς με έκπληξη ακούσαμε όλοι μας τον Κ. Δήμαρχο στην τοποθέτησή του να προσπαθεί να ρίξει τα πάντα στον προκάτοχό του. Δεν έχω μάθει να μηδενίζω προσωπικότητες και προσφορές και δεν θα το κάνω αλλά αφού το θέλετε σας θυμίζω Ότι μονοπωλείτε τα τελευταία 25 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση και έχετε την απαίτηση και κατηγορείτε αυτούς που μέσα σε 4 χρόνια δεν κάνανε αυτά που εσείς δεν κάνατε σε 16. Προϋπάρξατε του κ. Ιωσηφίδη αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας, πιστέψτε μας πως δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης, όλα δεν είναι πολιτική, υπάρχουν και πραγματικά προβλήματα όπως αυτό και δυστυχώς με την στάση σας δεν βοηθάτε.

Αναγνωρίζουμε πως έχουν δοθεί κατά καιρούς σημαντικά ποσά για το νερό, το αποτέλεσμα όμως μετρά. Τον τελευταίο μήνα κουβαλάμε νερό με αυτοκίνητα της πυροσβεστικής και του στρατού ένας από εσάς δεν επικοινώνησε μαζί μου να ρωτήσει τι γίνεται; Με αφορμή βέβαια τον θόρυβο που ξέσπασε τελευταία βλέπουμε εδώ και 5 ημέρες μια άτακτη υποχώρηση της θέσης σας και να προσπαθείτε άρον άρον να επαναλειτουργήσετε την γεώτρηση. Αυτό είναι καλό, από την άλλη όμως προδίδει την αρνητική στάση που άδικα κρατήσατε τόσο καιρό πάνω σε αυτό το θέμα και μας ταλαιπωρείτε. Μας ενοχλεί σήμερα που μιλάμε να κάνετε παραγγελία αλυσίδες για να μπορέσει μηχάνημά σας να προσεγγίσει τις πηγές την στιγμή που σήμερα ο Ρώμας Ευάγγελος Τοπικός Σύμβουλος με άλλους δύο πήγε μέχρι εκεί και διαπίστωσε πως υπάρχει διαρροή, την στιγμή πως με έγγραφό μου από το καλοκαίρι σας επισήμανα πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα αν δεν γίνουν συγκεκριμένες εργασίες. Μας ενοχλεί η ευκαιριακή αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Δήμαρχος Αμυνταίου

Κατά τη δική μας θητεία έγιναν έργα και δαπανήθηκαν σοβαρά ποσά. Έγινε αντικατάσταση ενός τμήματος του δικτύου καθώς και νέα δεξαμενή.

-συντάσσεται μελέτη και βρίσκεται στην τελευταία της φάση 650.000 ευρώ για να μεταφερθεί νερό από τα Ασπρόγεια, από όπου θα υδροδοτηθεί  η δημοτική ενότητα Αετού και Αμυνταίου.

Η γεώτρηση δεν χρησιμοποιείται γιατί βγάζει μόλις 7 κυβικά νερό και δεν φτάνει.

-συντάσσεται μελέτη 25.000 ευρώ για την αντικατάσταση1050 μέτρωντου παλαιού εξωτερικού δικτύου.

-συντάχθηκε μελέτη για την αντικατάσταση του παλαιού εσωτερικού δικτύου

– η νέα δεξαμενή κόστισε 100.000 ευρώ.

βελτιώνεται η κατάσταση και θα το λύσουμε το πρόβλημα.

-συντάσσεται μελέτη για να μεταφερθούν τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό του Αμυνταίου

-οι  δαπάνες που έκανε ο Δήμος για την Κέλλη ανέρχονται για το 2016 στο 1.309.000 ευρώ και εισέπραξε μόλις 7038.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο δήμος Αμυνταίου δεν έστειλε ούτε ένα βυτίο νερό όλο αυτό το διάστημα.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Μ’ αυτό το σύστημα που λειτουργεί ο Δήμος δεν πρόκειται  να λυθεί κανένα πρόβλημα.

ΠΟΛΙΤΗΣ  

Υπάρχει διαρροή από τους σωλήνες αλλά και τις πηγές. Το νερό δεν είναι κτήμα των ιδιωτών και χρειάζεται σωστή διανομή του νερού με το εσωτερικό δίκτυο. Και η διαχείριση αυτή πρέπει να γίνεται με κάποιον από το χωριό και χειροκίνητα.

Κατήγγειλε ότι έχει αντικατασταθεί τα 2/3 του εσωτερικού δικτύου και δεν λειτουργεί και ό κόσμος εξακολουθεί να πίνει νερό από αμιαντοσωλήνες. Μάλιστα εκπονείται νέα μελέτη για το ίδιο εσωτερικό δίκτυο.

Πως το φρεάτιο είναι πολύ ψηλότερα, περίπου22 μέτρα, από τις πηγές.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Να  μισθώσει ο Δήμος ένα βυτίο για να μεταφέρει νερό αυτή την περίοδο νερό στην Κέλλη.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, βουλευτής ΝΔ Φλώρινας

Είναι θετικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί και συζητάμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Έχουν γίνει προσπάθειες και από τις προηγούμενες και από την παρούσα δημοτική αρχή . Το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, κι ας ξοδεύτηκαν χρήματα.

Ώσπου να δοθεί οριστική λύση πρέπει να δούμε τι θα γίνει άμεσα. Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να δώσουμε αυτή τη λύση.

 

Ο κ. Αντωνιάδης πρότεινε να συνταχθεί επιστολή με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις στο υπουργείο και τον ίδιο ώστε την Τρίτη να μεταβεί ο ίδιος στον αρμόδιο υπουργό και να στηρίξει το αίτημα.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή τόσο από τον Δήμαρχο Κώστα Θεοδωρίδη και τον πρόεδρο της Κέλλης Θανάση Τάσκα.

Ο κ. Αντωνιάδης υποσχέθηκε ότι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στην Κέλλη για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την απόφαση τους.

 

 Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης