Η ΛΕΦΕΔ Φλώρινας στην άσκηση εφέδρων “Μακεδονομάχος 2022”

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) της Φλώρινας, συμμετείχε και φέτος με επιτυχία, τις ημέρες 1-3 Απριλίου στην ετήσια άσκηση “Μακεδονομάχος”, την μεγαλύτερη και δυσκολότερη στρατιωτική άσκηση εφέδρων που διοργανώνεται από εφέδρους.

Φέτος η άσκηση διεξήχθη στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Η ΛΕΦΕΔ Φλώρινας συμμετείχε με 8 ασκούμενους σε 3 διαφορετικές ομάδες, που όλες τερμάτισαν με επιτυχία, καθώς και ένα μέλος στην οργανωτική επιτροπή της άσκησης. Μία δε εκ των ομάδων αυτών διακρίθηκε κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο.

Τα μέλη μας προετοιμάστηκαν εντατικά επί μήνες για να εμβαθύνουν σε στρατιωτικές γνώσεις οι οποίες και τους ζητήθηκαν από του έμπειρους αξιολογητές της άσκησης. Επί μακρόν οι συμμετέχοντες δοκίμαζαν τα υλικά τους και τις αντοχές τους σε πορείες με φόρτο μάχης σε βροχή, χιόνι και κρύο, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν τα αναμενόμενα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάθε “Μακεδονομάχο”  οι ομάδες που συμμετέχουν οφείλουν να διεκπεραιώσουν διάφορες αποστολές στρατιωτικού χαρακτήρα μέσα σε 24 ώρες, χωρίς ύπνο και διανύοντας πολλά χιλιόμετρα σε οποιοδήποτε έδαφος και καιρικές συνθήκες. Δεν καταφέρνουν να τερματίσουν όλες οι ομάδες, διότι η άσκηση είναι εξαιρετικά απαιτητική, ώστε να φτάσουν οι ασκούμενοι στα όρια των φυσικών και διανοητικών κι εκεί να λάβουν ζωτικές αποφάσεις κ να αντιδράσουν με καθαρή κρίση.

Στην ΛΕΦΕΔ είμαστε εθελοντές έφεδροι, άντρες και γυναίκες, διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, που αφιερώνουμε χρόνο από τις υποχρεώσεις μας, για να είμαστε έτοιμοι εάν η πατρίδα μας καλέσει. (Ο ρόλος των Εφέδρων και η καίρια σημασία της άρτιας και σωστής τους εκπαίδευσης σήμερα αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας στα πεδία των μαχών, στις συγκρούσεις που δυστυχώς ταλανίζουν πάλι την Ευρώπη). Η δραστηριότητα μας αυτή είναι πρωτίστως μια ετήσια αυτοαξιολόγηση και σαφές μήνυμα αποτροπής προς κάθε κατεύθυνση.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επίπονη αυτή προσπάθεια, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, συνεχίζοντας σταθερά την εκπαίδευσή μας, έτοιμοι να υποδεχθούμε με χαρά οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει τις δεξιότητές του πάνω στα στρατιωτικά αντικείμενα.

Άλλωστε, η λέσχη μας απευθύνεται σε όλους τους υπεύθυνους πολίτες, που πιστεύουν ότι η ελευθερία και η ειρήνη δεν χαρίζονται, αλλά κερδίζονται με κόπο και θυσίες.

Για το Δ.Σ της ΛΕΦΕΔ Φλώρινας,

Η ομάδα επικοινωνίας.